ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΕ και ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών – Μήνυμα Μητσοτάκη και νέες απειλές Ερντογάν

Παραμένει στα ύψη η ένταση στα ελληνοτουρκικά με τον Ερντογάν να εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας, την ΕΕ να ζητά σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνεται εμμέσως στον τούρκο πρόεδρο παραπέμποντας στην ομιλία του στον ΟΗΕ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως “η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται”

 

 

Η τελευταία πάντως εξέλιξη έρχεται από την ΕΕ η οποία κάλεσε την Άγκυρα «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, απέφυγε να σχολιάσει “τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών”.

 

Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.

 

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική».

Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

 

 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και οι νέες απειλές Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος πιστός στην καθημερινή κλιμάκωση εκτόξευσε νέες απειλές, παράλληλα με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Ερντογάν μιλώντας εκδήλωση του κόμματός του είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά: «Η στήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει».

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι παίζει το παιχνίδι των τριών πιθήκων (δεν ακούω, δεν μιλάω δεν βλέπω).

  • «Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Μεσόγειος παραδόθηκε στην κατοχή των ιμπεριαλιστών. Μας θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι η Μεσόγειος «ακούγεται» μόνο για τις εντάσεις και τους θανάτους μεταναστών».

Και συνέχισε: «Μπροστά στους θανάτους των μεταναστών στην Μεσόγειο η Δύση προτιμά να παίζει το παιχνίδι των τριών πιθήκων. Οι πόρτες είναι κλειστές στους πρόσφυγες στην Δύση και είναι ανοικτές στα καθάρματα του FETO και τους τρομοκράτες του PKK».

Επανήλθε στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών μας λέγοντας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις προθέσεις αυτών που μας προκαλούν. Τα όπλα που έχουν συγκεντρώσει στην Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για μας. Η ισχύς μας τα ξεπερνάει αυτά. Η χώρα μας δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά στην άμυνά της, Η στήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θα σας σώσει».

 

 

Μητσοτάκης: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Την ίδια ώρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά τη χθεσινή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά, ο πρωθυπουργός έστειλε ακόμη ένα μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • “Μία κουβέντα για τα εθνικά θέματα: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ. Τόσο για τις κόκκινες γραμμές, όσο και για τη φιλική μας διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλμβάνει μονότονα ψέματα και απειλές. Σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές θέσεις μας, με την ισχύ του διεθνούς δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τέλος:

  • “Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και ίσως να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για πύρινες λέξεις, να επιλέξουν δημιουργικές πράξεις και το δρόμο του διαλόγου. Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”.

Διαβάστε επίσης

 Ζαχάροβα: “Οι αντιρωσικές κυρώσεις απέτυχαν – Ξένες οι αρχές της Οικονομίας σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον”Κόσμος

Στην αποτυχία των  κυρώσεων κατά της Ρωσίας  αναφέρεται η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  Μαρία Ζαχάροβα.   Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλ...

Δανία-Σουηδία: Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρείται διαρροή στον αγωγό Nord StreamΚόσμος

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμ...

Συρία: Στους 100 οι νεκροί από την βύθιση σκάφους με μετανάστες – Δέκα παιδιά ανάμεσα στα θύματαΚόσμος

Άλλο ένα πτώμα ανασύρθηκε από τη θάλασσα ανεβάζοντας σε 100 τον αριθμό των νεκρών από τη βύθιση την Πέμπτη ανοιχτά των ακτών της Συρίας σκάφους που μετέφερε μετανάστες και είχε απο...

Νέα επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν θα σας σώσουν τα αμερικανικά όπλα στα νησιά και τη ΘράκηΚόσμος

Συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας, καθώς μετά το διάβημα, στο οποίο προέβη η Άγκυρα προς τον Έλληνα Πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ...

Nord Stream 1: Προειδοποίηση για διαρροές σε Σουηδία, Δανία – «Ζημία ή σαμποτάζ» βλέπει το ΚρεμλίνοΚόσμος

Οι ναυτιλιακές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγώνφυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Nord Str...

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι πρόθυμος να δώσει τίτλους στον Άρτσι και τη Λίλιμπετ με έναν όροΚόσμος

Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Eλισάβετ και τα παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ εξακολουθούν να αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογέν...

Ουκρανία: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά τα δημοψηφίσματα σε 4 περιοχές για την ένταξή τους στη ΡωσίαΚόσμος

Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας οι οποίες ελέγχονται από τη Μόσχα, η ένταξή τους στη Ρωσία ενδέχεται ...