ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα αλλάξει ρότα η Σλοβακία μετά την επανεκλογή του ρωσόφιλου Φίτσο;

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο με το κόμμα Smer-SD  κέρδισε στις εκλογές του Σαββάτου και το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση προκαλεί τριγμούς στη συμμαχία στήριξης της Ουκρανίας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει τις διπλωματικές ισορροπίες για τη χώρα του υπέρ της Μόσχας.

Η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, όμως ο Φίτσο δήλωσε πρόσφατα, ότι αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία, η Σλοβακία δεν θα στείλει πλέον «ούτε μία σφαίρα».

Την ίδια ώρα, το φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (PS), δεύτερο σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές, εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Μίχαλ Σιμέτσα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το PS θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το Smer- SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο να σχηματίσει κυβέρνηση. Καθοριστικός θα είναι πάντως ο ρόλος που θα παίξει το τρίτο σε ψήφους κόμμα, το HLAS.

 

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο 59χρονος Φίτσο θαυμάζει τον Πούτιν, επαναλαμβάνει διαρκώς το αφήγημα του Ρώσου προέδρου για την κρίση στην Ουκρανία και απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς «λαϊκιστής» και «δημαγωγός» για το κόμμα του. Έχει επισημάνει, άλλωστε, ότι δεν θα επιτρέψει τη σύλληψη του Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν κάποια στιγμή επισκεφθεί τη Σλοβακία.

Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1964 ο Φίτσο ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο κομμουνιστικό κόμμα, λίγο πριν η Βελούδινη Επανάσταση σαρώσει, το 1989, την Τσεχοσλοβακία. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1999 αποχώρησε από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDL), πολιτικό κληρονόμο του κομμουνιστικού κόμματος, για να ιδρύσει το Κατεύθυνση- Σοσιαλδημοκρατία (Smer- SD).

Δικηγόρος που μιλά καλά αγγλικά, ο Φίτσο εκπροσώπησε τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από το 1994 ως το 2000. Ο πρώην πρωθυπουργός, και πλέον νικητής των εκλογών του Σαββάτου, αν και χαιρέτισε την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωζώνη, ως «μια ιστορική απόφαση», πλέον επιτίθεται ανοικτά στην ΕΕ.

Το 2006, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ, το Smer-SD κέρδισε με διαφορά στις εκλογές, φέρνοντας τον Φίτσο στη θέση του πρωθυπουργού. Τότε, ο Φίτσο είχε συμμαχήσει με το Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα (SNS) της άκρας δεξιάς, με το οποίο μοιράζεται τις ίδιες απόψεις κατά των μεταναστών. Στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και, αρνούμενος να επιβάλει μέτρα λιτότητας, ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.

Το 2010 βρέθηκε στην αντιπολίτευση, αλλά δύο χρόνια αργότερα κέρδισε ξανά τις εκλογές, μετά τις καταγγελίες για διαφθορά που οδήγησαν στην κατάρρευση του κεντροδεξιού συνασπισμού. Κατά την μεταναστευτική κρίση του 2015, ο Φίτσο ακολούθησε σκληρή στάση, αρνούμενος «να συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία» και επικρίνοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2016, το Smer-SD κέρδισε τις εκλογές, η θητεία του Φίτσο τελείωσε όμως απότομα, δυόμισι χρόνια αργότερα, μετά τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του. Η διπλή δολοφονία προκάλεσε το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Σλοβακία, καθώς ο Κούτσιακ αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης Φίτσο στο τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του.

 

Διαβάστε επίσης

Νίκος Δένδιας: Για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράνΕλλάδα

Για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράν. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία και τη στρατιωτική παρέλαση ό...

Κουτσούμπας στη Λαμία: Να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕΕλλάδα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε χαιρετισμό του στη σημερινή πολιτική συγκέντρωση για τις τοπικές εκλογές στη Λαμία, επισήμανε με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλ...

Η Ελλάδα με τη φρεγάτα Αιγαίον ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη»Ελλάδα

Η διοίκηση της δύναμης της επιχείρησης «Ειρήνη» περνάει σήμερα από την Ιταλία στην Ελλάδα και στη φρεγάτα "Αιγαίον". Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν...

Παρμενίων-23: Τη Δευτέρα θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη τη χώραΕλλάδα

Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Άσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕ...

Κασσελάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει αμέσως την αποχώρηση Μπέου από  τη διεκδίκηση της δημαρχίας ΒόλουΕλλάδα

Να άρει τη στήριξη του και να ζητήσει αμέσως την αποχώρηση του Αχιλλέα Μπέου από την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας Βόλου, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σ...

Στην Κόρινθο με τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Νίκος Ανδρουλάκης Ελλάδα

Στην Κόρινθο περιόδευσαν το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Κουτσούλης. Ο κ. Ανδρ...