ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλήρωσαν 30 εκατ. για χαλκό και τους παρέδωσαν… πέτρες

 
Βαμμένες πέτρες έλαβε μία εταιρεία η οποία είχε πληρώσει περίπου 30 εκατ. ευρώ σε Τούρκο προμηθευτή για την αγορά μεγάλης ποσότητας χαλκού.

Η Mercuria Energy Group με έδρα τη Γενεύη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απάτης μετά την αγορά 10.000 τόνων κυψέλης χαλκού.

Όταν τα φορτία άρχισαν να φθάνουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κίνα, οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι περιείχαν… βαμμένες πέτρες.

Πέρυσι, η Mercuria συμφώνησε να αγοράσει μια ακάθαρτη μορφή του μετάλλου, για παράδοση στην Κίνα. Περίπου 6.000 τόνοι φορτώθηκαν σε περισσότερα από 300 εμπορευματοκιβώτια, σε οκτώ πλοία.

Αλλά πριν από το ταξίδι από λιμάνι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο χαλκός άλλαξε με πέτρες, βαμμένες ώστε να μοιάζουν με το μέταλλο.

Η Mercuria ζητεί πλέον αποζημίωση στα τουρκικά και βρετανικά δικαστήρια από τον προμηθευτή χαλκού Bietsan Bakir. Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση έναν αριθμό ατόμων για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι ο χαλκός αρχικά φορτώθηκε στην πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων, πριν από έρευνα εταιρείας επιθεώρησης.

Ωστόσο, εν συνεχεία ο χαλκός αντικαταστάθηκε από πέτρες, δήλωσε η δικηγορική εταιρεία ΚΥΒΕ της Κωνσταντινούπολης στα ΜΜΕ, ενώ προστέθηκαν πλαστές σφραγίδες στα εμπορευματοκιβώτια.

Αφού τα πλοία βγήκαν στη θάλασσα, η Mercuria πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ σε πέντε δόσεις. Η απάτη έγινε αντιληπτή όταν τα πλοία άρχισαν να φθάνουν στο κινεζικό λιμάνι Lianyungang.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικό «κορωνο-ταξίδι» Ορμπαν και Μπάμπις στο Ισραήλ - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ για να εκμαιεύσουν... τεχνογνωσία καταπολέμησης της covid-19 και να προωθήσουν μια «συμμαχία εμβολίων» εκτός ...

Φιέστα Ερντογάν-Πούτιν για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Mέσω τηλεδιάσκεψης πάτησαν το «κόκκινο κουμπί» θεμελιώνοντας την τρίτη μονάδα παραγωγής ατομικής ενέργειας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες για θέματα ασφαλείας. Παρά τ...

Ο Τζόνσον απορρίπτει ευρωπαϊκές κατηγορίες ότι εμπόδισε εξαγωγές εμβολίωνΚόσμος

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε σήμερα κατηγορίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Βρετανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της C...

Ερντογάν και Πούτιν γεμίζουν πυρηνικά εργοστάσια το Ακούγιου: Βόμβα στη ΜεσόγειοΚόσμος

  Κανονική φιέστα οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή  την επίσημη τελετή για τις εργασίες στην τρίτη μονάδα στον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού. Ο πρόεδρος τ...

 Ερντογάν: Αγοράζουμε κι άλλο γεωτρύπανο - Ο στόλος μας μεταξύ των ισχυρότερων στον κόσμοΚόσμος

Την πρόθεση αγοράς κι άλλου γεωτρύπανου από την Τουρκία, για την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, επανέλαβε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, στο πλαίσι...