ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δενδιας: Κίνδυνος για κρίση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις αν δεν λυθεί το θέμα Μπελέρη

Το μήνυμα πως ο δήμαρχος Χειμάρρας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και   έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,έστειλε στην Αλβανία ο  Νίκος Δένδιας «Πρέπει να έχουμε καλούς λογαριασμούς. Έτσι θα είμαστε και καλοί φίλοι» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR ενώ εξέφρασε την ελπίδα η αλβανική πλευρά να χειριστεί το θέμα με αίσθηση της σοβαρότητας της κρίσης που μπορεί να προκαλέσει  στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.


«Εμείς ούτε πιέζουμε ούτε φωνασκούμε, θέλουμε τη φιλία, αλλά όχι έναντι οιαδήποτε τιμήματος» υπογράμμισε.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα θέσει το θέμα της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας. Επιπλέον, θα συμμετάσχει και σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.


«Επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στις Βρυξέλλες. Εκεί έχουμε ένα γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων Το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί. Κράτηση υποψηφίου δημάρχου 48 ώρες πριν από τις εκλογές και διατήρηση της κράτησής του ενώ έχει εκλεγεί, δεν είναι κάτι το σύνηθες Γιατί κρατείται; Τι είναι αυτό το στοιχείο επικινδυνότητας του που επιβάλλει την παρατεταμένη κράτηση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα» επισήμανε.

Κατά το γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με την Αλβανίδα ομόλογό του. «Είναι πολύ πιθανό να συναντήσω και την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κατ’ ιδίαν. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πούμε δύο κουβέντες» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πιστεύει πολύ στην ελληνοαλβανική φιλία και ότι αυτές οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη σημασία της αποστολής του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στην Αλβανία. «Έστειλα στην Αλβανία τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, κάτι που κατα πρώτον ήθελα  να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά. Δεύτερον, να υπάρχει ένα συντονισμός σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την κράτηση του δημάρχου Χειμάρρας, με τα προβλήματα υγείας του δεύτερου κρατουμένου, αλλά επίσης και με επιχειρήσεις κατεδαφίσεων. Θέλουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα νομιμότητας-παρανομίας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το θέμα αυτό θα επηρεάσει το συμφωνητικό στη Χάγη που πρόκειται να υπογράψουν οι δύο χώρες για την ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να μην συνιστά η ενέργεια των δικαστικών αρχών της Αλβανίας αλλαγή πολιτικής στάσης. «Να μην είναι, δηλαδή, μια κατευθυνόμενη ενέργεια» όπως εξήγησε, ελπίζοντας ταυτόχρονα «να είναι μια ενέργεια κάποιων δικαστικών παραγόντων, οι οποίοι οδηγούν τα πράγματα μεν σε κρίση, αλλά δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πολιτική βούληση της αλβανικής κυβέρνησης».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως «το σωστό είναι το παράθυρο ευκαιρίας που δίνει το καλό κλίμα να προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε πόρτα, να περάσουμε από αυτή και να δούμε μήπως υπάρχει μια ελπίδα να λύσουμε τη διαφορά». Είναι μια ευκαιρία, πρέπει να προσπαθήσουμε, επισήμανε.

Εκτίμησε πως πιθανότατα ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Διέβλεψε ότι εάν επανεκλεγεί θα προσπαθήσει να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική εξομάλυνσης με τη Δύση. «Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας του επιβάλει καλές σχέσεις με τη Δύση» σημείωσε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Οι αντίπαλοί μας βρίσκονται σε ένα διαρκές πολιτικό βέρτιγκοΕλλάδα

«Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μία Ελλάδα ισχυρή ή θα επιστρέψουμε στις εποχές, όπου η Ελλάδα ήταν το αποπαίδι της Ευρώπης;» ...

Δωρεά από τα Ιδρύματα Ιωάννου Σ. Λάτση και Αθηνάς Ι. Μαρτίνου σε 3.000 εθελοντές πυροσβέστεςΕλλάδα

Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου και με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία των εθελοντών πυροσβεστών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου των δασικών πυρκαγιών, το Κοινω...

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των εκλογέων Ελλάδα

Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, επιστρέφονται από αύριο, Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των...

Εκλογές 2023 - Πιερρακάκης: "Κυριακή στις 9 μ.μ. θα έχουμε τελικό νικητή" - Αποτελέσματα σε χρόνο - ρεκόρΕλλάδα

Η τεχνολογία θα βγει νικήτρια... παμψηφεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς θα συμβάλει τα μέγιστα στο να γνωρίζουμε το 80% των αποτελεσμάτων περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο της...

Απόψε η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Αθήνα, στις 7μμ στο ΘησείοΕλλάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στις 19:00 θα πραγματοποιήσει την κεντρική πολιτική του ομιλία στην Αθήνα (Πλατεία Ασωμάτων, Θησείο).   Στις 13:00 θα παρα...