ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Τα CDC ενέκριναν την 3η δόση σε πολίτες άνω των 65 ετών

Η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, συνέστησε χθες Πέμπτη να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω και σε κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα, που διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.

Όμως η επιτροπή δεν συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε νεότερους ενηλίκους, ανάμεσά τους υγειονομικούς, η δουλειά των οποίων συνεπάγεται πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, κάτι που ενδέχεται να περιορίσει το εύρος της εφαρμογής της άδειας επείγουσας χρήσης την οποία ενέκρινε ο FDA, ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ, μία ημέρα νωρίτερα (24718217).

Οι κατευθυντήριες γραμμές επί των οποίων ψήφισε η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης των CDC μένουν να εγκριθούν από την διευθύντρια του θεσμού, τη Ροσέλ Ουαλένσκι. Οι συστάσεις της εξάλλου δεν είναι δεσμευτικές· οι πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες θα μπορούσαν να τις αψηφήσουν και να υιοθετήσουν δικές τους προσεγγίσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.

Πάντως η ψηφοφορία και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

Πέρα από τους άνω των 65, η επιτροπή συνέστησε επίσης τρίτες δόσεις για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Η πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η σύσταση αυτή αριθμεί περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 εκατ. Αμερικανούς 65 ετών και άνω.

Η επιτροπή δεν ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, ενοίκους κέντρων υποδοχής αστέγων και τροφίμους φυλακών, εν μέρει λόγω της δυσκολίας που θα είχε η εφαρμογή αυτής της σύστασης. Ενδέχεται να επανέλθει στο ζήτημα στο μέλλον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω από την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την έγκριση των FDA και CDC. Εξήγησε πως νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται εν καιρώ.

Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ - το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος - έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Η Pfizer, όπως και ορισμένοι αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, επιχειρηματολογούν πως οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις θα απαλείψουν το πρόβλημα της μειούμενης ανοσίας. Ο Δρ. Φάουτσι και άλλοι θεωρούν επίσης πως μπορεί να μειώσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους που προκαλεί η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του ιού, μειώνοντας ιδίως τις μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων.

Το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει την κορύφωση, αν και οι ΗΠΑ συνέχιζαν να καταγράφουν κάπου 1.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις. Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τα δεδομένα των CDC.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 681.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 42,55 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ποιος θα κυβερνήσει τη Γερμανία- Τα σενάρια της τελευταίας στιγμής πριν τις κάλπεςΚόσμος

  Λιγότερο από τρεις μέρες απομένουν από τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και όλοι αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της κάλπης μετά τις διάφορες εκπλήξεις της προεκλο...

Μπόρις Τζόνσον – Τα αρχαία ελληνικά που προκάλεσαν αίσθηση στον ΟΗΕ – Η Αντιγόνη του Σοφοκλή και η κλιματική αλλαγήΚόσμος

Στην αρχαία ελληνική γραμματεία κατέφυγε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. «Ο Σοφοκλής αναφέρετ...

Συνεργάτες του Τραμπ θα καταθέσουν για τον ρόλο του στην επίθεση στο ΚαπιτώλιοΚόσμος

Ποιες ήταν οι πράξεις και οι χειρονομίες του Ντόναλντ Τραμπ την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο; Τέσσερις στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου έλαβαν χθες Πέμπτη κλήτευση να παρου...

Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19Κόσμος

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων(casirivimab και imdevimab) για δύο συγκεκριμέ...

Αίρονται οι περιοσμοί στην Πορτογαλία – Πλήρως εμβολιασμένο το 83% του πληθυσμούΚόσμος

Η Πορτογαλία θα άρει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της Covid-19, δίνοντας το πράσινο φως για 100% πληρότητα στα εστιατόρια και τις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώ...

ΕΜΑ: Ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερους πλήρως εμβολιασμένους πολίτεςΚόσμος

Την ανάγκη για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες επανέλαβε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια και αντιμετώπισης απειλών υγείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Κ...