ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: Το τελευταίο debate των αρχηγών πριν από τις εκλογές

ωρίς εκπλήξεις εξελίχθηκε ο χθεσινοβραδινός «Γύρος των Ελεφάντων», η συζήτηση που διοργάνωσαν τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κομμάτων στις εκλογές της Κυριακής.

Οι Άρμιν Λάσετ (CDU), Μάρκους Ζέντερ (CSU), Όλαφ Σολτς (SPD), Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), Αλίς Βάιντελ (AfD) και Γιανίνε Βίσλερ (Αριστερά) εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην κάνουν το «λάθος» που θα μπορούσε να τους στοιχίσει ψήφους.

Όπως σχολίασε μετά τη συζήτηση η εφημερίδα Bild, κανένας αναποφάσιστος δεν αποφάσισε μετά την εκπομπή και κανένας από αυτούς που έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά δεν μετάνιωσε την ψήφο του.

Οι υποψήφιοι πάντως δεν απέφυγαν να εκφράσουν την προτίμησή τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι θα ήθελε μια κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση, αποφεύγοντας να μιλήσει για τους πιθανούς εταίρους.

Αντιθέτως ο κ. Ζέντερ, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ένωση θα κερδίσει τις εκλογές, τάχθηκε υπέρ ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του προτίμησε να παρακαλέσει τους πολίτες, να αποφασίσουν υπέρ του ιδίου ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.

Η κυρία Μπέρμποκ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θέλει μια «κλιματική κυβέρνηση».

Ο κ. Λίντνερ παραδέχθηκε ότι «από άποψη περιεχομένου» η συνάφεια είναι μεγαλύτερη σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» και η κυρία Βίσλερ αντέτεινε: «Κύριε Λάσετ, δεν θα σας κάνουμε Καγκελάριο και κύριε Λίντνερ, δεν θα σας κάνουμε υπουργό Οικονομικών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήθελε κυβέρνηση SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Η κυρία Βάιντελ, παρά το γεγονός ότι όλοι απορρίπτουν κάθε πιθανότητα συνεργασίας με την AfD, δήλωσε ότι θα ήθελε το κόμμα της να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Οι εκπρόσωποι της Χριστιανικής Ένωσης, Άρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ, προσπάθησαν για μία ακόμη φορά να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μια κυβέρνηση «SPD, Πρασίνων, Αριστεράς» θα έκανε «ζημιά» στη χώρα και πρόκειται για μια «επιλογή κατεύθυνσης» για τη Γερμανία. «Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες. Με μια αστική κυβέρνηση θα είναι τελικά καλύτερα, τόσο για το μέλλον όσο και για την ανανέωση και τη σταθερότητα» της Γερμανίας, τόνισε ο κ. Ζέντερ.

Ο ένας από τους συντονιστές της συζήτησης είχε έντονη αντιπαράθεση με την επικεφαλής υποψήφια της AfD για το θέμα του κλίματος. «Το κόμμα σας λέει στο εκλογικό του πρόγραμμα ότι οι θερμές περίοδοι οδηγούσαν πάντα σε άνθηση της ζωής και του πολιτισμού. Η κλιματική αλλαγή έχει θετικές συνέπειες», ρώτησε ο δημοσιογράφος, προκαλώντας αμηχανία στην Αλίς Βαϊντέλ, η οποία έπειτα από αρκετή πίεση, απάντησε ότι «η κλιματική αλλαγή υπήρχε πάντα και δεν είναι λόγος να διαλύσουμε τον βιομηχανικό μας πυρήνα».

Σε μια πιο ανάλαφρη στιγμή, οι συμμετέχοντες εκλήθησαν να δηλώσουν τι έχουν απαρνηθεί για χάρη του κλίματος. Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι πήρε το τρένο από το Μόναχο για το Βερολίνο και ότι έχει περιορίσει την κατανάλωση κρέατος - «κάτι δύσκολο για Βαυαρό», όπως είπε -, ο Άρμιν Λάσετ δήλωσε ότι κάνει το ίδιο, «αλλά κάπως λιγότερο» και οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η Αναλένα Μπέρμποκ ότι μετακινείται σε όλη την προεκλογική εκστρατεία με το ηλεκτρικό λεωφορείο του κόμματός της, ενώ ο Κρίστιαν Λίντνερ, αφού τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι λάθος, καθώς δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν κάποια «άνεση» διότι πιθανότατα δεν την είχαν ποτέ, αποκάλυψε ότι ο ίδιος είναι κλιματικά ουδέτερος, καθώς κάθε χρόνο πληρώνει όσους τόνους CO2 κατανάλωσε. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι αγοράζει τοπικά προϊόντα, αλλά παραδέχθηκε ότι η ζωή του πολιτικού κάνει πολύ δύσκολη την οικονομία του CO2, καθώς υπάρχουν πολλές μετακινήσεις μεγάλης συνοδείας. Η Γιανίνε Βίσλερ ότι μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς όταν είναι εφικτό. Ακόμη και η Αλίς Βάιντελ δήλωσε ότι όταν δεν είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο προτιμά να μετακινείται με το ποδήλατο - αλλά περισσότερο για οικονομικούς λόγους.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και το «φρένο χρέους», το οποίο ανεστάλη προσωρινά για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Λάσετ και Ζέντερ επιθυμούν την διατήρησή του. Ο βαυαρός πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα εναντίον της εξέλιξης της ΕΕ σε ένωση χρέους.

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο Κρίστιαν Λίντνερ με την Αλίς Βάιντελ, η οποία τάχθηκε υπέρ των στενότερων σχέσεων με την Κίνα, και ο Μάρκους Ζέντερ επίσης με την εκπρόσωπο της AfD, την οποία κατηγόρησε για ενθάρρυνση των ακραίων αρνητών του νέου κορονοϊού.

Οι αρχηγοί των κομμάτων - ή «Γύρος των Ελεφάντων» - είθισται να συναντάται στην δημόσια τηλεόραση και το βράδυ των εκλογών, για μια πρώτη αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19Κόσμος

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων(casirivimab και imdevimab) για δύο συγκεκριμέ...

Αίρονται οι περιοσμοί στην Πορτογαλία – Πλήρως εμβολιασμένο το 83% του πληθυσμούΚόσμος

Η Πορτογαλία θα άρει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της Covid-19, δίνοντας το πράσινο φως για 100% πληρότητα στα εστιατόρια και τις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώ...

ΕΜΑ: Ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερους πλήρως εμβολιασμένους πολίτεςΚόσμος

Την ανάγκη για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες επανέλαβε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια και αντιμετώπισης απειλών υγείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Κ...

ΗΠΑ – Οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι τα φαντάσματα υπάρχουν και το 25% λέει ότι έχει δει έναΚόσμος

Ποιος, από τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, δεν θυμάται την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της δεκαετίας του 1980, το «Ghostbusters», με τους κυνηγούς φαντασμάτων και τις απίστευτες...

Η κόρη του Πικάσο χάρισε εννέα έργα για να ξεπληρώσει χρέη στην εφορίαΚόσμος

Η τέχνη αποτελεί σίγουρα διέξοδο της ψυχής, πολλές φορές όμως μπορεί και να «ξελασπώσει» από χρέη. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι στη Γαλλία οι πολίτες μπορούν να ξεπληρώσουν...

Τουρκία – Κρατούμενος με κοροναϊό νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με χειροπέδες – Ήταν διασωληνωμένοςΚόσμος

Η ωμή παραβίαση, στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία του Ερντογάν, είναι κάτι που δεν αποτελεί είδηση… Τα περιστατικά όμως που αρκετά συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότη...