ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ: Τιμήθηκαν Washington Post και New York Times

Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα τα βραβεία Πούλιτζερ, με επίκεντρο την κάλυψη της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2021, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία του κορωνοϊού στην Ινδία.

Οι New York Times κέρδισαν τρία βραβεία Πούλιτζερ και αναδείχθηκαν ως φιναλίστ άλλες πέντε φορές τη Δευτέρα, ενώη Washington Post πήρε το βραβείο δημόσιας υπηρεσίας και το Reuters διεκδίκησε το βραβείο για τη φωτογραφία μεγάλου μήκους.

Στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανίααπονεμήθηκε επίσης ειδική αναφορά για την κάλυψη της ρωσικής εισβολής, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Πούλιτζερ απέτισε φόρο τιμής στους 12 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν καλύπτοντας τον πόλεμο.

Τα ετήσια Πούλιτζερ είναι τα πιο διάσημα βραβεία στη δημοσιογραφία των ΗΠΑ, με ιδιαίτερη προσοχή συχνά στο βραβείο δημόσιας υπηρεσίας.

Φέτος το βραβείο αυτό δόθηκε στην Washington Post για την κάλυψη της πολιορκίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Washington Post κέρδισε «για την επιτακτική και ζωντανή περιγραφή της επίθεσης στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, παρέχοντας στο κοινό μια διεξοδική και ακλόνητη κατανόηση μιας από τις πιο σκοτεινές μέρες του έθνους», ανακοίνωσε εκ μέρους της επιτροπής των βραβείων Πούλιτζερ η Μάρτζορι Μίλερ.

Πούλιτζερ Φωτογραφίας στην κατηγορία Feature Photography απονεμήθηκε σε ομάδα φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters - συμπεριλαμβανομένου του δανού Σιντίκι, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Αφγανιστάν - για την κάλυψη της πανδημίας Covid-19 στην Ινδία.

Η εφημερίδα Miami Herald βραβεύτηκε για την κάλυψη της έκτακτης επικαιρότητας αναφορικά με την κατάρρευση πολυώροφου κτιριακού συγκροτήματος με απολογισμό 98 νεκρούς.

Τρία βραβεία απέσπασαν οι New York Times: ένα για το ρεπορτάζ τους σχετικά με θανατηφόρους ελέγχους της αστυνομίας, το δεύτερο για την αποτυχία των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη Μέση Ανατολή και το τρίτο για την Καθηγήτρια Αφροαμερικανικών Σπουδών και Δημιουργικής Γραφής, Σαλαμίσα Τίλετ.

Επιπλέον, η δημοσιογράφος των N.Y. Times Άντρια Έλιοτ τιμήθηκε για το βιβλίο της «Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City», που ξεκίνησε το 2013 να δημοσιεύεται αποσπασματικά στην εφημερίδα.

Τα βραβεία Πούλιτζερ, που απονέμονται από το 1917, θεσπίστηκαν βάσει της διαθήκης του ουγγρο-αμερικανού εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ που πέθανε το 1911 και άφησε σημαντικό κληροδότημα στη σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – «Ανωτέρα βία»Κόσμος

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από την Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού ...

Βερολίνο: Η δήμαρχος αποφάσισε να απαγορεύσει τις ρωσικές σημαίες την 9η Μαΐου  και η πόλη γέμισε με αυτές  Κόσμος

Η δήμαρχος του Βερολίνου τα άκουσε για τα καλά αφού στη γιορτή για τα 77 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη γέμισε με ρωσικές σημαίες και σύμβολα.   Πυρά τόσο εντ...

Ιστορική στιγμή στη Βρετανία: Ο Κάρολος εκφώνησε ομιλία αντί της Ελισάβετ στο κοινοβούλιοΚόσμος

Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε για πρώτη φορά την «Ομιλία της Βασίλισσας» στην έναρξη των εργασιών στη Βουλή των Λόρδων, την Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου. Η βασίλισσα Ελισάβ...

Κυρώσεις κατά Ρωσίας: Οι ολιγάρχες στερούνται τα πολυτελή τους «παιχνίδια»Κόσμος

Γιοτ, τεράστιες ακίνητες ιδιοκτησίες, αεροπλάνα, έργα τέχνης: οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στερούν από τους βαθύπλουτους Ρώσους τα πολυ...

Σουηδός υπ. Άμυνας: Η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις σκανδιναβικές χώρεςΚόσμος

Για ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων των σκανδιανβικών χωρών εάν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Πιέτερ Χούλκβιστ, σε συνέντευξη που...

Ουκρανία: Καταγγελία για δεκάδες πτώματα αμάχων στα ερείπια κτιρίου στο ΙζιούμΚόσμος

Τα πτώματα 44 πολιτών βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταόροφου κτιρίου στο Ιζιούμ που καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, καταγγείλει Ουκρανός αξιωματούχος. «Τα πτώματα ...