ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κορωνοϊός προκαλεί μεγάλες ζημιές στα ταμεία των δήμων

Τη δύσκολη εξίσωση της εύρυθμης λειτουργίας με μειωμένα χρήματα στα ταμεία έχουν να λύσουν οι 332 δήμαρχοι της χώρας, καθώς οι Δήμοι, από την πρώτη στιγμή που «χτύπησε» και τη χώρα μας η επιδημία του κορονοϊού, δεν εισπράττουν σημαντικούς πόρους. Κλήθηκαν δε να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να λειτουργήσουν σημαντικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα.

Τα έσοδα των Δήμων όλης της χώρας στηρίζονται κατά 50% στην κρατική επιδότηση (ΚΑΠ) και το υπόλοιπο 50% στους δημότες από όπου εισπράττονται διάφορα τέλη.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε το lockdown στην Ελλάδα οι δήμοι σταμάτησαν την είσπραξη σε μια σειρά τελών, όπως τραπεζοκαθίσματα, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη παρεπιδημούντων που αποδίδονται από τα ξενοδοχεία αλλά και καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Έτσι, ήδη οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι στον «αέρα» καθώς πλέον έχουν χαθεί τεράστια ποσά που είχαν προϋπολογισθεί.

Τα ταμεία των Δήμων άδειασαν σημαντικά, ενώ, όπως αναφέρει στο Sputnik ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, το επόμενο διάστημα θα γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών που θα υποστούν οι προϋπολογισμοί των Δήμων.

«Δεν είναι ακόμα σαφές πόσα έχουν χαθεί, γιατί ακόμα δεν έχουμε περάσει όλες τις δαπάνες που έχουμε κάνει, ούτε έχουμε ποσοτικοποιήσει τα χρήματα που θα χάσουμε από την είσπραξη των τελών καθαριότητας. Στην ουσία βέβαια, τα μεγάλα ποσά δεν είναι οι δαπάνες που έγιναν, δηλαδή προσωπικό που πήραμε, αλλά κυρίως από τα χρήματα που δεν θα εισπράξουμε από αυτό το τρίμηνο, λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων. Το μεγάλο ποσό είναι αυτό» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. 

Η εκτίμηση του προέδρου της ΚΕΔΕ είναι ότι το ποσό είναι μεγάλο κι ότι το θέμα θα φανεί το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι «οι τουριστικοί Δήμοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι». Ωστόσο, για να καταδείξει το πρόβλημα, παραθέτει το παράδειγμα του δικού του Δήμου, ο οποίος «δεν θα εισπράξει περίπου 650.000 ευρώ από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ενώ δεν θα εισπράξουμε και τέλη τραπεζοκαθισμάτων για το τρίμηνο. Συνολικά, ο Δήμος Τρικκαίων δεν θα εισπράξει 800.000 ευρώ».

Την εκτίμηση ότι η ζημιά που έχουν ήδη υποστεί οι Δήμοι, από τις επιπλέον δαπάνες που κλήθηκαν να κάνουν και από τη μη είσπραξη τελών, αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) έκανε στο Sputnik, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Κατά μέσο όρο, σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους Δήμους της χώρας, η απώλεια αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με δύο μηνιαίες δόσεις ΚΑΠ. Οι ΚΑΠ μάς δίδονται, αλλά οι ζημίες που έχουμε υποστεί όλοι οι Δήμοι λόγω των εσόδων που δεν πραγματοποιήθηκαν και λόγω δαπανών που υποβληθήκαμε λόγω των εκτάκτων μέτρων του κορονοϊού είναι της τάξεως δύο μηνιαίων δόσεων ΚΑΠ, δηλαδή περίπου 212.000.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου. 

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι ο κάθε Δήμος, εκτός από τη μη είσπραξη διαφόρων τελών, έχει ανοιχτεί οικονομικά, προκειμένου να στηρίξει τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. 

«Στον δικό μου Δήμο προσέλαβα 47 άτομα με τετράμηνη σύμβαση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, γιατί έβαλα την υπηρεσία καθαριότητας να δουλεύει βάρδιες. Αν είχα μία βάρδια κι αρρώσταινε ένας, τότε θα αχρηστευόταν όλη η υπηρεσία και θα ήταν βρόμικη όλη η πόλη μου. Για να κάνω βάρδιες όμως, προσέλαβα άτομα τα οποία στοιχίζουν 250.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων για όλους τους Δήμους, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, θα είναι να χάσουν την επιχειρησιακή τους δυναμική και να μην υλοποιήσουν τα τεχνικά τους προγράμματα, δηλαδή σημαντικά έργα που είχαν συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς τους και είχαν εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια.

 

Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Ένας νεκρός, 18 νέα κρούσματα - 152 νεκροί και 2.744 κρούσματα συνολικά στη χώρα Ελλάδα

  Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Οπως ανακοινώθηκε το τελευταίο 24ωρο ...

H Περιφέρεια Aττικής και o ΙΣΑ ενισχύουν τον ΕΟΔΥ με Κινητές Ομάδες ιατρών και νοσηλευτώνΕλλάδα

  Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και του Προέδρου του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα - Η Περιφέρεια και ο ΙΣΑ ενισχύουν τον ΕΟΔΥ με Κινητές Ομά...

Πέτσας: Ελεύθερη μετακίνηση προς Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα ίσως και στις 18 ΜαΐουΕλλάδα

Το ενδεχόμενο να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προς τα μεγάλα νησιά ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ. Οπως τόνισε οι σκέψεις αφ...

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Έχουμε φωνή και ακούγεται μέσα από τις μάσκες μας»Ελλάδα

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε το 1965 ως «Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων» για να τιμήσει τη γέννηση της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, το 1820, της Αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτ...

Πότε ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια: Η κυβέρνηση αναμένει το "πράσινο φως" από τους ειδικούς για τις 25 ΜαΐουΕλλάδα

  Το προσεκτικό μεν αλλά σταδιακό άνοιγμα όλων των επαγγελματικών κλάδων ώστε να μην μείνει κανείς πίσω στην επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας είναι στην κορυφή των πρωθυπουργι...