Ομορφιά από μετάξι δημιούργησαν μικροί «επιχειρηματίες» στο Διδυμότειχο - Παρασκεύασαν προϊόντα ομορφιάς με οικολογικό πρόσημο
Πειραματίστηκαν με τα υπολείμματα της εκτροφής μεταξοσκωλήκων και τοπικά προϊόντα και παρασκεύασαν προϊόντα ομορφιάς με οικολογικό πρόσημο, αφού το 25% των απορριμμάτων της βιοτεχνίας του μεταξιού απορρίπτεται, ενώ οι ίδιοι κατάφεραν να τους δώσουν νέα ζωή. Μαθήτριες και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου δημιούργησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος - διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece την εικονική επιχείρηση «Silky Touch», προτείνοντας μια διαφορετική χρήση και διαχείριση των απορριμάτων μεταξιού.
«Οι μαθητές δημιούργησαν πέντε προϊόντα ομορφιάς με βάση τη σερικίνη: ένα σαπούνι, μια κηραλοιφή, ένα βάλσαμο χειλιών, ένα λάδι σώματος και μια κρέμα χεριών. Η σερικίνη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα κουκούλια των μεταξοσκωλήκων και βοηθάει στη λάμψη και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Η σκέψη γι' αυτό το εγχείρημα προήλθε από μια τοπική επιχείρηση που χρησιμοποιεί κουκούλια μεταξοσκωλήκων ως προϊόντα ομορφιάς για απολέπιση του δέρματος», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπαιδευτικός του σχολείου Κυριακή Κεραμιτσόγλου, που μαζί με τη συνάδελφό της Παναγιώτα Κυπραίου είχαν την επίβλεψη των μαθητριών/μαθητών.
«Γι' αυτό το εγχείρημα συνεργάστηκαν τρεις τομείς: ο Τομέας της Διοίκησης και Οικονομίας, ο Τομέας της Νοσηλευτικής και ο Τομέας της Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος για να επιτευχθεί η διεπιστημονικότητα και η διατμηματικότητα», ανέφερε η κ. Κεραμιτσόγλου, εκτιμώντας πως η επιχείρηση είναι βιώσιμη καθώς χρησιμοποιούνται υλικά που απορρίπτονται και μετατρέπονται σε καλλυντικά, με πρώτη ύλη τη σερικίνη. «Η σερικίνη είναι συνήθως πιο ακριβή και χρειάζεται να εισαχθεί από την Κίνα, ενώ υπάρχει και στη Θράκη, όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι», επισήμανε η εκπαιδευτικός.
Το πρόγραμμα του JA Greece βοηθάει στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, όπως η επίλυση συγκρούσεων και η ομαδική συνεργασία. Μάλιστα, η συνεργασία μεταξύ μαθητών και καθηγητών δημιουργεί ένα αίσθημα ενότητας μέσα στη σχολική αίθουσα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μαθήτρια- «επιχειρηματίας» της «Silky Touch» δήλωσε ότι θα την ενδιέφερε να ασχοληθεί με μια δυνάμει επιχείρηση (μετεξέλιξη της εικονικής) και στο μέλλον. «Το "Silky Touch" έχει δυνατότητες να προσδώσει μεγάλο περιθώριο κέρδους και να υπάρξει πρόσφορο έδαφος στην ανέλιξη της τοπικής οικονομίας», σημείωσε η κ. Κεραμιτσόγλου.
Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ωθεί μαθητές να ανακαλύψουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τον τόπο τους και να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες του ακόμα και σε τόσο νεαρή ηλικία. Αποδεικνύει έτσι, ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο για «μεγάλα παιδιά» αλλά και για μικρούς λαμπρούς επιχειρηματίες, υπογράμμισε η καθηγήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου. «Με την αρωγή των ενηλίκων, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς μπορούν να συμβάλουν στην τοπική οικονομία και να παράγουν ιδέες που είναι βιώσιμες για το περιβάλλον, αποτελώντας υπόδειγμα για τη νέα γενιά που συνεργάζεται, καταφέρνει και κατακτά με ομαδικότητα και σεβασμό προς τον τόπο τους και προς τους συναδέρφους τους», πρόσθεσε.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές από το Τμήμα Τεχνολογίας, Τροφίμων και Ποτών: Ιωάννα Αραμπατζή, Χρυσούλα Γαβριηλάκη, Ελένη Ζιαρτούδη,Αναστασία-Στυλιανή Νικόλοβα και Ευαγγελία Ριζούδη. Από το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας οι: Βασίλειος Γκιντίδης, Βασίλειος Αστεριάδης, Ολίνα Καπουκρανίδη, Κωνσταντίνος Τσιουτσουμάκας, Κυριάκος Τσιαντής και Σταύρος Γκαμπιτσάκης. Από το Τμήμα Πρόνοιας και Ευεξίας συμμετείχαν ο Τσίντεμ Αμέτογλου, η Γιουνούς Σεπετσή, η Μαρίνα Γουδουσάκη, η Σακήρ Φατμέ Δελή, η Αθανασία Ζιατάκη, η Εντάα Καρααλή, η Γεωργία Σιδέρη, ο Δημήτριος Ιάκωβος Σιδηράς, η Νατζιέ Τησάλη, ο Χαράλαμπος Τσιομπανίδης, η Κωνσταντίνα Ραφαέλα Φορτσά και η Βασιλική Χαραμάκη.