ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσαβούσογλου: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες - Η αντίδραση της Αθήνας

Στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφγή συμφωνίας με τη Λιβυή για τους υδρογονάνθρακες.

“Υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας και ελπίζουμε ότι εντός της ημέρας θα υπογράψουμε συμφωνία και για το φυσικό αέριο”, δήλωσε από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας επίσης ότι “όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος”. 

 
 
 

 

Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τόνισαν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά.

 

Αθήνα: «Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου»

 
Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

 
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.



 
Με πληροφορίες: libre.gr / protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Απορρίπτεται από το Λιβυκό Κοινοβούλιο ως "παράνομη" η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάθρακεςΚόσμος

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις δυο συμφωνίες που υπέγραψε στην Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου   για έρευνες, εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών  υδρογονανθράκων , το κο...

Ντ. Μεντβέντεφ: Ο Ζελένσκι παρακαλά το ΝΑΤΟ για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Η απάντηση των ΗΠΑΚόσμος

Συνεχίζει τις απειλές ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας,  Ντμίτρι Μεντβέντεφ . « Ο Ζελένσκι θέλει να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ. Υπέροχη ιδέα.  Απλώς παρακαλά τη Συμμα...

Δραματική η κατάσταση στο Πακιστάν: Γεμίζουν τα νοσοκομεία, εξαπλώνονται οι ασθένειες μετά τις πλημμύρεςΚόσμος

Το τμήμα Επειγόντων στο κύριο κρατικό νοσοκομείο της Σεχουάν, μιας μικρής πόλης στο νότιο  Πακιστάν , έχει κατακλυστεί από τον κόσμο. Σε πρόσφατη επίσκεψή του  δημοσιογράφος του Re...

Μ. Βρετανία: «Κυβίστηση» της Τρας, παίρνει πίσω οικονομικά μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλεΚόσμος

Σε επώδυνη αλλαγή σχεδίων υποχρεώνεται η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Μεγάλη Βρετανία, ανακαλώντας την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική που είχε ανακοινώσει με κατάργηση ...

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Προηγείται ο Λούλα - Τεταμένος αναμένεται ο β΄ γύροςΚόσμος

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επιβλήθηκε μεν, αλλά με πολύ πιο ισχνή διαφορά από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, στην αναμέτρησή του με τον απερχ...

Ηλεκτρονικές απάτες που σχετίζονται με επιδόματα και εφορία - Τι να προσέχουν οι πολίτεςΚόσμος

Με τις περισσότερες πλέον συναλλαγές αλλά και υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα στο πλαίσιο της στήριξης των πολιτών, να παρέχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακ...