ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Πού βρίσκονται τα μέτωπα-Τεράστιες καταστροφές

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, δημιουργώντας πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που εκτείνεται έως την Παλλήνη. Από την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στο Ντράφι, την Ανθούσα κά.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστική, υπάρχουν ενεργά μέτωπα στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν  της Λεωφόρου Μαραθώνος.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΌ ΣΏΜΑ
 

Δίασπαρτες εστίες υπάρχουν επίσης σε όλη την κόκκινη περίμετρο στον ανωτέρο χάρτη, τον οποίο δημοσίευσε η Πυροσβεστική. 

Από την Πυροσβεστική δίνεται έμφαση στην νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ.

Η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων. 

«Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα», είπε  ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Τετάρτης.  «Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα», πρόσθεσε. 

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΉΣ ΚΡΊΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη.  «Πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο.

Επίσης, έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, σημειώνεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, κατά το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν τη νύχτα

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, κατά τη διάρκεια της νύχτας στάλθηκαν πέντε μηνύματα για εκκένωση περιοχών. 

Συγκεκριμένα, στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Ποιες δυνάμεις επιχειρούν

Από τις έξι το πρωί ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.  Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Επίσης, στο σημείο επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Παράλληλα, συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ  που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική οδό

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικο Κέντρο του ΕΚΑΒ.

Πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

  • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη 

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Εφιάλτης στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια - Εκκενώθηκαν Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι και το ΠαίδωνΕλλάδα

Καίγονται σπίτια στο Ντράφι αφού η φωτιά που καίει στην Πεντέλη συνεχίζει ανεξέλεγκτη. Εντολή εκκένωσης σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι από το 112. Σε δύο μέτωπα καίει η φωτ...

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη - Απειλούνται σπίτια - Εκκενώθηκε το Παίδων ΠεντέληςΕλλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι και απειλεί πλέον και σπίτια.   ...

Δείτε live συγκλονιστικές εικόνες: Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη - Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι - Εντολή εκκένωσης και της ΑνθούσαςΕλλάδα

Συγκλονιστικές εικόνες μεταδίδονται σε απευθείας μετάδοση όπου oι καπνοί έχουν ζώσει το Ντράφι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα όπως μετέδωσε το ...

ΕΛΠΕ: Ανακοίνωση μεταβίβασης ποσοστού της ΤotalEnergies σε κοινοπραξίες για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκωνΕλλάδα

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:   Μετά την ενημέρωση για την απόφαση α...

Eνημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας στους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία από μωβ μέδουσεςΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας σε όλους τους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες, η οποία πραγ...

Συναγερμός για μεγάλη φωτιά στο Νταού Πεντέλης - Επείγον μήνυμα του 112 (εικόνες - βίντεο)Ελλάδα

Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από Νταού και κινείται προς Ντράφι - Έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς - Ξέσπασε κοντά στη Μονή Παντοκράτορος στο Ν...