ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Η ναυτιλία συστρατεύεται για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

 

Της πλήρους υποστήριξης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) χαίρει το νέο πακέτο μέτρων περί μείωσης των εκπομπών άνθρακα από τη ναυτιλία, τα οποία συμφωνήθηκαν στις 23 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης του ΙΜΟ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία καθιστά πλέον ως νομικά δεσμευτική τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τα πλοία του παγκόσμιου στόλου κατά 40% έως το 2030, γεγονός που αναμένεται να επισπεύσει την εξ ολοκλήρου εξάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον εκπομπών.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ICS, το νέο πακέτο περιβαλλοντικών μέτρων θα λάβει την έγκριση της Marine Environment Protection Committee (MEPC) τον Νοέμβριο του 2020, ενώ τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ περί το 2023.

 

Παράλληλα, θα υπάρχει και τρόπος για τη βαθμολόγηση των πλοίων ανάλογα με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τα πλοία θα βαθμολογούνται σε μια κλίμακα από το A έως το E, γεγονός που θα δώσει ισχυρό κίνητρο στους πλοιοκτήτες να ευθυγραμμιστούν με τις νέες απαιτήσεις για τη ναύλωση των πλοίων τους, ενώ τα πλοία με βαθμολογία D και E θα υφίστανται σημαντικές επιπτώσεις, εκτός και αν βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ICS, Guy Platten, δήλωσε: «Η διακυβερνητική αυτή συμφωνία αποτελεί απόδειξη ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι στον σωστό δρόμο για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της περί μείωσης των εκπομπών άνθρακα, ώστε τελικά να καταστεί μεταφορικός κλάδος μηδενικών εκπομπών. Η βιομηχανία χρήζει βεβαιότητας και η συμφωνία αυτή ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών μας».

 

Η νέα συμφωνία του ΙΜΟ παρέχει ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο, για μια σειρά τεχνικών και επιχειρησιακών μέτρων μείωσης του CO2, μέσω τροποποιήσεων στο παράρτημα VI της Σύμβασης MARPOL.

 

Φωτό: Shawn Ang/Unsplash

 

Πηγή: naftikachronika.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΝαυτιλία

  Ο τερματισμός των εκπομπών CO2 φλέγον θέμα στο διαδικτυακό συνέδριο που παρακολούθησαν χιλιάδες εκπρόσωποι της ναυτιλίας   Το φλέγον ζήτημα του τερματισμού των εκπομπών διοξειδίο...

image descriptionΨάρεμα

  Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου διοργανώνεται, από την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) και τον Α.Ο. Αλιάς Πορ...

image descriptionΝαυτιλία

Απάντηση σε εύλογο διάστημα αναμένεται να δώσει η διοίκηση των  Ναυπηγείων Ελευσίνα ς στα όσα ισχυρίζεται η AXIS στο εξώδικο που απέστειλε πρόσφατα, ζητώντας τη διακοπή της διαδικα...

image descriptionΝαυτιλία

Ένα ακόμη ναυάγιο, το τρίτο κατά σειρά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, απομακρύνθηκε οριστικά από τον κόλπο της Ελευσίνας, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος Ελε...