ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρώσεις κατά Ρωσίας: Οι ολιγάρχες στερούνται τα πολυτελή τους «παιχνίδια»

Γιοτ, τεράστιες ακίνητες ιδιοκτησίες, αεροπλάνα, έργα τέχνης: οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στερούν από τους βαθύπλουτους Ρώσους τα πολυτελή τους παιχνίδια. Η αποτελεσματικότητα είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.

Το πολυδιαφημισμένο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων πλήττει σφοδρά τους Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί από τους οποίους πλούτισαν στα ερείπια της Σοβιετικής Ένωσης και αναγκάσθηκαν να πειθαρχήσουν κατά τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 100 άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες μαζί με τις οικογένειές τους έγιναν στόχος κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά 140 προσώπων, η Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 30.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, οι κυρώσεις χτυπούν εκεί που πονάει, στερώντας τα πολυτελή τους παιχνίδια από τους ολιγάρχες, που έχουν θέσει τις περιουσίες τους στην υπηρεσία της ρωσικής εξουσίας με αντάλλαγμα την απόλαυση του δυτικού τρόπου ζωής.

Στο Λονδίνο, το επονομαζόμενο Londongrad ως επί δεκαετίες το στέκι πολυάριθμων Ρώσων, το χαλί της υποδοχής αποσύρεται, γράφει ο Economist.

Οι κυρώσεις έπληξαν ακόμη και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, που οδηγήθηκε στην πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι που είχε αγοράσει το 2003.

Όμως, η στόχευση τόσο μεγάλου αριθμού προσώπων σε μία τόσο παγκοσμιοποιημένη οικονομία παραμένει τελείως ανεξερεύνητο έδαφος, λέει ο ερευνητής Alex Nice, του Institute for Government. Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

Ο ανεξάρτητος Ρώσος πολιτικός αναλυτής Konstantin Kalatchev θεωρεί ότι η ειδική επιχείρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει και χρόνια. Αν η απόφαση για άρση των κυρώσεων εξαρτάται από την κατάσταση στην Ουκρανία, οι Δυτικοί δεν θα τις άρουν ποτέ, λέει.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – «Ανωτέρα βία»Κόσμος

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από την Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού ...

Βερολίνο: Η δήμαρχος αποφάσισε να απαγορεύσει τις ρωσικές σημαίες την 9η Μαΐου  και η πόλη γέμισε με αυτές  Κόσμος

Η δήμαρχος του Βερολίνου τα άκουσε για τα καλά αφού στη γιορτή για τα 77 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη γέμισε με ρωσικές σημαίες και σύμβολα.   Πυρά τόσο εντ...

Ιστορική στιγμή στη Βρετανία: Ο Κάρολος εκφώνησε ομιλία αντί της Ελισάβετ στο κοινοβούλιοΚόσμος

Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε για πρώτη φορά την «Ομιλία της Βασίλισσας» στην έναρξη των εργασιών στη Βουλή των Λόρδων, την Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου. Η βασίλισσα Ελισάβ...

Σουηδός υπ. Άμυνας: Η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις σκανδιναβικές χώρεςΚόσμος

Για ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων των σκανδιανβικών χωρών εάν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Πιέτερ Χούλκβιστ, σε συνέντευξη που...

Ουκρανία: Καταγγελία για δεκάδες πτώματα αμάχων στα ερείπια κτιρίου στο ΙζιούμΚόσμος

Τα πτώματα 44 πολιτών βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταόροφου κτιρίου στο Ιζιούμ που καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, καταγγείλει Ουκρανός αξιωματούχος. «Τα πτώματα ...