ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπόθεση Novartis: Πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Λοβέρδου μετά τις καταγγελίες Τουλουπάκη για παραποίηση εγγράφου

«Στην καταγγελία της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, ότι έχει παραποιηθεί κατά τη μετάφρασή του επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπάρχει στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis και έχει αφαιρεθεί από αυτήν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, απαιτούνται άμεσα απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλεται, ενώ στο πρωτότυπο αμερικανικό έγγραφο αναφέρονταν ότι η Novartis «πλήρωσε» τον συγκεκριμένο πρώην υπουργό, στη μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή «πλήρωσε» απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε!», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει επίσης πως «ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός «εισήγαγε» δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα!».


«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης και είχε στηθεί με σκοπό να «βαφτιστεί» ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Ιδίως όταν για την υπόθεση αυτή, αντί για τους πραγματικούς ενόχους, διώκονται οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι, επειδή προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο!», σημειώνει και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση πιάστηκε επ' αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελλόμενη παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

 

H απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε έντονα σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που με την επίκληση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κάνει λόγο για παραποίηση κατά την μετάφρασή του από το υπουργείο Εξωτερικών , εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αφορά το σκάνδαλο Novartis.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στο έγγραφο κατονομαζόταν ο πρώην υπουργός , ο οποίος απαντώντας μίλησε για «επιμονή στη λάσπη», για «έγγραφα γνωστά, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στην δικογραφία», όπως και « ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

Η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου: 

Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του. Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων.

Ο ελληνικός λαός τους έχει μάθει πλέον. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους.

 

 

Καταγγελία Τουλουπάκη: Σβήστηκαν ονόματα από τα έγγραφα του FBI

Τη διαγραφή συγκεκριμένων ονομάτων από επίσημο έγγραφο, που είχε διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές από εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αφορά στο ρόλο που είχαν διαδραματίσει στην υπόθεση της Novartis, καταγγέλλει μέσω του δικηγόρου της, Βασίλη Χειρδάρη, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
Το επίμαχο έγγραφο εστάλη προς μετάφραση από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά τους χειρισμούς της δικαιοσύνης στην υπόθεση της Novartis, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαπγγελόπουλο.

Μετά από τη διαπίστωση εκ μέρους της εισαγγελέως για τις διαφορές, που με επίσημο τρόπο προκύπτουν ανάμεσα στο πρωτότυπο κείμενο στην αγγλική και στο μεταφρασμένο από την αρμόδια υπηρεσία στην ελληνική γλώσσα, η κ. Τουλουπάκη αναμένεται να ενημέρωσει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ζητώντας παράλληλα από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία προ ημερών ενημέρωσε τα ελεγχόμενα πρόσωπα για το πέρας της διαδικασίας, την εκ νέου μετάφραση του ξενόγλωσσου εγγράφου.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της κ. Τουλουπάκη αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του τα εξής:

«Στην ποινική δικογραφία για την αποκαλούμενη ‘σκευωρία Novartis’, συμπεριλαμβάνεται επίσημο έγγραφο των αμερικανικών αρχών που είχε αποσταλεί στην εντολέα μου, πρώην εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Πρόκειται για επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25.05.2017 που είναι συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο αναφέρει ότι πρώην υπουργός, τον οποίο και κατονομάζει, δωροδοκήθηκε από την Novartis, και το ποσό που δόθηκε ξεπλύθηκε μέσω συγκεκριμένης  εταιρείας.

Η κ. Ανακρίτρια απέστειλε το έγγραφο στην μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση, όπου μεταφράστηκε στα ελληνικά στις 12.04.2021.

Επισκοπώντας τα σχετικά της δικογραφίας διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι από την μετάφραση αυτή είχε απαλειφθεί εντελώς το όνομα πρώην υπουργού σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια σελίδα!

Έτσι η μετάφραση άλλαξε το κείμενο ουσιωδώς και ενώ αναφέρονταν στο πρωτότυπο ότι η Novartis ‘πλήρωσε’ συγκεκριμένο ονομαστικά πρώην υπουργό,  στην μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή ‘πλήρωσε’ απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε!

Η ίδια μετάφραση στην ίδια σελίδα παρέλειψε επίσης να αναφέρει το ίδιο όνομα του πρ. υπουργού σε άλλη υπόθεση της ίδιας εταιρείας και ενώ στο πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρ. υπουργός ‘εισήγαγε’ δύο φάρμακα της Novartis, στην μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα ‘εισήχθησαν’ γενικά και αόριστα και σε παθητική φωνή! Έτσι αλλοιώνεται και το νόημα του πρωτοτύπου.

Επίσης από την ίδια μετάφραση έχουν απαλειφθεί άλλα δύο γνωστά ονόματα εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, σε συναλλαγή αναφερομένης δωροδοκίας.

Η πράξη αυτή της παραποίησης μέσω της μετάφρασης είναι εξαιρετικά σοβαρή και πλήττει την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτείας αλλά και το κύρος της δικαιοσύνης που ‘εργαλειοποιείται’ μέσω τέτοιων παρανομιών.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, όταν για το γνωστό σκάνδαλο υφίστανται διώξεις άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, όπως  εισαγγελείς, δημοσιογράφοι κλπ και όταν παραποιείται ένα τόσο σοβαρό δημόσιο έγγραφο μέσω της μεταφραστικής  υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι λυπηρό ότι η κύρια ανάκριση περατώθηκε αιφνίδια και ενώ εκκρεμούν θέματα αναπάντητα. Η ανωτέρω εξέλιξη οφείλει να προβληματίσει άμεσα τους αρμοδίους φορείς της δικαιοσύνης, που πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να επιληφθούν ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους.

Η εντολέας μου κ. Τουλουπάκη δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τη νομιμότητα  και τη δικαιοσύνη που υπηρετεί και θα κάνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη κατέθεσε σχετική Αίτηση προς την κ. Ανακρίτρια στον ΑΠ για συμπλήρωση της κυρίας Ανάκρισης και μεταξύ άλλων ζητά την επανάληψη της μετάφρασης των ξενόγλωσσων εγγράφων της δικογραφίας».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Αυτό που γίνεται σήμερα στην Αστυπάλαια είναι πραγματικά μια επανάστασηΕλλάδα

"Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές ως χώρα, και όχι ουραγοί" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στην Αστυπάλαια, στο πλαίσι...

“Δώσε αξία στα σκουπίδια σου”: Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑΕλλάδα

Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ με κεντρικό μήνυμα “Δώσε αξία στα σκουπίδια σου”         Χαμηλός βαθμός ικα...

Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων - Τσιάρας: "Για πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια αξιολόγησης των δικαστών"Ελλάδα

Στη σημασία της επιθεώρησης και αξιολόγησης των Ελλήνων δικαστικών, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τοποθετούμενος στο κλείσιμο της συζήτησης του νομοσχεδίου για...

Πολυμελές Πρωτοδικείο: Προσωρινό πάγωμα των διακοπών ρεύματος για τους ευάλωτους καταναλωτέςΕλλάδα

Δεκτή έκανε εν μέρει το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις για πάγωμα διακοπών ρεύματος. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο...

Περιφέρεια Αττικής: Δημιουργία δύο νέων Δομών στέγασης και παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα Ελλάδα

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων δημιουργίας δύο νέων Δομών στέγασης και παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ...

Γιώργος Παπαναούμ: Τι απαντά η Μπίκα για την εμπλοκή του ονόματος της στην υπόθεσηΕλλάδα

Μια περίεργη σύνδεση έγινε μετά την αποκάλυψη ενός σημειώματος που άφησε ο προπονητής Γιώργος Παπαναούμ εξηγώντας τους λόγους της αυτοκτονίας του μέσα στο γυμναστήριο του στην ανατ...

Μεγάλη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πεδίο του Άρεως την Κυριακή 5 ΙουνίουΕλλάδα

  Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ διοργανώνουν μία μεγάλη Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πεδίο του Άρεως την Κυριακή 5 Ιουνίου   Γ. Πατούλης: « Το Περιβάλλον είναι τ...

Πεδίο μάχης ξανά το ΑριστοτέλειοΕλλάδα

Νέος γύρος επεισοδίων έλαβε χώρα την Πέμπτη στο ΑΠΘ με μερίδα φοιτητών να συγκρούεται σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ. Δύο προσαγωγές. Φωτογραφία: Γιώργος Κωνσταντινίδης (Eurokinissi) Έντασ...