ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το κλείσιμο της ψαλίδας – Δείχνουν τη διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους

 

Νέο πολιτικό τοπίο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Στη δημοσκόπηση της MRB για το κανάλι OPEN, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι πλέον κάτω από τις 3 μονάδες. Αντίστοιχο είναι το εύρημα και στη δημοσκόπηση της Prorata για τον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV, με τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 2,5%.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στο οποίο συγκλίνουν οι νέες έρευνες κοινής γνώμης είναι ότι η οργή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν στρέφεται μόνο κατά της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η λέξη «οργή» εκφράζει περισσότερο (63,4%) τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-13 Μαρτίου.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της MRB, στο ερώτημα ποιος / ποιοι ευθύνονται κυρίως το 46,8% απάντησε ότι ευθύνεται η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το 13% κυρίως η κυβέρνηση της Ν.Δ.το 8,8% ο σταθμάρχης, το 8,5% το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής και το 5,6% κυρίως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ευθύνες στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ρίχνει το 5,3% των ερωτηθέντων, στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων το 3,6%, στη Hellenic Train το 2,5%, ενώ το 4,4% δεν τοποθετήθηκε.

Αρνητικά στο μεταξύ αξιολογούν κατά 62,5% τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ αρνητικά φαίνεται πως αξιολογούν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατά 51,7%, με ένα 18,2% να μην τοποθετείται σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρνητική γνώμη έχουν και για την επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση της τραγωδίας. Σε ερώτημα αν θα ρίξει φως στα αίτια το 64,1% απάντησε  μάλλον και σίγουρα όχι.

Στη δημοσκόπηση της MRB έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος που απάντησαν οι ερωτηθέντες για το πώς αξιολογούν τη στάση των μέσων ενημέρωσης στην κάλυψη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Το 62,9% την κρίνει αρκετά και πολύ αρνητικά, ενώ το 28,9% αρκετά και πολύ θετικά, με ένα ποσοστό 8,2% να μην τοποθετείται επί του ερωτήματος.

Το έγκλημα στα Τέμπη φαίνεται πως θα επηρεάσει την ψήφο αρκετών. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της MRB το 55,6% απάντησε ότι θα τον επηρεάσει από αρκετά έως πολύ, ενώ το 40,4% από λίγο έως καθόλου.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση της MRBη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα διαμορφώνεται στο 2,9%. Ειδικότερα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 27,4% (από 30,25%) έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (από 24,3% στην προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 9% (χάνει 1,5%), το 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,9% (ενισχυμένο κατά μια ποσοστιαία μονάδα), ενώ προβληματισμό προκαλεί το 4% που συγκέντρωσε στη μέτρηση το κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου πρωτόδικα Κασιδιάρη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στο 17,4% διαμορφώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ακόμα μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA. Ειδικότερα, η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες (προηγούμενη μέτρηση PRORATA) πέφτει πλέον στις δυόμιση. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5% και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25. 

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Διαβάστε επίσης

Γενική απεργία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και συγκεντρώσεις – Καθολικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη– Πώς θα κινηθούν τα Μέσα ΜεταφοράςΕλλάδα

Η τραγωδία των Τεμπών, οι λόγοι που την προκάλεσαν αλλά και η δημόσια αίσθηση ότι επιχειρείται συγκάλυψη παραμένει στο επίκεντρο της οργής της κοινωνίας ενώ σήμερα Πέμπτη πραγματοπ...

Hellenic Train: Προκαταβολές αποζημίωσης για τις οικογένειες των θυμάτων και των επιβατών που τραυματίστηκανΕλλάδα

Τις προκαταβολές για τις οικογένειες των θυμάτων και των επιβατών που τραυματίστηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, για την κάλυψη των άμεσων οικον...

Σύλληψη 17χρονου για φάρσα τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε λύκειοΕλλάδα

Ανήλικος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία ότι τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση, αναφέροντας ψευδώς ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε λύκειο της Καλαμαριάς. Πρόκει...

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν κατάλαβα ότι δεν έχω πεθάνει»Ελλάδα

Ως «καθαρό έγκλημα που μπορούσε να αποφευχθεί» χαρακτήρισε η επιβάτης του Intercity 62, Ελευθερία Δρίγκα, η οποία επέζησε του σιδηροδρομικού δυστύχηματος, τη σύγκρουση των τρένων σ...

Καιρός: Τριήμερη κακοκαιρία με καταιγίδες και ανέμους - Ποιες περιοχές επηρεάζονταιΕλλάδα

Αλλαγή του καιρού από σήμερα έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17-03-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώ...

Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας – Σε εξέλιξη η έρευνα της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το νησιωτικό επιχειρείνΕλλάδα

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) ανακοινώνει την υλοποίηση έρευνας με αντικείμενο τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και τίτλο «Βαρόμετρο Νησιωτικής ...