Εν μέσω της δεύτερης επέλασης του Covid-19 στην βρετανική επικράτεια και την αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης, χθες βράδυ ανακοινώθηκαν και τσουχτερά πρόστιμα έως και 10.000 στερλίνες (περίπου 11.000 ευρώ) στους κατοίκους της Αγγλίας που δεν θα τηρούν τους κανόνες πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του ιού.
 
Η βρετανική κυβέρνηση αναγάγει σε “νομική” την υποχρέωση των πολιτών γι αυτοαπομόνωση από τις 28 Σεπτεμβρίου, εκείνων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, ή έχουν ενημερωθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα και τους έχει ζητηθεί να μπουν σε καραντίνα.

Τα πρόστιμα, για την πρώτη παράβαση, εκκινούν από τις 1.000 στερλίνες και αυξάνονται κλιμακωτά στις 10.000 στερλίνες για τους υπότροπους παραβάτες ή για τις περιπτώσεις εργοδοτών που απειλούν με απόλυση εργαζόμενους που θέτουν εαυτούς σε αυτοαπομόνωση.

Για τους χαμηλόμισθους, που δεν έχουν την πολτέλεια εθελούσιας αποφυγής εισοδήματος, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 500 στερλινών, επιπλέον των υπολοίπων επιδομάτων που δικαιούνται, όπως το επίδομα ασθενείας.

Η τρέχουσα οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης είναι οι πολίτες να μένουν στο σπίτι για τουλάχιστον 10 ημέρες αφότου αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα της COVID-19. Σε περιορισμό προβλέπεται να τίθονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, οι οποία δεν θα εγκαταλείπουν το σπίτι για 14 ημέρες.

Επίσης από οποιονδήποτε εξετάζεται και είναι θετικός στον νέο κορονοϊό ζητείται να αναφέρει με ποιους άλλους ανθρώπους, εκτός οικογενείας, έχει έρθει σε στενή επαφή. Και από αυτούς ζητείται να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.

ΠΗΓΗ: tourismtoday.gr