ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον: Το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το πλοίο Oruc Reis, παρά τις αρχικές πληροφορίες περί εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο.

 


Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο, καθώς η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το πλοίο Oruc Reis.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο» γνωστοποίησε η τουρκική πρεσβεία.
Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα της».


?Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex  για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

 


Η περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Παρά τις διαρροές από την Τουρκία, πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς την περιοχή της τουρκικής Navtex.

Λίγο νωρίτερα δε, πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» ανέφεραν ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία είχαν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, έχουν αρχίσει να αποχωρούν, σε μία ένδειξη άμβλυνσης της έντασης.

Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, επαγρυπνώντας και παρακολουθώντας όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Από την πλευρά του, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει σχεδιασμούς για εδάφη ή φυσικούς πόρους άλλων χωρών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψει σ’ άλλους να παρέμβουν στα τουρκικά συμφέροντα».

 

Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Αγριο παζάρι στο Brexit για το ψάρεμα της ρέγγας! - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Ενα ψάρι που το έλεγαν... αδιέξοδο   Ο καβγάς Λονδίνου και Βρυξελλών για τα ποσοστά αλίευσης στις βρετανικές ακτές μετατρέπεται για λόγους συμβολισμού σε ανυπέρβλητο εμπόδιο μιας ε...

Εξοργισμένοι οι Βρετανοί τουρίστες με την απόφαση του Λονδίνου για καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από ΙσπανίαΚόσμος

Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν σήμερα στη χώρα τους από τις διακοπές τους στην Ισπανία αντέδρασαν οργισμένα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Λονδίνου να επιβάλλει καραντίνα 14...

Διπλωματικό θρίλερ μέχρι τις 2 Αυγούστου -Κινήσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία Κόσμος

  Σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Κ...

Έντονη δυσαρέσκεια Τραμπ για μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμίΚόσμος

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρ...