ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καύσωνας «Κλέων»: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει στο «κόκκινο» – Δείτε live την πορεία του φαινομένου

Σήμερα, Τετάρτη, είναι η πρώτη μέρα του καύσωνα διαρκείας που θα πλήξει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, ενώ η κορύφωση του φαινομένου θα είναι την Παρασκευή και το Σάββατο που ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους έως και τους 44 βαθμούς.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες και άλλοι παράμεροι όπως το επίπεδο υγρασίας ή οι άνεμοι παίζουν ρόλο στην ανθρώπινη θερμική αίσθηση και για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ιδίως από τις ευάλωτες ομάδες τις επόμενες ημέρες.

Το meteo σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων.Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Το επίπεδο επικινδυνότητας για Πέμπτη και Παρασκευή

Όσον αφορά στον επερχόμενο καύσωνα, όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες, την Πέμπτη 13/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα.

Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα. 

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών.

Υπό αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Για σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η ΓΓΠΠ προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. 

Δείτε live την πορεία του φαινομένου

Σύμφωνα με μετεωρολόγους σημαντικό για τη δυσφορία που μπορεί να προκληθεί είναι και το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες, τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία δεν θα υποχωρεί σημαντικά ιδίως στα αστικά κέντρα, και αυτό σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας θα κάνει την κατάσταση δυσκολότερη.

Οι πρώτες «ανάσες» θα έρθουν την Κυριακή που θα σημειωθεί μικρή πτώση θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια, ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ τη Δευτέρα θα μειωθεί κι άλλο η θερμοκρασία αλλά πρόσκαιρα.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ σήμερα Τετάρτη υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά με μέγιστες τιμές

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη  υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

 Την Παρασκευή οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. 

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει το δεκάλογο για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα:

1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

2. Αποφεύγουμε την βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

3. Ελαχιστοποιούμε την χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους. 

4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.

5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.

6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.

7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο. 

8. Η τηλε-εργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά την μετακίνηση.

9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Διαβάστε επίσης

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα - Τι προβλέπεται για τηλεργασία και υποχρεωτική παύση εργασιώνΕλλάδα

Εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμ...

«Μύλος» με Μηταράκη: Άδειασμα από Μητσοτάκη για έφιππους και διευκρινήσεις για Πανεπιστημιακή ΑστυνομίαΕλλάδα

Αναστάτωση στην κυβέρνηση φαίνεται ότι προκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και όσα εκείνος είπε σε αστυνομικούς συντάκτες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχ...

Καύσωνας: Μέτρα για τηλεργασία, ευπαθείς ομάδες, ακυρώσεις ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες - Όλη η εγκύκλιοςΕλλάδα

Τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέ...

Δίκη για δολοφονία Άλκη: Ισόβια σε 7 από τους 12 καταδικασθέντες πρότεινε η εισαγγελέαςΕλλάδα

Να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους 7 από τους 12 κατηγορούμενους της δίκης για τη δολοφονία του  Άλκη Καμπανού  πρότεινε η εισαγγελέας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλ...

Κυβερνητικές πηγές: Δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό η πρόταση για σύσταση έφιππης ομάδας στην ΕΛ.ΑΣΕλλάδα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής: "Σας ενημερώνουμε πως προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρό...

«Ο παππούς του TikTok»: 89χρονος ομογενής έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γίνεται viralΕλλάδα

Συγκινητικό βίντεο ανέβασε στο  TikTok  μια κοπέλα, πετυχαίνοντας να μεταφέρει σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους τη χαρά του 89χρονου ομογενή  παππού  της, ο οποίος άργησε μ...

«Βόμβα» Μηταράκη: Προς κατάργηση η πανεπιστημιακή αστυνομία – Έρχονται αστυνομικοί με άλογαΕλλάδα

Στην κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο ...

Καύσωνας «Κλέων»: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Δείτε αναλυτικάΕλλάδα

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) με α.α.4, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ...