ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεραπετρίτης: Ενεργές διεθνείς σχέσεις, πολυσχιδής παρουσία, εξωστρεφής διπλωματία, το τρίπτυχο όπου θα κινηθεί η εξωτερική πολιτική

Ενεργές διεθνείς σχέσεις, πολυσχιδής διεθνής παρουσία και εξωστρεφής διπλωματία, είναι το τρίπτυχο και η φιλοσοφία στην οποία θα κινηθεί η εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ιδίως ως προς τις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσει κουλτούρα συμμαχιών, να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, να εστιάζει στην πολυμέρεια, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα:

- Καλωσόρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την άμεση ένταξη και της Σουηδίας.

- Θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ελπίζοντας στην ταχεία λήξη της ένοπλης σύρραξης και την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Βασικό μέλημα παραμένει η στήριξη της ομογένειας σε ουκρανικές πόλεις.

- Στα δυτικά Βαλκάνια όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και οι εθνικισμοί πλήττουν την ασφάλεια της περιοχής και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία των δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής τους πορείας. Ειδικά σε σχέση με την Αλβανία, η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη. «Η Αλβανία οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του κράτους δικαίου, εφόσον θέλει πραγματικά να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

- Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας είναι κεντρικός άξονας της περιφερειακής πολιτικής της Ελλάδας. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα τρία συν ένα μπορεί να αποτελέσει τη βάση, για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα συνδέεται και με άλλα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως είναι το φόρουμ του Νεγκέβ.

 

- Θα αναπτυχθούν στρατηγικές σχέσεις με χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία και τις χώρες του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σχέσεις αυτές θα αναπτύσσονται, τόσο διμερώς όσο με περιφερειακά σχήματα συνεργασίας.

- Με τις ΗΠΑ, με τις οποίες οι σχέσεις «βρίσκονται στο βέλτιστο διαχρονικά επίπεδο», όχι μόνο στο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας, η συνεργασία θα προχωρά και στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Η επικαιροποιημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αναβάθμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδα και, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, οικονομία και εκπαίδευση έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά.

 

Ιδιαίτερη μνεία επεφύλασσε ο υπουργός Εξωτερικών στην πολυσχιδή παρουσία και την εξωστρεφή διπλωματία. «Βασικό μέλημά μας είναι η ενίσχυση των δεσμών μας με τη διασπορά, η προώθηση των ελληνικών θέσεων, με τη χρήση σύγχρονων επικοινωνιακών στρατηγικών και ψηφιακών εργαλείων, η συγκέντρωση και η διάχυση της πληροφορίας που μας αφορά και η προβολή αξόνων δράσης με σημαντικό αποτύπωμα, όπως ιδίως της ελληνικής γλώσσας, του πολιτιστικού μας κεφαλαίου και των εξωστρεφών ελληνικών πανεπιστημίων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Προσέθεσε δε ότι το υπουργείο θα εργαστεί σκληρά για την προώθηση σε διμερές και πολυμερές επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τις παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής διπλωματίας θα επιδιωχθεί η προσέλκυση στρατηγικών άμεσων επενδύσεων, θα ενισχυθεί η ενεργειακή διπλωματία και θα στηρίζεται η διεθνής συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Μηταράκης: Οι διαμαρτυρίες σεβαστές, αλλά με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσίαΕλλάδα

Απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης απάντησε ότι «σέβομαι απόλυτα τις ελευθερίες των πολιτών και τις αρχές του δημοκρατ...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η ασφάλεια του πολίτη δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση και στην καταστολή τουΕλλάδα

«Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των Πολιτών» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολί...

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν: «Η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα»Ελλάδα

Η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από τους χώρους του ιστορικού Μινιόν. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλ...

Κ. Λαγουβάρδος: Καμίνι η χώρα από την Τετάρτη – Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούςΕλλάδα

Kαύσωνα διαρκείας θα έχουμε από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου , με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου , δήλωσε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαβουβάρδος στην ΕΡΤ, επισημαίν...