ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κακοκαιρία “Αvgi”: Επέλαση του χιονιά - Πιο δύσκολη μέρα η Τρίτη - Κλειστά σχολεία, συστάσεις για τηλεργασία

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύονται με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις ανέμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα.Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και στα ημιορεινά, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «Αυγή», από την ομάδα της EUMETNET για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

 

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

 

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

 

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

 

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

 

  • Ήδη σε αρκετές περιοχές της Αττικής το έχει “στρώσει”, χωρίς να λείπουν φυσικά τα προβλήματα, αφού λόγω του χιονιού έχουν κλείσει δρόμοι.

 

Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ από χθες είναι κλειστή και η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ.

 

Η πιο δύσκολη μέρα αναμένεται να είναι η Τρίτη, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, ενώ όπως έκανε γνωστό και ο ίδιος με ανάρτησή του, το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε εκ νέου το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

 

 

 

Οι δήμοι της Αττικής, στους οποίους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση:

  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Φυλής – Αχαρνών
  • Κηφισιάς – Ωρωπού
  • Πεντέλης – Διονύσου
  • Παλλήνης

Ο Δήμος Φυλής έκανε γνωστό λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιά που αναμένεται τις επόμενες ώρες, για αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024θα παραμείνουν κλειστά τα Σχολεία όλων των Βαθμίδων Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι Παιδικοί Σταθμοί, το Δημοτικό Ωδείο και όλες οι αθλητικές – εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Φυλής. Παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη για θερμαινόμενη αίθουσα και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Φυλής θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

 

Κλειστά τα σχολεία στο Δήμο  Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας

  • Με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και για την αποφυγή ατυχημάτων κατά την μεταφορά μαθητών, δασκάλων, καθηγητών κλπ.

 

 Κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου Κυνουρίας

  • Κλειστό θα παραμείνει αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου το δημοτικό σχολείο του Αγίου Πέτρου της Κυνουρίας. Λόγω της προβλεπόμενης χιονόπτωσης και λόγω της επικινδυνότητας, κατά την πρόσβαση και κατά την παραμονή των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε αυτό.

 

Δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

  • Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα ανοίξουν στις 10:00 πμ

Σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη (30.01.24) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

 

Όπως είπε ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου τα στοιχεία «αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η προεδρία της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι η σύσταση προς τους πολίτες για την αυριανή ημέρα είναι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στο κομμάτι της Εθνικής Οδού, που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα. «Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης».

 

Κλειστά σχολεία Α’ και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ Δήμους της Αττικής

Με αφορμή τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις για επιδείνωση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα στους Δήμους:

  1. Μάνδρας-Ειδυλλίας,
  2. Φυλής,
  3. Αχαρνών,
  4. Διονύσου,
  5. Κηφισιάς,
  6. Ωρωπού,
  7. Πεντέλης και
  8. Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

 

Διαβάστε επίσης

Χαϊδάρι: 16χρονος μαθητής πήγε με όπλο στο σχολείο – Συνελήφθη αυτός και πατέρας τουΕλλάδα

Αναστάτωση προκλήθηκε σε ΕΠΑΛ στο Χαϊδάρι το μεσημέρι της Δευτέρας (29/01/2024) όταν ένας 16χρονος πήγε στο σχολείο με όπλο στην τσάντα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της...

Γεωργιάδης: Πότε, πώς και πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥΕλλάδα

Τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών θα υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα επιτρέπει σε όποιον ασφαλισμένο το επιθυμεί να επιλέξει το απογευματιν...

ΚΚΕ: Γιατί λέμε όχι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Αναλυτικά το σκεπτικόΕλλάδα

Το σκεπτικό της θέσης του ΚΚΕ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναλύει η απόφαση της ΚΕ του κόμματος με τίτλο «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κα...

Κακοκαιρία Avgi - Κλειστοί δρόμοι στην Αττική: Πού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτωνΕλλάδα

Με ανακοίνωσή της η Αστυνομία ανακοινώνει τους κλειστούς δρόμους στην Αττική εξαιτίας της καλοκαιρίας "Avgi". Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κ...

Κασσελάκης: Ειλικρινής η ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί (βίντεο)Ελλάδα

    Τα εξοπλιστικά προγράμματα, το μισθολογικό των στρατιωτικών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτ...

Αγρότες: Αυξάνονται τα μπλόκα μετά το μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα- Δύο άμεσα μέτραΕλλάδα

Από τις δηλώσεις που έγιναν στην κινητοποίηση της Λάρισας προκύπτει πως οι αγρότες αναμένουν σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κι...

Η επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τις διαδικτυακές εξετάσειςΕλλάδα

Με επίσημη ανακοίνωση της η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέρεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΑΕΙ και επιβεβαιώνει ότι εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές διαδικασίες, για την...

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων για να μην χαθεί το εξάμηνοΕλλάδα

Να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια για να μην χαθεί το εξάμηνο λόγω καταλήψεων αποφασίστηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης μεταξύ πρυτάνεων και του Υπουργείου Παιδεία...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, τόνισε ο Έλληνας ΠρωθυπουργόςΕλλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι . Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξ...