Κορυφώνεται ο «παγκόσμιος πόλεμος» των εμβολίων - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού
Βυθισμένη στην εσωστρέφειά της και προσπαθώντας να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών της για τις καθυστερήσεις του εμβολιασμού η Ευρώπη, χάνει πάλι έδαφος απέναντι σε Ρωσία και Κίνα που λειτουργούν «πλανητικά».
Το «πινκ-πονκ» ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες σχετικά με την ασφάλεια και την έγκριση του Sputnik V είναι μια μόνο πτυχή ενός «παγκόσμιου πολέμου», που η ΕΕ δείχνει να κάνει ότι μπορεί για να τον χάσει. Το εμβόλιο έχει μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο εργαλείο, που θα καθορίσει ως ένα βαθμό τις μελλοντικές ζώνες επιρροής στον πλανήτη και αυτό δείχνουν να το έχουν κατανοήσει καλύτερα από όλους η Ρωσία και η Κίνα.
Οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να ασχοληθούν σε αυτή τη φάση με τα του οίκου τους, στην προσπάθεια να αμβλύνουν τις συνέπειες της πολιτικής Τραμπ. Μιας (μη)πολιτικής που αν δεχτούμε την εκτίμηση ότι κόστισε περίπου 40% περισσότερο σε θανάτους ήταν τελικά στην κυριολεξία «δολοφονική». Ο Τραμπ είχε επίσης αρνηθεί την συμμετοχή της χώρας του στο παγκόσμιο πρόγραμμα Covax, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο μια δίκαιη τροφοδοσία με εμβόλια σε όλες τις ηπείρους.
Από την μεριά της η ΕΕ δείχνει σήμερα εγκλωβισμένη στην αποτυχία των περασμένων μηνών και έχει ως προφανή κύριο στόχο να εξασφαλίσει μια σχετικά ταχεία παραγωγή εντός της επικράτειάς της για να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι του 70% των περίπου 450 εκατομμυρίων πολιτών της. Αν και αυτός ο στόχος ακόμα μοιάζει κάθε άλλο παρά σίγουρος, την οδηγεί σε ένα είδος εσωστρέφειας που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για την παγκόσμια επιρροή της στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Βραζιλία στρέφονται προς το Πεκίνο και τη Μόσχα για να εξασφαλίσουν τις δόσεις για τους δικούς τους πολίτες. Η κινέζικη κρατική Sinopharm έχει κλείσει συμφωνίες με τα Εμιράτα, αλλά και χώρες των Βαλκανίων εκτός ΕΕ. Κινέζικα εμβόλια έχει παράγει και η Τουρκία, ενώ σε δοκιμαστικό στάδιο βρίσκονται εμβολιασμοί στο Πακιστάν.
Το Ιράν άρχισε αυτή την εβδομάδα μαζικούς εμβολιασμούς με το Sputnik V, ξεκινώντας συμβολικά από τον γιο του υπουργού Υγείας. Αλλά για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως όλα δείχνουν σημαντικό θα είναι να μπορέσει να μπει «σφήνα» ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει να εμβολιάζει με το ρωσικό σκεύασμα, ενώ αντίστοιχη πρόθεση είχε εκδηλώσει και η Τσεχία, δηλώνοντας τελικά ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών. Δεν είναι απίθανο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, εκεί τουλάχιστον που ο αντιρωσισμός λόγω ιστορικών λόγων δεν λειτουργεί ανασταλτικά για κάτι τέτοιο.
Για όσους δεν το πρόσεξαν λίγα εικοσιτετράωρα αφότου από τη ρωσική πλευρά ανακοινώθηκε ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με γερμανικό εργοστάσιο για πιθανή παραγωγή του εμβολίου της εκεί, αν αυτό εγκριθεί, η ίδια γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο της θα παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca. Και η Κομισιόν ανακοίνωνε ότι αν το Sputnik V περάσει τα τεστ θα μπορούν οι χώρες-μέλη ξεχωριστά η κάθε μια να το προμηθευτούν, αλλά δεν θα υπάρξει συνολικά συμφωνία από τη μεριά της ΕΕ για την αγορά του. Η προτίμηση των Βρυξελλών για πλουσιοπάροχα συμβόλαια με «δυτικές» εταιρίες δεν έχει κοπεί ούτε μετά το φιάσκο των τελευταίων μηνών με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και τροφοδοσία.
Aυτό πάντως δεν πτοεί τη ρωσική πλευρά, που θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει πόντους σε αυτόν τον διπλωματικό πόλεμο των εμβολίων, που ξεδιπλώνεται πια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έτσι κι αλλιώς έχει ήδη παραγγελίες από το εξωτερικό για πάνω από 1 δισ. δόσεις.
Η ίδια αισιοδοξία διακατέχει και την ηγεσία της Κίνας, που φαίνεται ότι μάλλον «αθωώνεται» από τις κατηγορίες για τις ευθύνες της στην παγκόσμια διασπορά του εμβολίου. Το Πεκίνο είχε ήδη «σκοράρει» την περασμένη άνοιξη, στέλνοντας μάσκες και άλλο εξοπλισμό σε χώρες που πλήττονταν θανάσιμα όπως η Ιταλία, αλλά και χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, από τις οποίες η Ευρώπη είναι παντελώς απούσα. Το Πεκίνο είχε έτσι κι αλλιώς φιλόδοξα προγράμματα για επενδύσεις σε αυτές τις ηπείρους, τα οποία τώρα πιθανώς να διευρυνθούν και με προγράμματα ενίσχυσης των υποδομών υγείας, την ανάγκη για τα οποία έχει αποκαλύψει με εμφατικό τρόπο η πανδημία.
Κάποια στιγμή στο παγκόσμιο αυτό παιχνίδι θα προσπαθήσει να μπει και η Ινδία, η οποία μπορεί να παράγει το εμβόλιο της Οξφόρδης σε αστρονομικούς για τα δεδομένα της Δύσης ρυθμούς, αλλά πρέπει να εμβολιάσει πρώτα ένα μεγάλο κομμάτι του δικού της πληθυσμού. Η Δύση αναμένεται να βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε ένα πλανήτη με πολύ αλλαγμένες ισορροπίες. Θα έχει απλώς την ικανοποίηση ότι εμβολίασε πρώτα τους δικούς της πολίτες, αν και ακόμα και αυτό, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, δεν αποτελεί μια «100% εγγύηση» ότι έτσι θα έχει νικήσει τον ιο.