ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

FT: Το παρασκήνιο της μυστικής συνάντησης Μητσοτάκη - Όσμπορν που θα μπορούσε να σφραγίσει τη μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μια εκτενή ανασκόπηση της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, στο ξενοδοχείο Μπέρκλεϊ του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 2021 με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα παρουσιάζουν οι Financial Times παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών.

Ο Όσμπορν, διορισμένος προσφάτως στη θέση του προέδρου του παλαιότερου δημόσιου μουσείου στον κόσμο, του Βρετανικού Μουσείου, είδε την ευκαιρία να δείξει ότι διευθύνει ένα πεφωτισμένο ίδρυμα, έτοιμο να συμμετάσχει στη συζήτηση για τον επαναπατρισμό αντικειμένων τέχνης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.

Ο Όσμπορν είδε επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, έναν άντρα απέναντι στο τραπέζι, με τον οποίο μπορούσε να συνεργαστεί.

Το άρθρο συνεχίζει:

«Λίγα είναι τα πράγματα για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά με πάθος. Μετά από 3,5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, είναι γνωστός για την αποτελεσματικότητά του, τις οργανωτικές του ικανότητες και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων [...] Ο Όσμπορν δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου τον Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους. Αλλά οι δύο το πέτυχαν. Ο Μητσοτάκης είπε στους συναδέλφους στη συνέχεια ότι υπήρχε 'εμπιστοσύνη και σεβασμός', ενώ ο Όσμπορν είδε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως έναν αποτελεσματικό τεχνοκράτη, αστειευόμενος μάλιστα σε συναδέλφους ότι ο Μητσοτάκης, ένας Αγγλόφιλος, ήταν 'ο Ρίσι Σουνάκ της Ελλάδας'.

Ο Όσμπορν αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για τις συνομιλίες του με τον Μητσοτάκη, φοβούμενος ότι οτιδήποτε πει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές τους επόμενους μήνες.

Αλλά συνάδελφοί του είπαν πως πίστεψε αμέσως ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

'Ουσιαστικά, είχες δύο λογικούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο χωρίς βαρίδια ή προϊστορία' είπε πηγή από το Βρετανικό Μουσείο. 'Θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συμφωνία όπου κάποια από τα Γλυπτά ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται στο Λονδίνο και μερικά από αυτά στην Αθήνα'.

Μπορεί η πρόταση να ακούγεται λογική, όμως η Ελλάδα πιστεύει ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν από τον Έλγιν, ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να επιστραφούν άμεσα στο υπέροχο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο Όσμπορν, εν τω μεταξύ, περιορίζεται από την Πράξη του 1963 του Κοινοβουλίου, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει το νόμο, παρά τις εκκλήσεις να το πράξει από επιτροπή της Unesco το 2021. Η αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα.

Η πρόταση του Όσμπορν χρησιμοποιεί μια σειρά από στρατηγικές για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής. Σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το σχέδιο, θα προέβλεπε μια σειρά συμφωνιών δανεισμού που θα αφορούσαν τα Γλυπτά, οι οποίες σταδιακά θα χτίσουν εμπιστοσύνη.

Η Ελλάδα δεν θα απαρνηθεί την αξίωσή της -θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τον Μητσοτάκη να δεχτεί ένα 'δάνειο' αυτού που θεωρείται ελληνική περιουσία- αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα συμφωνούσε να στείλει στην Αθήνα το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα Γλυπτά για καθορισμένο χρονικό διάστημα, όπως 10 χρόνια.

Υπάρχει μάλιστα και προηγούμενο. Ένα από τα Γλυπτά -ο ημίθεος Ιλισσός- είχε δανειστεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να εκτεθεί στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το 2014.

Ένα προφανές πρόβλημα είναι αν οι Έλληνες θα τα επέστρεφαν στο τέλος της περιόδου. Ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ, προκάτοχός του Όσμπορν στο Βρετανικό Μουσείο και πρώην συντάκτης των FT, λέει: 'Υπέθεσα ότι αν δανείζονταν, δεν θα επέστρεφαν'.

Πηγή του Βρετανικού Μουσείου παραδέχεται: 'Η κατοχή είναι τα εννέα δέκατα του νόμου όσον αφορά τα αρκετά μεγάλα μαρμάρινα γλυπτά'.

Το σχέδιο Όσμπορν περιλάμβανε ότι σε αντάλλαγμα για μερικά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Αθήνα θα δάνειζε ελληνικούς θησαυρούς στο Λονδίνο ως 'αντιστάθμισμα'. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Σαντορίνης, που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ., έχουν αναφερθεί στην Αθήνα ως μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για μια τέτοια ανταλλαγή.

Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου Όσμπορν θα ήταν ότι, όταν έληγε το δάνειο, τα Γλυπτά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο, αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος θα πήγαινε ταυτόχρονα στην Αθήνα ως κίνητρο, καθιστώντας την Ελλάδα μόνιμο σπίτι για τα Γλυπτά ανά πάσα στιγμή. .

Υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου οραματίζονται μια κατάσταση κατά την οποία τα μισά Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο Λονδίνο και τα άλλα μισά στην Αθήνα ανά πάσα στιγμή.

Συνομιλίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για μια νομική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι μια συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο δεν θα εξανάγκαζε την Αθήνα να αποδεχθεί κατ' αρχήν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

«Η οικογένεια του Πέτρου Φιλιππίδη έχει δώσει εντολή για αγωγή στην Πηνελόπη Αναστασοπούλου»Ελλάδα

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» προανήγγειλε αγωγές από τον εντολέα του κατά όσων τοναποκαλούν «βιαστή». Στην εκπομπή προβλήθηκαν οι δηλώσεις της Π...

Ν. Μανωλάκος: Εγκληματική η παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στην ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων ΔυνάμεωνΕλλάδα

Ο   Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Αντιστράτηγος ε.α.  Νικόλαος Μανωλάκος  με την ιδιότητα του  Εισηγητή στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορ...

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Η απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στα funds για πλειστηριασμούςΕλλάδα

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγ...

Υιοθετεί βασικές ελληνικές θέσεις για το Μεταναστευτικό το Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΕλλάδα

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές με το πέρας τ...

Αχτσιόγλου: Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησηςΕλλάδα

Βολές κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι αφήνει τους δανειολήπτες «στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών» εξαπέλυσε η τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Σ...

Οικονόμου: Τους 400 νόμους συμπλήρωσε η κυβέρνηση κατά τη θητεία της έως τώραΕλλάδα

Τους 400 νόμου συμπλήρωσε η κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της, με την ψήφιση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, ενώ όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμ...

Μεσσηνία: Θρίλερ με την εξαφάνιση ζευγαριού – Η κόρη τους υποστηρίζει ότι αυτοκτόνησανΕλλάδα

Αγνοούμενοι είναι, από τις 23 Ιανουαρίου, ο Ντέιβιντ Χάρισον Ρόμπινσον και η σύζυγός του, Λουκρητία Ρόμπινσον. Το ζευγάρι, σύμφωνα με το Silver Alert που εκδόθηκε, εθεάθη τελευταία...

Υποχωρεί η κακοκαιρία, παραμένει το τσουχτερό κρύο – Νέες αντιφατικές προγνώσεις για τις επόμενες μέρεςΕλλάδα

Σε ύφεση ο χιονιάς που προκάλεσε της προηγούμενες μέρες η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με τη θέση ωστόσο των χιονοπτώσεων να παίρνει ο παγετός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος τις π...

Τσίπρας: Η καταρράκωση του κράτους δικαίου δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημαΕλλάδα

Στις «εξαιρετικά σοβαρές και αλληλένδετες κρίσεις», την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις στο προσφυγικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ...