ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μεταρρυθμιστής Masoud Pezeshkian κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Η νίκη αντανακλά τη βαθιά δυσαρέσκεια για την κατεύθυνση της χώρας και θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη συνεργασία με τη Δύση
 

Ο Pezeshkian κέρδισε με 16.384.403 ψήφους για να νικήσει τον υπερσυντηρητικό Saeed Jalili, ο οποίος έλαβε 13.538.179 ψήφους, με τελική συμμετοχή 49,8% - μια μεγάλη αύξηση από το χαμηλό ρεκόρ του 39% που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο. Στον πρώτο γύρο, ο Pezeshkian ήρθε στην κορυφή, νικώντας τρεις συντηρητικούς αντιπάλους. Η συμμετοχή περιελάμβανε περισσότερες από 1 εκατομμύριο άκυρες ψήφους.

Ο Pezeshkian ήταν υπέρμαχος του να επιτρέπεται στις γυναίκες να επιλέξουν αν θα φορούν χιτζάμπ και να τερματιστούν οι περιορισμοί στο Διαδίκτυο που απαιτούν από τον πληθυσμό να χρησιμοποιεί συνδέσεις VPN για να αποφύγει την κυβερνητική λογοκρισία. Μετά τη νίκη του είπε: «Ο δύσκολος δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι ομαλή παρά μόνο με τη συντροφιά, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη σας».

Κάτω από το σύνθημα «Για το Ιράν», ο Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί ότι θα είναι η φωνή των άφωνων, λέγοντας ότι οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη σκυτάλη της αστυνομίας. Αν και ορισμένοι τον θεωρούν αφελή στην υψηλή πολιτική, μεγάλο μέρος της εκστρατείας του πλαισιώθηκε σκόπιμα γύρω από την προσωπική του ακεραιότητα, καθώς και την απουσία του από το υπουργικό αξίωμα την τελευταία δεκαετία. Υπήρξαν άμεσες εκκλήσεις από τους υποστηρικτές του για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές, σύμβολο των εκκρεμών απαιτήσεων που μπορεί να αγωνίζεται να ικανοποιήσει.

Ο Πεζεσκιάν αντιμετωπίζει ένα ναρκοπέδιο στην προσπάθεια να επιφέρει την αλλαγή, και παρόλο που έχει πει ότι είναι πιστός στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει επίσης πει ότι θα παραιτηθεί εάν αισθανθεί ότι τον εμποδίζουν και στη συνέχεια θα καλέσει τον πληθυσμό να αποσυρθεί από την πολιτική διαδικασία.

Οι ακριβείς εξουσίες του προέδρου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αμφισβητούνται, αλλά ο Pezeshkian υποστήριξε σε διαδοχικές, συχνά σκληρές τηλεοπτικές συζητήσεις ότι δεν θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθωρισμού 40%, εκτός εάν μπορούσε να εξασφαλίσει την άρση ορισμένων κυρώσεων. , κάτι που θα απαιτούσε μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, είπε ότι το Ιράν βρέθηκε μέσα σε ένα οικονομικό κλουβί ως αποτέλεσμα της εξωτερικής του πολιτικής και ότι έπρεπε να είναι πιο συνεργάσιμο για να δει αν θα μπορούσαν να αρθούν οι κυρώσεις.

Ο ουσιαστικός υποψήφιος σύντροφός του στην προεκλογική εκστρατεία ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ , ο οποίος διαπραγματεύτηκε την πυρηνική συμφωνία το 2015 που οδήγησε σε άρση των κυρώσεων προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από το σχέδιο το 2018.

Ο Ζαρίφ είπε ότι οι κυρώσεις σημαίνουν ότι το Ιράν είχε παρακαμφθεί. Ανοδικά κινήθηκε το χρηματιστήριο μετά την είδηση ??της νίκης των μεταρρυθμιστών.

Ο Τζαλίλι, πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά κοντά στον ανώτατο ηγέτη, είχε ισχυριστεί ότι το Ιράν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει χτίζοντας ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς μακριά από τη Δύση. Μακριά από το να είναι το Ιράν κλουβί, είπε, το Ιράν ήταν ένα καταφύγιο.

Η νίκη του Πεζεσκιάν είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη δεδομένου ότι κανένας μεταρρυθμιστής δεν επιτράπηκε να είναι υποψήφιος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2021, και θεωρήθηκε ότι η υψηλή παλίρροια του ιρανικού ρεφορμισμού είχε περάσει από καιρό, με πολλούς ψηφοφόρους να είναι πεπεισμένοι ότι δεν είχε νόημα να πάνε στις κάλπες από Η «σκιώδης κυβέρνηση» πήρε όλες τις αποφάσεις.

Η καταστολή των διαδηλώσεων «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» το 2022 απλώς ενίσχυσε την αίσθηση ότι ο δρόμος για την αλλαγή μέσω της κάλπης ήταν κλειστός. Πολλοί ανώτεροι μεταρρυθμιστές από το πράσινο κίνημα, καθώς και πολιτικοί κρατούμενοι μέσα στη φυλακή Evin είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ.

Αλλά αφότου ο Pezeshkian ανέβηκε στην κορυφή του πρώτου γύρου – αψηφώντας τον κανόνα της ιρανικής πολιτικής που οι μεταρρυθμιστές χάνουν εάν η προσέλευση είναι χαμηλή – η ομάδα της εκστρατείας του αύξησε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να κερδίσει εάν περισσότεροι ψηφοφόροι συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο.

Έγινε επίσης σαφές ότι οι υποστηρικτές του πιο κεντρώου συντηρητικού Mohammad Bagher Ghalibaf δεν επρόκειτο να μεταφέρουν τις ψήφους τους στον Jalili, με τον οποίο είχαν έντονες ιδεολογικές διαφορές. Ο Ζαρίφ προέτρεψε τους απέχοντες να ψηφίσουν, λέγοντας: «Όσοι δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, στείλατε το μήνυμά σας στην πρώτη περίοδο, τώρα πρέπει να ολοκληρώσετε το μήνυμά σας με την παρουσία σας».

Ένας άλλος κορυφαίος υποστηρικτής των Πεζεσκιανών, ο πρώην υπουργός Επικοινωνιών Mohammad-Javad Azari Jahromi, είπε: «Πρέπει να αποδείξουμε ότι ο λαός είναι ο λαός, όχι εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους φύλακες του λαού».

Το βράδυ του Σαββάτου, οι μεταρρυθμιστές έγιναν νευρικοί επειδή μια ξαφνική αύξηση των καθυστερημένων ψηφοφοριών ήταν σημάδι ότι το καθεστώς επιδιώκει να νοθεύσει το αποτέλεσμα, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν. Υπήρχαν αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν κυβερνητικά κονδύλια για την αποστολή κληρικών σε αγροτικά χωριά για να ενισχύσουν την υποστήριξη στις καρδιές του Τζαλίλι.

Αλλά αργά το Σάββατο, τα κυβερνητικά ειδησεογραφικά κανάλια διέρρευσαν ότι ο Πεζεσκιάν είχε κερδίσει προτού η ιρανική εκλογική έδρα τον ανακηρύξει επίσημο νικητή, στέλνοντας τους υποστηρικτές του στους δρόμους της Τεχεράνης.

Περίπου 5.000 είχαν παρακολουθήσει την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Τεχεράνη, υποδηλώνοντας ότι η εκστρατεία του μπορεί να μην πυροδότησε την υποστήριξη που χρειαζόταν μεταξύ των απεχόντων. Μετά από μια ήσυχη εκστρατεία στην πρωτεύουσα, οι χαρούμενοι υποστηρικτές του ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης για να γιορτάσουν μια νίκη που λίγοι είδαν να έρχεται.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές νωρίτερα αυτό το έτος που χαρακτηρίστηκαν από χαμηλή συμμετοχή , οι συντηρητικοί κατατρόπωσαν τους μεταρρυθμιστές. Η εξουσία του Γκαλιμπάφ ως προέδρου του κοινοβουλίου έχει, εν τω μεταξύ, αποδυναμωθεί από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Η πολιτική χροιά του κοινοβουλίου θα είναι ένα από τα πολλά εμπόδια που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος, καθώς έχει την εξουσία να παραπέμψει υπουργούς.

Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας στις 28 Ιουνίου είχε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επανάσταση του 1979. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό επισημάνει τη συμμετοχή ως σύμβολο της νομιμότητας για τη σιιτική θεοκρατία της χώρας, αλλά ο Χαμενεΐ είπε ότι όσοι έμειναν μακριά από τις κάλπες δεν το έκαναν λόγω της αντίθεσης στο καθεστώς.

 
Μια Ιρανή φορώντας χιτζάμπ περνάει δίπλα από μια τοιχογραφία.
Οι Ιρανοί βγαίνουν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
 

Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές προκλήθηκαν από τον θάνατο του Ebrahim Raisi , του κατεστημένου, σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο. Ο Ραΐσι είχε θεωρηθεί ως πιθανός διάδοχος του 85χρονου ανώτατου ηγέτη και ο θάνατός του έχει φέρει αυτή τη διαδοχή σε αταξία. Η απόφαση λαμβάνεται από ένα σώμα 88 ατόμων, τη συνέλευση των εμπειρογνωμόνων.

Η Δύση θα πρέπει τώρα να κρίνει αν θα βοηθήσει τον Πεζεσκιάν ή θα διατηρήσει την κουβέρτα των κυρώσεων λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της υποστήριξής της στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν όπλα και διατηρεί ένα απόθεμα αρκετά μεγάλο για να κατασκευάσει πολλά πυρηνικά όπλα, αλλά δεν διαθέτει ακόμη τις κεφαλές ή την τεχνολογία πυραύλων.

Παρέχει επίσης στη Ρωσία drones για χρήση στην Ουκρανία. Ο δεύτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πεζεσκιάν μαζί με τον Ζαρίφ ήταν ο πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, ο Μεχντί Σανέι.

Διαβάστε επίσης

Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ κατευθύνεται προς το Τέξας- Έπληξε το Μεξικό όπου προκάλεσε υλικές ζημιέςΚόσμος

Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ έφθασε χθες στον κόλπο του Μεξικού και κατευθύνεται προς το Τέξας, αφότου έπληξε, υπό τη μορφή κυκλώνα, τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, όπου προκάλεσ...

Ηνωμένο Βασίλειο: Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησηςΚόσμος

  Η νέα κυβέρνηση του Σερ Κιρ Στάρμερ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σάββατο, την πρώτη  μέρα των Εργατικών στην εξουσία. Η Ρέιτσελ Ριβς είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος του Ηνω...

Ντέιβιντ Λάμι: Ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ, ένας απόγονος σκλάβων και φίλος του Μπαράκ Ομπάμα, με δόγμα του τον "προοδευτικό ρεαλισμό"Κόσμος

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, ο Ντέιβιντ Λάμι, είναι ένας δικηγόρος, απόγονος σκλάβων και φίλος, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα...

Ο Κιρ Στάρμερ σχηματίζει την κυβέρνηση - Πρώτη γυναίκα Οικονομικών της Βρετανίας η Ρέιτσελ Ριβς (φωτογραφίες)Κόσμος

Βήμα βήμα προχωρά ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας από τον Κιρ Στάρμερ υπό τον οποίον οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.   Σύ...

Μπάιντεν: "Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα ως η πρώτη μαύρη γυναίκα δίπλα σε μαύρο Πρόεδρο"Κόσμος

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει καλά καλά ο σάλος από την καταστροφική του επίδοση στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), βρ...

Θετική απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια: Η Κομισιόν ξεκινά τη συλλογή στοιχείωνΚόσμος

  Θετική απάντηση στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη , για λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών που έχουν ως συνέπεια να πωλούνται ίδια ή παραπλήσια...

Μπάιντεν: Δεν πάω πουθενάΚόσμος

«Δεν πάω πουθενά» είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου (Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ), απογοητεύοντας τους επικριτές του στο...