ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE Όλες οι εξελίξεις για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική – Καίγονται σπίτια στην Ανάβυσσο – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία (βίντεο -εικόνες)

Μεγάλες περιοχές εκκενώνονται, μετά από νέο μήνυμα του 112 εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στον Κουβαρά της Αττικής.  Νέα εντολή εκκένωσης σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση στις περιοχές Μελισουργός και Ταμπουριά.

 

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν περισσότερους από 17.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι λόγω της τουριστικής περιόδου.

 

ΔΕΙΤΕ LIVE ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

 
 
 

 

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυναμείς της Πυροσβεστικής καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε ότι η φωτιά δείχνει ότι δεν είναι πολύ κοντά σε σπίτια αλλά είναι κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Σαρωνικού  που μίλησε στο ΣΚΑΪ, «καίγεται η βορεινή πλευρά από το Πάνειο Όρος, αλλά ακόμα η φωτιά δεν έχει φτάσει από τη νότια πλευρά που βλέπει προς το Λαγονήσι. Η ατμόσφαιρα είναι αποκαρδιωτική».

Δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, βρίσκονται στον Κουβαρά, όπου πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας (17/07/2023). Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό. Ήδη το ΕΚΑΒ επιχειρεί για να διακομισθούν τα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι καπνοί είναι ορατοί μέχρι τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη. 

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα social media

φωτιά Κουβαρά
φωτιά Κουβαρά
φωτιά Κουβαρά

 

“Αυτή η φωτιά δεν πιάνεται” – Μεγάλη μάχη από αεροσκάφη, ελικόπτερα και 86 πυροσβέστες στον Κουβαρά (vids)

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο μοναστήρι της Ιεράς Σκέπης, ενώ έχουν ενημερωθεί και είναι σε επιφυλακή οι κάτοικοι στο χωριό Πέτα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος έξι αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα ενώ η δύναμη της πυροσβεστικής αποτελείται από 55 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν μαζί με 31 Ρουμάνους (αναχώρησαν από τη Νέα Μάκρη) και 5 υδροφόρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ανάβυσσο «βρέχει» στάχτες.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή των Καλυβίων, που είχε αναδασωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η φωτιά δεν πιάνεται». Πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε από το δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

 

Συνεχείς εκρήξεις στη φωτιά

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Στο σημείο μάλιστα ακούγονται συνεχείς εκρήξεις καθώς οι φλόγες καίνε πυλώνες της ΔΕΗ οι οποίοι από τις υψηλές θερμοκρασίες ανατινάσσονται. Μια από αυτές τις εκρήξεις μάλιστα ακούστηκαν ζωντανά στην τηλεόραση του ΟPEN και καταγράφηκαν σε βίντεο.Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση ακόμα για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Στο σημείο έχουν επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

 

Έκτακτη ενημέρωση Πυροσβεστικής: Οι συνθήκες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την ανεξέλεγκτη φωτιά στον Κουβαρά Αττικής.
Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες λόγω της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στον Κουβαρά της Αττικής. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά.

«Η μεγαλύτερη από αυτές εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και εξελίσσεται σε δασική έκταση του Νέου Κουβαρά. Για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έχουν εκδοθεί τέσσερα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112», ανέφερε αρχικά.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Συνθήκες που θα διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση πολλών δασικών πυρκαγιών», συμπλήρωσε.

Καίγονται σπίτια στην Ανάβυσσο

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Νέο Κουβαρά Αττικής, καθώς έχουν αρχίσει να καίγονται τα πρώτα σπίτια στην περιοχή της Αναβύσσου. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε στην αριστερή πλευρά της λεωφόρου Αθηνών – Λαυρίου, όταν λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε και «πήδησε» στην απέναντι πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως για την Αναβυσσό, μαζί με το Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 112. Όπως αναφέρει το Mega, υπάρχουν μαύροι.

 

“Υπάρχουν εγκλωβισμένοι στον Μελισσουργό”

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Νέο Κουβαρά Αττικής. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού βρίσκεται αυτή την ώρα στο μέτωπο της φωτιάς, και συγκεκριμένα στον Μελισσουργό.
«Η φωτιά είναι πολύ έντονη και έχει πάρα πολύ έντονο καπνό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και έχουμε ζητήσει ήδη εκκένωση των οικισμών που βρίσκονται κοντά στη φωτιά» αναφέρει στο enikos.gr η πρόεδρος του ΔΣ Σαρωνικού, Δήμητρα Ράπτη.

Παράλληλα, όπως είπε η κα Ράπτη στο enikos.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στον Μελισσουργό, στον Άγιο Δημήτριο, και στην Τραμπουριά. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε διάσπαρτες κατοικίες στο Λαγονήσι. «Οι άνθρωποι είναι μέσα στα σπίτια τους, μέχρι στιγμής από όσο γνωρίζω είναι όλοι καλά. Η Πυροσβεστική ωστόσο δεν μπορεί να επιχειρήσει σε εκείνο το σημείο. Βλέπουν τις φλόγες γύρω από τα σπίτια τους»…

 

“Καίγονται σπίτια και καταφύγια με ζώα” – Συγκλονιστική μαρτυρία γνωστής ηθοποιού

Συγκλονίζει η μαρτυρία γνωστής ηθοποιού στην ΕΡΤ για την μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Νέου Κουβαρά. «Φυσάει πάρα πολύ ο αέρας. Πετάνε αεροπλάνα από πάνω μας. Δεν έχει πολύς κόσμος ορατότητα. Καίγονται σπίτια, καίγονται καταφύγια με ζώα» δήλωσε έντρομη η κ. Ευτυχία Μέλη

«Ξεκίνησε η φωτιά στον Κουβαρά, πέρασε όλο το βουνό του Λαγονησίου και έχει φτάσει μέχρι κάτω τη Σαρωνίδα. Τώρα μάλλον πρέπει να φύγω κι εγώ γιατί δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια. Δεν μου έχει έρθει μήνυμα από το 112, αλλά μαζεύω διαβατήρια και ταυτότητες. Εγώ είμαι στο Λαγονήσι, απέναντι από το μεγάλο ξενοδοχείο Grand Resort. Βλέπω τεράστιες φωτιές πίσω από τα σπίτια στον πύργο του Μελισσουργού, είναι ένα σωρό βίλες από εκεί. Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι πήγαν να σώσουν τα σπίτια τους και τα ζώα τους και έχουν κλειστεί και ψάχνονται από πού θα φύγουν» συμπλήρωσε.

Τέλος, η κ. Μέλη απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ανοίξουν τις πόρτες τους για να φύγουν τα ζώα καθώς και για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε σωλήνες, βρύσες και πισίνες. «Μην νομίζετε ότι δεν θα έρθει φωτιά σε σας, μέσα σε 20 λεπτά έφτασε εκεί που δεν το περιμέναμε», κατέληξε.

 

Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Αναβύσσου

Σε διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο, προχώρησε η αστυνομία έπειτα από την φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Νέο Κουβαρά Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Λαυρίου, από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

-Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

– Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

 

Νέο μήνυμα από το 112 – «Αν βρίσκεστε στο Λαγονήσι εκκενώστε προς Αθήνα»

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στον Νέο Κουβαρά. Πριν από λίγο εστάλη ακόμη ένα μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στο Λαγονήσι. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγονήσι εκκενώστε προς Αθήνα».

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Ανάβυσσος, Λαγονήσι και Σαρωνίδα προς Παλαιά Φώκαια.

 

Εγκλωβισμένα τα άλογα στον Ιππικό Όμιλο Αναβύσσου

Μαίνεται η φωτιά στον Κουβαρά, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στον Ιππικό Όμιλο της Αναβύασου, όπου πολλά άλογα βρίσκονται εγκλωβισμένα και προσπαθούν να ξεφύγουν.

Σημειώνεται, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δραματική επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Χαρακτηριστικό ήταν το πλάνο που κατέγραψε η κάμερα του Mega, στο οποίο καταγράφηκαν οι υπεύθυνοι του Ομίλου να ανοίγουν τους χώρους, ώστε να απελευθερωθούν τα ζώα.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στον Κουβαρά - Η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες λόγω των ισχυρών ανέμωνΕλλάδα

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της φωτιάς στον Κουβαρά Αττικής, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.   Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων  κ...

Φωτιές: Συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων – Σε εφαρμογή το "Σχέδιο Δευκαλίων"Ελλάδα

Σε εφαρμογή το « Σχέδιο Δευκαλίων », για το Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Σύμφωνα με το σχέδιο, ειδικά τμήματα των  Ένοπλων Δυνάμεων  συμπράττουν με τις δυνάμεις της  Πο...

Προσήχθη αλλοδαπός για την πυρκαγιά στον Κουβαρά - Η ενημέρωση της ΠυροσβεστικήςΕλλάδα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην φωτιά την Σαρωνίδα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, ενώ έχει προχωρήσει στην προσαγωγή αλλοδαπού, ως ύποπτο για την φωτιά στο...

Live – Μαίνεται η φωτιά στον Κουβαρά: Mηνύματα 112 για εκκένωση από Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, καίγονται σπίτια – Μποτιλιάρισμα στην παραλιακήΕλλάδα

Τρεις μεγάλες περιοχές εκκενώνονται, μετά από νέο μήνυμα του 112 εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στον Κουβαρά της Αττικής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της  Πυροσβεστικής Γιάννη Α...

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λουτράκι – Εκκενώνονται οικισμοί – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών ΚορίνθουΕλλάδα

Η  φωτιά  που καίει εκτός ελέγχου ξέσπασε στην Περαχώρα Λουτρακίου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι με αποτέλεσμα την προληπτική εκκένωση περιοχών και κατασκηνώσεων. Το loutraki365 μετα...

Μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι - Έκλεισαν κατασκήνωση με 800 παιδιά, εκκενώνουν 8 οικισμούς προς Κόρινθο (βίντεο, εικόνες)Ελλάδα

Καίγονται σπίτια – Πάνω από το κέντρο του Λουτρακίου το μέτωπο- Προληπτική απομάκρυνση 800 παιδιών από την αθλητική κατασκήνωση «Sport Camp» και από Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, Καλαμ...