ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα γίνει αισθητός «για γενιές»

Το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία θα γίνει αισθητό στα δικαιώματα των επόμενων γενεών, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε απώλειες αμάχων και σε καταστροφές σε συγκλονιστική κλίμακα», είπε ο Τουρκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

«Τα δικαιώματα των Ουκρανών θα πληγούν για τις επόμενες γενιές και ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις, τιμωρούν ανθρώπους σε όλες τις περιοχές του κόσμου», τόνισε.

«Το γεγονός ότι τέτοια ζημιά μπόρεσε να προκληθεί ξανά σε όλο τον κόσμο από έναν πόλεμο στην Ευρώπη αποτελεί μια προδοσία των υποσχέσεων για αλλαγή» που δόθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπλήρωσε.

Ο Τουρκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις τάσεις που παρατηρούνται στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta και την απαγόρευση της παλαιότερης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι της Μόσχας, θεωρώντας αυτές τις κινήσεις ως «μια νέα ένδειξη του τέλους του ρωσικού δημόσιου χώρου».

«Τα συνεχή μηνύματα υπέρ του πολέμου στα δημόσια μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν στερεότυπα και τροφοδοτούν το μίσος και τη βία», είπε.

Τόνισε ότι περισσότερες από 180 ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στη Ρωσία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης των ενόπλων δυνάμεων, με έναν δημοσιογράφο και έναν βουλευτή μεταξύ των ήδη καταδικασθέντων.

«Από τον Δεκέμβριο, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θεωρείται ότι βρίσκεται "υπό ξένη επιρροή" - ένας ασαφής χαρακτηρισμός - μπορεί να χαρακτηριστεί "ξένος πράκτορας" και να υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη νομοθεσία για την καταστολή της «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σχέσεων», που επεκτείνεται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις σεξουαλικές μειονότητες.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσειςΚόσμος

Σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα διαδραματίζουν οι 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις στον κόσμο, παρουσιάζοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το σ...

Ουκρανία: Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει πως η Wagner ελέγχει πλήρως όλο το ανατολικό τμήμα της ΜπαχμούτΚόσμος

Οι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ, δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Μονάδες της ιδιωτικής στρατι...

Η Ρωσία βλέπει «συντονισμένη» προσπάθεια εκτροπής της προσοχής για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord StreamΚόσμος

Τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream αποτελούν μέρος «συντονισμένης» προσπάθειας με σκοπό να εκτραπεί ...

Μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε μικρή παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ενηλίκωνΚόσμος

Τα παιδιά που έως την ηλικία των δύο ετών αρρώστησαν από σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα ω...

Το Βερολίνο προειδοποιεί εναντίον εσπευσμένων κατηγοριών μετά το δημοσίευμα των NYT για τους Nord StreamΚόσμος

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε σήμερα κατά της διατύπωσης πρόωρων κατηγοριών έπειτα από δημοσιογραφική αναφορά ότι πληροφορίες που εξετάσθηκαν από αμερι...

Ιταλία: Νεκροί δύο πιλότοι μετά από σύγκρουση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίαςΚόσμος

Την σύγκρουση δύο αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στη Ρώμη ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πιλότων. «Η ε...