ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 Ευρώπη - Εμβόλια:  Το mea culpa της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  - Τι γίνεται στις χώρες και τις εταιρείες

H EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί όσον αφορά στα εμβόλια και τους εμβολιασμούς ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ άργησε να δώσει εγκρίσεις και παραδέχτηκε ότι υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία σχετικά με την μαζική παραγωγή.

«Ίσως ήμασταν πολύ πεπεισμένοι ότι οι παραγγελίες μας θα παραδίδονταν στην ώρα τους», επισήμανε. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί εάν είχαν τρέξει οι μεγάλοι παίκτες». «Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας όμως ότι η ΕΕ δεν κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλεια κι ότι «η μάχη είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας».

AstraZeneca

Οι επιστήμονες – σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ενηλίκους κάθε ηλικίας, αλλά και για περιοχές όπου κυκλοφορούν μεταλλάξεις.

Η AstraZeneca θα ενισχύσει την παρασκευή εμβολίων στην Ευρώπη με τη Γερμανική, IDT Biologika.

Η AstraZeneca προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή εμβολίων για την Ευρώπη συμμαχώντας με γερμανική εταιρεία. 

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου στο Βέλγιο που φέρεται να ευθύνονται για την καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίων της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαψεύδουν τις κατηγορίες και λένε ότι παρέδωσαν όλα τα εμβόλια που προέβλεπε το συμβόλαιο.

Sputnik-V

Οι ευρωπαϊκές αρχές λένε ότι δεν έχουν ακόμα λάβει αίτημα έγκρισης του ρωσικού εμβολίου. 

Το Μπαχρέιν ενέκρινε το Sputnik V.

Pfizer

Η Pfizer λέει ότι τα εμβόλια για τη Νότια Αφρική θα πάνε από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πουρς του Βελγίου.

Προστασία κατά δυο τρίτα έναντι του κορωνοϊού προσφέρει η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και της Οξφόρδης -AstraZeneca αποκαλύπτει η εφημερίδα Sun βασιζόμενη σε δεδομένα της Δημόσιας Υγεία της Αγγλίας που αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες. Η αποτελεσματικότητα μετά από δύο δόσεις αυξάνεται μεταξύ 79% και 84%, ανάλογα με την ηλικία. Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης με συμπτώματα κατά 64% σε άτομα άνω των 80 και κατά 65% σε νεότερους ενήλικες. Για όσους κάνουν την δεύτερη δόση, το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μεταξύ 79% και 84% για όλες τις ηλικίες. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και για το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca επιβεβαιώνοντας ότι χρειάζονται τρεις εβδομάδες για την ενίσχυση της ανοσίας στους ηλικιωμένους, ενώ ξεκινά μετά από δύο εβδομάδες για τους νεότερους.

 

Τσεχία

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι η χώρα του θα περιμένει την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 προτού το χορηγήσει στους πολίτες. Οι δηλώσεις του Μπάμπις φαίνεται να σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει τη χορήγηση του Sputnik V χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

Ισπανία

Η Ισπανία ακολουθεί μία συντηρητική τακτική στην χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παρά την έγκριση της Ε.Ε. και αποφασίζει την διάθεση του μόνο στον πληθυσμό ηλικίας από 18-55 ετών. Παράλληλα με την πρώτη φάση του εμβολιασμού με εμβόλια της Pfizer και της Moderna και που αφορά στους ενοίκων των οίκων ευγηρίας και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τα 1,8 εκατομμύρια της AstraZeneca που θα παραλάβει η Ισπανία ως το τέλος Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ότι θα διατεθούν σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες 18-55 ετών. 

Καταρχήν στα σώματα ασφαλείας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης (όπως πυροσβέστες ή πολιτική προστασία, εκτός από τους υπαλλήλους των φυλακών), στις ένοπλες δυνάμεις, στους εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας και τέλος στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα ούτε το Υπουργείο αλλά ούτε και η επιτροπή έχουν δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την απόφαση τους αυτή αν και όπως ισχυρίζονται η απόφαση μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν μελλοντικά περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που θα αφορούν τόσο τους ηλικιωμένους όσο και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο λόγος επιπλέον είναι ότι κανένα άτομο με παθολογίες δεν συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Παρότι υπήρξαν περιοχές όπως η Καταλονία, η Μούρθια, η Αραγόν και οι Βαλεαρίδες Νήσοι που είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσουν να εμβολιάζουν αυτές τις ομάδες, εντούτοις η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι την απόφαση θα πρέπει να την εφαρμόσει όλη η χώρα. 

Ωστόσο το εμβόλιο της AstraZeneca απευθύνεται επίσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα πριν από την άφιξη των δόσεων της AstraZeneca το Σαββατοκύριακο. Αυτό που δεν είχε κάνει ήταν να προσδιορίσει ποιοι ήταν αυτοί οι επαγγελματίες. 

Η μεγαλύτερη ομάδα από αυτούς που περιλαμβάνονται στους εμβολιασμούς της AstraZeneca είναι αυτή των εκπαιδευτικών που αριθμεί τα 760.000 άτομα, 240.000 είναι τα σώματα ασφαλείας, οι στρατιωτικοί 120.000  και οι πυροσβέστες περίπου 20.000. 

Εντωμεταξύ η διαδικασία εμβολιασμών συνεχίζεται ομαλά και οι πιο συχνές επιπτώσεις που αναφέρονται είναι πυρετός, πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία ή διάρροια.

Οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης έχουν ήδη γίνει σε 2,1 εκατομμύρια άτομα από τα 2,4 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραλάβει η Ισπανία και 832.000 Ισπανοί έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δόσεις που χορηγούνται είναι της Pfizer (2,1 εκατομμύρια), 87.700 της Moderna και 196.800 της AstraZeneca.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες ώσπου να εμβολιαστούν.

 

Μ. Βρετανία

Ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι στη Βρετανία, όμως τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Εμβολιάστηκαν ο Πρίγκηπας Κάρολος και η Καμίλα.

Ο Βέμπερ, σε ομιλία του, τάχθηκε και πάλι υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ρωσία

Στη Ρωσία, περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik V, ενώ και τις δυο δόσεις  τις έχουν λάβει 1,7 εκατομμύρια πολίτες.

ΗΠΑ

Ένας στους δέκα Αμερικανούς, 32,9 εκατ. άνθρωποι, έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, το 67% των Αμερικανών σκοπεύει να εμβολιαστεί, το 15% είναι βέβαιοι ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο και 17% λένε ότι μάλλον δε θα το κάνουν.

Έρευνα του αμερικανικού CDC δείχνει ότι μία υφασμάτινη μάσκα πάνω από μία χειρουργική μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες μετάδοσης του Covid.

Το Κατάρ ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna.

 

Η BionTech ξεκινά την παραγωγή εμβολίου στο Μάρμπουργκ

Η BionTech κάνει το πρώτο βήμα για την παραγωγή του εμβολίου στη μονάδα του Μάρμπουργκ, την οποία αγόρασε για το σκοπό αυτόν το φθινόπωρο από την Novartis. Όταν η μονάδα στο Μάρμπουργκ θα είναι σε πλήρη λειτουργία, θα μπορεί να παράγει μέχρι 750 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής mRNA στην Ευρώπη. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται η παραγωγή 250 εκατομμυρίων δόσεων, τα πρώτα εμβόλια της παραγωγής στο Μάρμπουργκ θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Απριλίου.

 

Γερμανία – διατηρούνται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι μέσα Μαρτίου

Η παράταση του λοκντάουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου είναι στο τραπέζι της σύσκεψης που έχει το απόγευμα η καγκελάριος Μέρκελ με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς της Γερμανίας. Η αρχική κατεύθυνση ήταν παράταση για άλλες δύο εβδομάδες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Αλλά η πρόταση της καγκελαρίας είναι, παράταση για τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 14 Μαρτίου. Έντονη συζήτηση γίνεται κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν σχολεία και νηπιαγωγεία, ενώ εξαίρεση από τους περιορισμούς αναμένεται να αποφασιστεί για τα κομμωτήρια.

Το λοκντάουν στη Γερμανία παραμένει μολονότι τα κρούσματα μειώνονται και η πορεία των δεικτών είναι πτωτική. Ο δείκτης εφταημέρου R έπεσε κάτω από 70 στο 68, με στόχο το 50. Αλλά τα μέτρα παρατείνονται προκειμένου να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας με τις μεταλλαγμένες μορφές του κορωνοϊού που είναι πολύ πιο μεταδοτικές.

Η Επίτροπς της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου

O κορονοϊός θα αντιμετωπιστεί μόνο εάν μείνουμε ενωμένοι τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την καταπολέμηση του ιού» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να δουλεύει «μέρα και νύχτα, για να διασφαλίσει ότι αυτά τα εμβόλια μεταφέρονται στους πολίτες μας».

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια διανέμονται σε όλα τα κράτη-μέλη δίκαια και ισότιμα ανεξάρτητα από το μέγεθος τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

 

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται ο «παγκόσμιος πόλεμος» των εμβολίων - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Βυθισμένη στην εσωστρέφειά της και προσπαθώντας να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών της για τις καθυστερήσεις του εμβολιασμού η Ευρώπη, χάνει πάλι έδαφος απέναντι σε Ρωσία και...

Εμβόλιο- CDC: Δεν απαιτείται καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα για τους εμβολιασμένους με τις 2 δόσειςΚόσμος

    Οι άνθρωποι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech ή της Moderna κατά της Covid-19 δεν είναι -πλέον- ανάγκη να μπουν σε απομόνωση εάν έρθουν σε επα...

Μιλάνο: Διαρρήξεις με τη βοήθεια του... Instagram - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Η ιταλική αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει τα μέλη συμμορίας, που συγκέντρωναν πληροφορίες για τα θύματά τους και τους στόχους τους μέσα από τις φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυ...

Ιταλία: Το 59% των μελών του κινήματος Πέντε Αστέρων είπε «ναι» στην κυβέρνηση ΝτράγκιΚόσμος

Το 59% των εγγεγραμμένων στα Πέντε Αστέρια, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας είπε «ναι» στην συμμετοχή του κινήματος στην νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να συνθέσει ο Μάριο Ντράγκι. Το απ...

Στην "κατάψυξη" η Βρετανία - Πάγωσε το σιντριβάνι της πλατείας Τραφάλγκαρ  Κόσμος

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 26 ετών, καθώς πλήττεται από κύμα ψύχους που προέρχεται από τη Ρωσία και έριξε τις θερμοκρασίες στα σκωτσέζι...

Covid-19: Το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και τον χρόνο ανάρρωσηςΚόσμος

Το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη της εταιρείας Roche, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Cov...

Ανάρτηση του υπ. Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα 245 χρόνια από τη γέννηση του ΚαποδίστριαΚόσμος

Τα 245 από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια τίμησε σήμερα με ανάρτηση στο Facebook το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776...