ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Βουλή: Ψηφίζεται η σύμβαση για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι – Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Αντιδράσεις προκαλεί στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα έργα υποδομών και ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι καθώς εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπέρ ψηφίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το ΚΚΕ καταψηφίζουν την εν λόγω σύμβαση.

Συμφωνήθηκε τα χρήματα να δοθούν για κοινωνική κατοικία και όχι για νοσοκομείο

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί της διακυβέρνησής του συνέβη η τραγωγία με τους 103 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά ζήτησε να αποσυρθεί η συμφωνία ενώ αιτιολογώντας τη στάση τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξήγησαν ότι απουσιάζει η πρόβλεψη για τη δημιουργία νοσοκομείου όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

«Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα της Κυπριακής δημοκρατίας για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον παρευρισκόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να απαντά:

Σκάνδαλο

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σκάνδαλο επισημαίνοντας πως «χθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία».

Δεν προβλέπονται υποδομές για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε πως μέσω αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει έναν σχεδιασμό που ενισχύει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και τελικά στρέφεται ενάντια στους πυρόπληκτους και το περιβάλλον και γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τη σύμβαση.

Κατήγγειλε πως ακόμα και σήμερα, 4 χρόνια μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά, στο Μάτι υπάρχει κόσμος που ζει σε κατασκηνώσεις, ενώ με τη συγκρότηση της εταιρείας «Μάτι Ξανά» ουσιαστικά επιχειρήθηκε η μετάθεση των ευθυνών από το κράτος στην εταιρεία. Πυρόπληκτοι κάτοικοι δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται, λαμβάνουν λογαριασμούς του ρεύματος για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να τους ενοχλούν τηλεφωνικά.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, πως σύμφωνα με το οικιστικό σχέδιο που εφαρμόζεται, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών, τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ανεπαρκή, γίνονται μπαλώματα, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, αλλού ούτε και διέξοδος διαφυγής σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς.

Αντίθετα όπως είπε παραδίδονται εκτάσεις σε επιχειρήσεις για τουριστική ανάπτυξη ενώ ολόκληρη η Ανατολική Αττική θα παραμείνει χωρίς ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Ξεπερνά τα όρια ο μηδενισμός και η καταστροφολογία

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια! Λυπάμαι όταν εξαντλείτε όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα (…) Καταλάβατε αλλά δεν θέλετε να πείτε! Το ελάχιστο που οφείλουμε είναι ένα ευχαριστώ στη Κυπριακή πλευρά. Πολλά χρειάζονται και νοσοκομεία και αντιπλημμυρικά έργα! Τώρα προχωράμε σε αυτά επ’ αυτού ποια είναι η άποψή σας; η απόσυρση του νομοσχεδίου; Όλα πρέπει να γίνουν αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία να τελειώσουμε με ένα από αυτά. Δεν μπορούμε να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές», πρόσθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Συνεισφορά της Βουλής και ειδικός λογαριασμός

Ο πρόεδρος της Βουλής, ΚώσταςΤασούλας αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί και με την συνεισφορά της Βουλής (έχει τοποθετήσει 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της), λέγοντας πως μέχρι τις εκλογές του 2019 εκταμιεύτηκαν 6,9 εκατ. ευρώ και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ μετέπειτα.

«Το σχήμα διαχειριστικού ελέγχου ήλεγξε τις χρήσεις 2018,2019, 2020 και οι 3 χρήσεις ευρέθησαν εντάξει και απομένει η χρήση του 2021, που θα ελεγχθεί και αυτή». Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως οι βασικοί χορηγοί του όλου σχήματος που έχει συγκεντρώσει 37 εκατ. ευρώ είναι η Βουλή, ο ΟΑΕΔ, η ΤτΕ και δωρεές ιδιωτών (1,5 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Τασούλας σημείωσε επίσης πως έχουν δοθεί πάνω περί τα 821.000 ευρώ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση 11 μελετών για το ειδικό χωρικό σχέδιο αλλά και άλλα 550.000 ευρώ για τις δαπάνες αποζημίωσης και αποκατάστασης και πάνω από 400.000 στο ΤΕΕ για δαπάνες υλοποίησης του δεύτερου σταδίου των πολεοδομικών μελετών.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή του νέου «καθεστώτος» για τις διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, λόγω νόσησης...

image descriptionΕλλάδα

Σε μία όμορφη κίνηση –που όμως μακάρι να μην χρειάζονταν ποτέ καμία γυναίκα – προχώρησε μία ιδιωτική εταιρία υπηρεσιών ασφαλείας στον Βόλο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σε ανακοίνωσή τ...

image descriptionΕλλάδα

Στο δρόμο που χάραξαν οι μαθήτριες και μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προχωρούν και άλλα σχολεία,  μετά τη δολοφονικήεπίθεση στην οδό Χαριλάου που στ...

image descriptionΕλλάδα

Τη διαγραφή του Παύλου Χαϊκάλη, του Πέτρου Φιλιππίδη και του Γιώργου Κιμούλη αναμένεται να αποφασίσει μέσα στο Φεβρουάριο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σ...

image descriptionΕλλάδα

Με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό (που έχει 9μηνη ισχύ), και χωρίς τεστ, θα γίνεται από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στη χώρα μας όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Απ...

image descriptionΕλλάδα

Ανοίγει μετά τις 2.00 το μεσημέρι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης από όσους πολίτες εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό τις ημέρες του χιονιά, προκειμένου να πάρουν τις α...