image description

Ποδόσφαιρο: Αγωνία, προβληματισμός και... αναταράξεις μετά το Brexit

 

Το ποδόσφαιρο στην Βρετανία περιμένει με αγωνία την... επόμενη ημέρα του Brexit και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κόσμο της μπάλας.

    

Η μεταβατική περίοδος, που άνοιξε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου, θα ορίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων γύρω από το μελλοντικό καθεστώς των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθεστώς που θα αφορά φυσικά και το ποδόσφαιρο.

    

Είναι απόλυτα λογικό, στη χώρα που διοργανώνει το πιο οικονομικά ισχυρό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, την Premier League, το Brexit να προκαλεί σημαντικές... αναταράξεις και έντονο προβληματισμό σε παίκτες, συλλόγους και ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται σε ανάλυση τής γαλλικής ιστοσελίδας του media group RMC.
 
    

Το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των ποδοσφαιριστών-εργαζομένων, εντός και εκτός της χώρας, το νόμισμα στο οποίο θα πληρώνονται οι παίκτες και η φορολογία μετά το Brexit αποτελούν πηγές ανησυχίας για παίκτες, συλλόγους και ομοσπονδία.

           

Είναι χαρακτηριστικό πως, μετά το Brexit, οι αγγλικοί σύλλογοι δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης παικτών 16 και 17 ετών, τουλάχιστον έως ότου αποφασίσει η FIFA, εάν θα γίνει σχετική εξαίρεση.
    Μέχρι τώρα, οι ομάδες της Premier League μπορούσαν να αποκτήσουν παίκτες ηλικίας 16 ή 17 ετών, εάν αυτοί προέρχονταν από χώρα που ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, κάτι που όμως με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αυτό θα τελείωνε.


    «Για την Premier League, ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του Brexit αφορά στους μελλοντικούς κανόνες μετανάστευσης» δήλωσε ο Μπαστιέν Ντρατ, συγγραφέας του βιβλίου «Αγορά: η οικονομία του ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα».

    

Όλοι οι παίκτες από χώρες της ΕΕ είναι ελεύθεροι να αγωνίζονται σε αγγλικούς συλλόγους, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ελεύθερης μετακίνησης. Αυτό, όμως, θα σταματήσει με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit.
 
    

Τότε, οι σύλλογοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν άδεια εισόδου (σ.σ. βίζα) για τα νέα αστέρια τους. Ακόμη φυσικά, δεν έχει προσδιοριστεί το νέο καθεστώς, αφού δεν είναι γνωστό εάν θα διατηρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ποδοσφαιριστών-εργαζομένων ή εάν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες.

    Μέχρι σήμερα, οι παίκτες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, πρέπει να λάβουν άδεια εργασίας και να ζητήσουν σχετική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FA).

    «Η αγγλική ομοσπονδία (FA) πιέζει για αύξηση των ποσοστώσεων παικτών που έχουν εκπαιδευτεί σε συλλόγους, προκειμένου να ευνοηθεί η εμφάνιση ταλέντων, κάτι που θα μείωνε την ζήτηση για ξένους παίκτες» συνεχίζει ο Μπάστιεν Ντρατ.
 
  

 Η FA πρότεινε την αλλαγή από δεκαεπτά σε δεκατρείς (ή ακόμη και δώδεκα) ξένους παίκτες στις ομάδες της Premier League.

    Το 2016, το έτος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το BBC υπολόγισε ότι 332 παίκτες στα δύο υψηλότερα επίπεδα αγγλικού και σκωτικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια να αγωνίζονται εάν εφαρμοστούν τα αναμενόμενα πρότυπα. 

    

Αλλά οι Βρετανοί παρατηρητές αναφέρουν ότι, εάν η κυβέρνηση και η FA προσπαθήσουν να επιβάλλουν τέτοιους αυστηρούς κανόνες, είναι σαν να... πυροβολούν τα πόδια τους, κλείνοντας την πόρτα στα καλύτερα ταλέντα. Κάτι που θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις κι ενδεχομένως να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Premier League, ένα πρωτάθλημα που το 2018 παρουσίασε κύκλο εργασιών, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
 
    Κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναμόρφωση της αθλητικής στρατηγικής των ισχυρότερων συλλόγων της Premier League.
 
    

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, η πτώση της λίρας συνέβαλε στην απώλεια της πρώτης θέσης από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (666 εκατομμύρια έσοδα) μεταξύ των πλουσιότερων συλλόγων του κόσμου το 2017-2018, μένοντας πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης (750) και Μπαρτσελόνα (690).
 
    Επίσης, μια μελέτη του παρατηρητηρίου ποδοσφαίρου CIES, διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των παικτών που παίζουν στην Premier League γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου (Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, κ.λπ.). «Από την σεζόν 2017-2018, οι πολίτες της ηπειρωτικής Ευρώπης ήταν περισσότερο... παρόντες στους αγώνες της Premier League από τους Βρετανούς παίκτες» υπολόγισε το CIES.
    
  

 Παράλληλα, ο χρόνος για τους παίκτες που μεγάλωσαν στην Αγγλία μειώθηκε σταδιακά, για να προκύψει το χειρότερο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-2019.
 
    Το Brexit θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές ομάδες της Premier League να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στην μεταγραφική αγορά και να πιεστούν για να στοιχηματίσουν σε μια νέα γενιά υποσχόμενων νέων Άγγλων παικτών, που θα μπορούσε να φέρει ευχάριστα αποτελέσματα για την ομοσπονδία και τα «τρία λιοντάρια».

    

Σε κάθε περίπτωση, η αγγλική ομοσπονδία αναμένεται να τοποθετηθεί στα νέα δεδομένα στην προγραμματισμένη συνάντηση των συλλόγων της Premier League στις 6 Φεβρουαρίου.

           

Επιπτώσεις φυσικά θα υπάρξουν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά συνολικά στον αθλητισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Για παράδειγμα, η Φόρμουλα Ένα θα είναι ένας από τους κλάδους, στους οποίους το Brexit θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση. Επτά από τις δέκα ομάδες έχουν τα εργοστάσιά τους στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και η Honda και η Pirelli έχουν κέντρο επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει 4.200 άτομα και θα αναγκάσει τους ιθύνοντες του πρωταθλήματος να διαπραγματευτούν μια νέα πολιτική για τα σύνορα.

 

Αντώνης Βαζογιάννης

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑθλητικά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ειδική παρέμβαση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός μιλά αυτή την ώρα στην Βουλή, στο πλα...

image descriptionΑθλητικά

  "Ανησυχούμε", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελλ...

image descriptionΑθλητικά

Τι αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής Παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ...

image descriptionΑθλητικά

Πέρασε με 156 ψήφους υπέρ και 90 κατά η τροπολογία της κυβέρνησης που θα οδηγήσει στον μη υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης.   Πλέον, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση θα περ...

image descriptionΑθλητικά

Φωτιές έχει ανάψει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η τροπολογία για τον μη υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης.   Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία έφερε σε ακόμα δυσκο...

image descriptionΑθλητικά

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την ηλεκτρονική αίτηση για να αντικατασταθεί το υπάρχον λογότυπο του ΝΒΑ, με τη μορφή του Κόμπι Μπράιαντ, που «έφυγε» α...

image descriptionΑθλητικά

Τροποποιείται ο νόμος για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυ...

image descriptionΑθλητικά

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή...