ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εφιάλτης στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια - Εκκενώθηκαν Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι και το Παίδων

Καίγονται σπίτια στο Ντράφι αφού η φωτιά που καίει στην Πεντέλη συνεχίζει ανεξέλεγκτη. Εντολή εκκένωσης σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι από το 112. Σε δύο μέτωπα καίει η φωτιά. Εκκενώθηκε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Παίδων. Τεράστια η πρσπάθεια της Πυροσβεστικής.

Εντολή εκκένωσης της περιοχής τους έλαβαν λίγο πριν από τις 19:00 οι κάτοικοι στο Ντράφι με κατεύθυνση προς την Παλλήνη, ενώ η δασική φωτιά στη Πεντέλη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Μια ώρα αργότερα μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της Ανθούσας να εκκενώσουν τώρα προς Γέρακα: «Αν βρίσκεστε προς Ανθούσα εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies.

Μήνυμα εκκένωσης και στους οικισμούς Διώνη και Δασαμάρι για εκκένωση προς την Παλλήνη: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες εκκενώνεται και το Παίδων Πεντέλης. Απομακρύνθηκαν 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό για προληπτικούς λόγους.

Σε δύο μέτωπα καίει η φωτιά με το ένα να κινείται αργά προς το βουνό και το δεύτερο, το δύσκολο, να κινείται νότια προς Ντάφι - Νέα Πεντέλη. 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, η φωτιά καίει σε σημείο που είχε ξανακαεί το 2018 και είχε αναδασωθεί.

Η πυρκαγιά άρχισε στις 17:20 στην περιοχή Βαγιάτι, όπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις.

 

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 60 οχήματα, 15 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

Νωρίτερα, ενεργοποιήθηκε το 112 για να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ με εντολή του αρχηγού ΠΣ, Αλ. Ράπανου σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

 

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ERTNews, ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Όταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω όμως εικόνα για σπίτια» πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι άνεμοι θα υποχωρήσουν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 03.00 με 04:00 το πρωί αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν ακόμα και τα 6 μπροφόρ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ριπές ανέμου παραμένουν.

 


Διακοπή κυκλοφορίας
Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Πού βρίσκονται τα μέτωπα-Τεράστιες καταστροφέςΕλλάδα

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, δημιουργώντας πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που εκτείνεται έως την Παλλήνη. Από την φωτιά που μα...

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη - Απειλούνται σπίτια - Εκκενώθηκε το Παίδων ΠεντέληςΕλλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι και απειλεί πλέον και σπίτια.   ...

Δείτε live συγκλονιστικές εικόνες: Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη - Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι - Εντολή εκκένωσης και της ΑνθούσαςΕλλάδα

Συγκλονιστικές εικόνες μεταδίδονται σε απευθείας μετάδοση όπου oι καπνοί έχουν ζώσει το Ντράφι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα όπως μετέδωσε το ...

ΕΛΠΕ: Ανακοίνωση μεταβίβασης ποσοστού της ΤotalEnergies σε κοινοπραξίες για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκωνΕλλάδα

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:   Μετά την ενημέρωση για την απόφαση α...

Eνημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας στους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία από μωβ μέδουσεςΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας σε όλους τους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες, η οποία πραγ...

Συναγερμός για μεγάλη φωτιά στο Νταού Πεντέλης - Επείγον μήνυμα του 112 (εικόνες - βίντεο)Ελλάδα

Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από Νταού και κινείται προς Ντράφι - Έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς - Ξέσπασε κοντά στη Μονή Παντοκράτορος στο Ν...