ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

O ισθμός της Κορίνθου παραμένει κλειστός από τα μέσα Ιανουαρίου (Video)

Μπορεί το ενδιαφέρον για το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ από τη στραβοτιμονια του τεράστιου εμπορικού πλοίου «Ever Given» να δημιούργησε τεραστιο ενδιαφέρον, αλλά φαίνεται ότι και στα καθ’ ημάς υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα.

 

Συγκεκριμένα, κλειστός παραμένει ο ισθμός της Κορίνθου από τα μέσα Ιανουαρίου και ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει η διώρυγα που συνδέει το Αιγαίο με τον Κορινθιακό κόλπο και το Ιόνιο.

Ο ισθμός έκλεισε όταν στα μέσα Ιανουαρίου κομμάτια του εδάφους στα τοιχώματα υποχώρησαν μέσα στα νερά με αποτέλεσμα να διακοπεί επ’ αόριστον η κυκλοφορία των πλοίων καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευσή τους.

 


Οι αρμόδιοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της, καθώς εκτός από τους 90 εργαζόμενους των οποίων η τύχη βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, τεράστιες είναι την ίδια στιγμή οι οικονομικές συνέπειες και στην ελληνική εμπορική ναυτιλία.

 

Αφενός έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της διώρυγας με ορατό τον κίνδυνο της παύσης πληρωμών των εργαζομένων, αφετέρου αυξάνεται το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και καυσίμων καθώς τα πλοία καλούνται πλέον να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου αφού είναι αδύνατη η διέλευση από τη διώρυγα.

«Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κίνδυνο μη καταβολής της μισθοδοσίας είναι 71 άτομα και φτάνουν τους 90 αν προστεθεί σε αυτούς το διοικητικό προσωπικό. Κανείς δεν έχει διασφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων ενώ έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα στο πρωθυπουργό, στα Υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας ώστε να υπάρξει μέριμνα», λέει ο Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Διώρυγας.

Η απώλεια των λίθινων κριπηδωμάτων που στήριζαν και προστάτευαν το έδαφος από την πτώση προκλήθηκε από την υγρασία και τη διάβρωση, σύμφωνα με μελέτες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Η διώρυγα παραμένει κλειστή λόγω της επικινδυνότητας τουλάχιστον 200 μέτρων και με σκοπό να γίνουν μελέτες αποκατάστασης. Πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο έργο αφορά ζώνη ενός χιλιομέτρου με τον προϋπολογισμό για την υλοποίησή του να ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ.


Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζητούν να ενταχθούν σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης με εκείνα για τις συνέπειες της πανδημίας, μόλις εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στα 200 επικίνδυνα μέτρα ώστε να ανοίξει κανονικά η διώρυγα τον Μάιο.

 

Πληροφορίες από την LiFo 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το ...

image descriptionΕλλάδα

Μια επιστολή – φωτιά, που εκθέτει την πολιτική ηγεσία και το επικοινωνιακό επιτελείο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κοινοποίησε η άμεση συνεργάτης του Μένιου Φουρθιώτη, Νανά...

image descriptionΕλλάδα

Πολλή συζήτηση γίνεται για το εάν και πώς θα γιορτάσουμε εφέτος το Πάσχα και εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Συζήτηση που εντείνεται όσο βαδίζουμε προς τα τέλη ...

image descriptionΕλλάδα

«Με την κίνησή μου αυτή δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Δεν στόχευσα ποτέ να την σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ε...