ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Πέθανε ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που συγκέντρωσε 39 εκ. λίρες για την ενίσχυση του NHS

Ο Λοχαγός Sir Tom Moore, ο βετεράνος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου που συγκέντρωσε περίπου 39 εκατομμύρια λίρες, από φιλανθρωπίες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας NHS, κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού την άνοιξη του 2020, πέθανε σε ηλικία 100 ετών αφού διαγνώσθηκε θετικό στην Covid19.  


Με ανακοίνωση τους, οι κόρες του, Hannah Ingram-Moore και Lucy Teixeira, δήλωσαν: «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε το θάνατο του αγαπητού μας πατέρα, Λοχαγού Sir Tom Moore. Είμαστε τόσο ευγνώμονες που ήμασταν μαζί του τις τελευταίες ώρες της ζωής του. Η Χάνα, η Μπένζι και η Γεωργία δίπλα στο κρεβάτι του και η Λούσι από το FaceTime.


«Περάσαμε ώρες συζητώντας μαζί του, θυμίζοντας την παιδική μας ηλικία και την υπέροχη μητέρα μας. Μοιραστήκαμε μαζί το γέλιο και τα δάκρυα.


«Ο τελευταίος χρόνος της ζωής του πατέρα μας υπήρξε αξιοσημείωτος. Αναζωογονήθηκε και βίωσε πράγματα που μόνο ονειρευόταν, καθώς βρέθηκε σε τόσες πολλές καρδιές για λίγο. Ήταν απίστευτος πατέρας και παππούς και θα μείνει ζωντανός στις καρδιές μας για πάντα.


«Η φροντίδα που έλαβε ο πατέρας μας από το NHS και τους γιατρούς και νοσηλευτές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν εξαιρετική. Ήταν συνεπείς επαγγελματίες, ευγενικοί και συμπονετικοί και μας έδωσαν πολλά περισσότερα χρόνια μαζί του από ό, τι θα φανταζόμασταν ποτέ».


Ο Μουρ εισήχθη στο νοσοκομείο του Μπέντφορντ την Κυριακή αφού είχε υποβληθεί σε θεραπεία για πνευμονία για κάποιο χρονικό διάστημα και βρέθηκε θετικός στην Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.


Με την ανακοίνωση του θανάτου του, εκατοντάδες μηνύματα γράφτηκαν για τον άνθρωπο που απέκτησε το καθεστώς του εθνικού θησαυρού τον τελευταίο χρόνο της ζωής του.


Με δήλωση του, ο Μπόρις Τζόνσον τον περιέγραψε ως «ήρωα με την πιο αληθινή έννοια της λέξης». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε: «Στις σκοτεινές μέρες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου πολεμούσε για την ελευθερία και μπροστά στην βαθύτερη μεταπολεμική κρίσης αυτής της χώρας, ήρθε να μας ενώσει ξανά, να μας ενθαρρύνει όλους και ενσαρκώνει τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος».


Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Έγινε όχι μόνο μια εθνική έμπνευση, αλλά ένας φάρος ελπίδας για τον κόσμο».


Η Βασίλισσα έστειλε ένα ιδιωτικό μήνυμα συλλυπητηρίων, ενώ εκπρόσωπος του Buckingham Palace πρόσθεσε: «Η Αυτού Μεγαλειότητα χάρηκε πάρα πολύ που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Λοχαγό Σερ Τομ και την οικογένειά του στο Windsor πέρυσι.


«Οι σκέψεις της, και αυτές της βασιλικής οικογένειας, είναι μαζί τους, αναγνωρίζοντας την έμπνευση που παρείχε σε ολόκληρο το έθνος και σε άλλους σε όλο τον κόσμο.»


Το NHS, για το οποίο ο Sir Tom συγκέντρωσε εκατομμύρια λίρες, έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστούμε για όλα, Sir Tom.».

 


Πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης

Η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19 διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, επιβεβαιώνει μελέτηΚόσμος

Οι άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 έχουν μικρή πιθανότητα -αν και δεν είναι αδύνατο- να μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη, ...

Έρευνα Economist: Μεγάλη μείωση των ελευθεριών παγκοσμίως το 2020 λόγω της πανδημίαςΚόσμος

Οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, σ...

Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετώνΚόσμος

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19, το τρίτο που εγκρίθηκε στη Γαλλία, δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών, ελλείψει διαθέσιμων αυτή τη στιγμή δεδομένων σχετικά...

Συναγερμός για την «μετάλλαξη του Κεντ» – Αγωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίωνΚόσμος

Ονομάζεται στέλεχος του Κεντ και είναι βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού το οποίο παρουσιάζει μεταλλάξεις ανάλογες με εκείνες της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Η νέα μετάλλαξη ο...