Τα αρχαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές του τελευταίου διαστήματος στην οδό Βασιλίσσης Όλγας και αποκάλυψαν μια ρωμαϊκή βίλα και άλλα αρχαία, αποτελούν το πρώτο πεδίο σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον νέο δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα. Η κόντρα για το εάν  πρέπει να ανοίξει ή να παραμείνει κλειστός ο μεγάλης κυκλοφοριακής σημασίας δρόμος στο κέντρο της πρωτεύουσας, μας δείχνουν πως μόνο εύκολες δεν θα είναι οι σχέσεις του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από το debate πριν τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο νέος δήμαρχος έχει ισχυρή άποψη για την Αθήνα, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις αυτών. Η υπόθεση «Βασιλίσσης Όλγας» αποτελεί και επίσημα το πρώτο… crash test για την εξέλιξη των σχέσεων δήμου – κυβέρνησης. Το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο, αλλάζει τις ισορροπίες.

Παράλληλα, ο κ. Δούκας -απελευθερωμένος και από τη μη ύπαρξη πολιτικών και ιδεολογικών σχέσεων με την κυβέρνηση- θα είναι σαφώς πιο απαιτητικός και επικριτικός από τον προκάτοχό του και δεν θα αποφεύγει τις συγκρούσεις, προκειμένου να περάσει τις θέσεις του ή όπου θεωρεί ότι έτσι θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του δήμου του. Αναμένεται δηλαδή να είναι εξαιρετικά απαιτητικός και πιεστικός προς την κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία, που έχουν σοβαρές αρμοδιότητες με τη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων της πόλης.

Τα δεδομένα αυτά, έχουν ήδη αρχίσει να… στρεσάρουν την κυβέρνηση, και ενδέχεται να κάνουν δύσκολη τη «συγκατοίκηση». Το επιτελείο του πρωθυπουργού σταθμίζει ήδη την κατάσταση και προσπαθεί να “μετρήσει” τις διαθέσεις του νέου δημάρχου και τα μέτωπα που πιθανότητα θα ανοίξουν. Αλλά είναι σίγουρο ότι το τελευταίο που θα περίμεναν οι του Μαξίμου είναι να έχουν ένα δήμαρχο στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τρόπο που δεν μπορούν να το κάνουν ούτε καν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως και να ‘χει, η θητεία του κ. Δούκα στον δήμο Αθηναίων θα είναι ένα πολιτικό… πείραμα που θα δοκιμάσει την κυβέρνηση, αλλά θα δείξει και τις πραγματικές πολιτικές δυνατότητες του νέου δημάρχου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αντιμετωπίζεται ήδη ως ένα εν δυνάμει κεντρικό πολιτικό στέλεχος, με υψηλές προοπτικές.

Υπόθεση «Βασιλίσσης Όλγας»

Αυτή η “νέα εποχή” στις σχέσεις κυβέρνησης και “πράσινου” Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησαν νωρίτερα απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Και το πρώτο δείγμα ήταν ακριβώς τα όσα συμβαίνουν κάτω από το Ζάππειο. Την περασμένη Τρίτη ο Χάρης Δούκας ζήτησε από τον απελθόντα δήμαρχο να σταματήσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βασιλίσσης Όλγας, μέχρι εκείνος να αναλάβει καθήκοντα.

Από την πλευρά του, ο Μπακογιάννης φέρεται να υπεραμύνθηκε των επιλογών του, τονίζοντας ότι η εργολαβία δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αθέτηση της σύμβασης και θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δήμου με το κόστος που προβλέπεται σχετικά.

Με ανακοίνωσή του, ο Χάρης Δούκας κατηγόρησε τη σημερινή δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα χωρίς να σέβεται τη βούληση του λαού της Αθήνας, δεδομένου ότι το άνοιγμα της Βασιλίσσης Όλγας στα Ι.Χ. αυτοκίνητα αποτέλεσε βασική εξαγγελία του προγράμματος του νέου δημάρχου, για την οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και εξελέγη.

Η «σφήνα» της Μενδώνη και τα έξι ερωτήματα

«Σφήνα» στην κόντρα μπήκε αμέσως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ αλλά και σε δελτίο Τύπου του υπουργείου δήλωσε ότι η οδός Βασιλίσσης Όλγας δεν μπορεί να ανοίξει, διότι η πεζοδρόμησή της εντασσόταν στο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και στην περιοχή έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση της θα πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μετά την κάλυψη που παρείχε η κ. Μενδώνη στον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων, ο Δούκας απάντησε στην υπουργό Πολιτισμού, θέτοντας δημόσια 6 ερωτήματα:

«Από τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού και την αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων, κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας, τα οποία απαιτούν αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τίθενται επομένως τα εξής μείζονα ερωτήματα:

-Γιατί ενώ επί 3 χρόνια η Βασιλίσσης Όλγας παραμένει κλειστή, μόλις χθες έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών;

-Έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ήδη ανατεθειμένες μελέτες και εργολαβίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής;

-Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει κλειστή η Βασιλίσσης Όλγας για την ανάδειξη των ευρημάτων;

-Πώς θα προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας;

-Ποιο είναι το κόστος του έργου έως τώρα;

-Γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, ο οποίος σε δήλωσή του σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο ισχυρίζεται ότι “το έργο της ανάπλασης της Βασιλίσσης Όλγας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024”;

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν δημόσια και ξεκάθαρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι οι Αθηναίοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν».

Οι… ρωμαϊκές βίλες

Την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού επανήλθε στο ζήτημα, με δηλώσεις της (στα parapolitika 90.1), επαναλαμβάνοντας ότι η Βασιλίσσης Όλγας δεν μπορεί θα επανέλθει στην κυκλοφορία όπως την ξέραμε, καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα και «δεν επιτρέπεται να βάλουμε από πάνω ασφαλτοτάπητα». Παράλληλα σχολίασε πως «δεν νομίζω ότι τα προβλήματα της Αθήνας συνοψίζονται στον συγκεκριμένο δρόμο».

Η κυρία Μενδώνη ανέφερε επίσης πως η δημιουργία ενός πεζοδρόμου είναι ένα σχέδιο που συζητείται από τη δεκαετία του ’90, ενώ σημείωσε πως η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, που έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ. από το 2000.

«Τα περισσότερα ερωτήματα ο κ. Δούκας, θα έπρεπε να τα έχει θέσει στον κ. Μπακογιάννη. Εγώ μένω στην αρμοδιότητα του υπουργείο Πολιτισμού. Η εργολαβία ξεκίνησε αρχές Μαΐου και μέσα στον Ιούλιο άρχισαν να αποκαλύπτονται αρχαιότητες. […] Με το που βγαίνει το οδόστρωμα αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα οικοδομήματα που όπως φαίνεται ανήκουν στα ίδια οικοδομήματα που είχαν ανασκαφεί το 19ο αιώνα. Η διαδικασία είναι αργή καθώς πρέπει να συσχετιστούν τα ευρηματα, επροκειται για βίλες της ρωμαϊκής ελίτ της εποχής του Αδριανού. Έτσι όπως την ξέραμε δεν θα ξαναγίνει η Βασιλίσσης Όλγας, δεν επιτρέπεται να μπει πάνω από τα ευρήματα ασφαλτοτάπητας», είπε η κ. Μενδώνη.