Παρέμβαση Τσίπρα ενόψει β΄ γύρου στο ΚΙΝΑΛ – Ζωντανή η πρόσκληση για προοδευτικό μέτωπο με Ανδρουλάκη και Παπανδρέου
Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει περιθώριο διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ μετά τον αποκλεισμό του Ανδρέα Λοβέρδου από το δεύτερο γύρο και ήδη αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο συνεργασίας με τη νέα ηγεσία.
Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, όποιος κι αν είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, από την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθεί να απαντήσει στο πρώτο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση μετώπου απέναντι στην κυβέρνησης για το θέμα της πανδημίας.
Στη συνέντευξή του στο «Ήπειρος tv» αλλά και στην ομιλία του απόψε στα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να παρέμβει πλέον ανοιχτά στην μονομαχία για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Το δίλημμα τίθεται προκαταβολικά στους δυο διεκδικητές της ηγεσίας και αφορά το ίσως όχι και τόσο μακρινό μέλλον των εθνικών εκλογών.
Και δεν θα είναι άλλο από τον αν οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να είναι με τη Δεξιά και αν το ΚΙΝΑΛ θα πάρει θέσει απέναντι στις πολιτικές Μητσοτάκη.
«Δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη» είπε χαρακτηριστικά κάτι που σε αυτή τη φάση αφορά ως αποδέκτη τον κ. Ανδρουλάκη.
Μαρκάρισμα
Από τον πρώτο κιόλας γύρο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Ανδρουλάκη. Ένας παρόμοιος προβληματισμός εκφράζεται και από το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς όπως σημειώνουν στελέχη και από τα δυο μεγάλα κόμματα το φαβορί πλέον του Β΄ γύρου μέχρι τώρα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΡΥΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έσπευσε από τους πρώτους να χτυπήσει ένα καμπανάκι στο κόμμα του και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο εκλογής του συναδέλφου του στην ευρωβουλή Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έπραξε και στο Πολιτικό Συμβούλιο, έτσι και στη συνέντευξή του παραμένει ψύχραιμος. Η απάντησή του μάλιστα στο ερώτημα, αν όντως υπάρχει πλέον ένα αντίπαλο δέος στην πολιτική σκηνή – πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον κ. Ανδρουλάκη τον « νέο Τσίπρα της κεντροαριστεράς» – είχε μια αφοπλιστική χαλαρότητα:
«Αυτό είναι καλό πάντως. Διότι όταν έχεις ανταγωνιστή γίνεσαι κι εσύ καλύτερος. Νομίζω ότι οι σχέσεις των κομμάτων είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικές, γιατί ο καθένας, λογικό είναι, θέλει το δικό του κόμμα».
Μητσοτάκης ή Τσίπρας;
Από την αρχή αυτής της διαδικασίας από την Κουμουνδούρου επέμειναν ότι το διακύβευμα θα παραμείνει ανοιχτό στο δημόσιο διάλογο μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες και από αυτό δεν θα ξεφύγει το ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε και αυτός με τη σειρά του τοπίο ανοίγοντας και ο ίδιος τα χαρτιά του και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη ουσιαστικά του έδειξε το σταυροδρόμι στο οποίο θα επιχειρήσει να τον οδηγήσει.
«Αργά ή γρήγορα αυτό θα κληθεί να πράξει, εκ των πραγμάτων, ένα κόμμα το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει από μόνο του τη διακυβέρνηση, πόσο μάλλον σε συνθήκες απλής αναλογικής: να πάρει θέση με ποιον απ’ τους δύο».
Συγχρονισμός με Παπανδρέου
Την ώρα που έδινε τη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας στο περιφερειακό μέσο ενημέρωσης ο Γιώργος Παπανδρέου παραχωρούσε συνέντευξη στο ΜΕΓΚΑ.
Από τη μια πλευρά ο κ. Τσίπρας εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τίθεται το δίλημμα «Μητσοτάκης ή προοδευτική διακυβέρνηση» έθετε στο προσκήνιο τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και της διαφάνειας.
Πανδημία, ακρίβεια, αύξηση κατώτατου μισθού, εργασιακές σχέσεις και αδιαφάνεια με απευθείας αναθέσεις είναι τα μεγάλα διακυβεύματα είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτά λοιπόν είναι τα κρίσιμα θέματα στα οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις όποιος κι αν εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ και είναι και τα θέματα τα οποία αφορούν σήμερα τους πολίτες».
Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου δίνοντας ένα στίγμα σαφώς αριστερό και σοσιαλιστικό και αφού για μια ακόμη φορά απαξίωσε έντονα την έννοια της ανανέωσης που ευαγγελίζεται ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντάς τον όλο αυτό το διάστημα ως τον εκφραστή και παλαιοκομματικής κουλτούρας έθεσε και εκείνος με τη σειρά του τα διακυβεύματα για τα οποία μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και αντίπαλός του στη μάχη της ηγεσίας είναι άκαπνος.
«Στην ευρωβουλή μπορείς να έχεις μια πράγματι ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά για τα καυτά θέματα τα καθημερινά της χώρας δεν έχει τριφτεί, είναι άκαπνος, δεν ήταν στη Βουλή και εκεί πράγματι θα γίνεται πάρτι».
Στο κάδρο ο Βενιζέλος
Το πολιτικό σκηνικό για το ΚΙΝΑΛ αλλά και για την κεντροαριστερά γίνεται κυριολεκτικά ρώσικη ρουλέτα αν επιβεβαιωθούν τα ερωτήματα που τίθενται στον κ. Ανδρουλάκη και στη Χαριλάου Τρικούπη επιστρέψει ο πολιτικός μέντορας του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το ερώτημα τίθεται επιτακτικά στον κ. Ανδρουλάκη και στον κ. Παπανδρέου. Οι απαντήσεις τους είναι τόσο γενικές που χωρούν πολλών ερμηνειών.
Στο σενάριο εκλογής του πρώτου το ενδεχόμενο επιστροφής του πρώην αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης Σαμαρά αλλά και της κας Διαμαντοπούλου αποκτά μεγάλες πιθανότητες.
Σε μια τέτοια περίπτωση το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης γίνεται καπνός και οι πιθανότητες να προχωρήσει μια οποιαδήποτε συζήτηση απαιτεί τεκτονικού τύπου μετακινήσεις από όλες τις πλευρές ακόμη και εντός της Χαριλάου Τρικούπη.