ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αιγαιοπελαγίτικο γλέντι με Οικονομίδη - Σπανού με φόντο τα παραδοσιακά σκαριά στον Πόρο

Το 5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών που θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου στον Πόρο, έχει ως διττό στόχο, αφενός την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το διαρκές έγκλημα που συντελείται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση που με σειρά οδηγιών της αποζημιώνει τους αλιείς ώστε να σπάνε τα καΐκια τους αφού τα αποσύρουν από την αλιεία και καταθέσουν τις σχετικές άδειες και αφετέρου, την ανάδειξη της Ελληνική Παραδοσιακής Ναυπηγικής, η οποία αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα παραδοσιακά καΐκια, προκαλούν σε όλους μας συνειρμούς νησιώτικου πολιτισμού. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που φιλοξενεί ο Πόρος μια τόσο σπουδαία πολιτιστική διοργάνωση. Πρόκειται για μια διοργάνωση, με αναφορές στην ναυπηγική παράδοση της πατρίδας μας και στην λαϊκή και πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν βλέπουμε τα περήφανα σκαριά εν πλω, ακούμε τους ήχους από το βιολί, το ούτι και το σαντούρι. Ακούμε τις μελωδίες των νησιών, που μας φέρνουν στο μυαλό τη θάλασσα, τον ήλιο, την Ελλάδα. Από μια τέτοια διοργάνωση, δεν θα μπορούσαν να λείψουν εκδηλώσεις με παραδοσιακό νησιώτικο μουσικό χρώμα. Στα πλαίσια του 5ου Ναυτικού Σαλονιού Παραδοσιακών Σκαφών - Πόρος 2017, η λαϊκή γειτονιά της Πούντας, η γειτονιά των ψαράδων και των παραδοσιακών σκαριών, θα φιλοξενήσει Αιγαιοπελαγίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20:30. Η διοργάνωση του φετινού Ναυτικού Σαλονιού Παραδοσιακών Σκαφών, γίνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών και τον Δήμο Πόρου. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Οικονομίδης και η Σπανού, πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς, είχαν εμφανιστεί ζωντανά μπροστά στο κοινό του Πόρου και στην περσινή διοργάνωση, στο εστιατόριο "Βασίλης" (Μουρτζούκος) στο Νεώριο (βίντεο). Ο Νίκος Οικονομίδης γεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων, από μουσική οικογένεια πολλών γενεών και πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα από τον παππού και τον πατέρα του, γνωστούς βιολάτορες.
Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Κάρτερ-Χρυσοχόου και στο Εθνικό Ωδείο με τον Κώστα Σέττα. Πάντοτε, όμως, ερευνούσε και μελετούσε το είδος που τον ενδιέφερε πρώτιστα, την παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία - σε ηλικία 15 χρόνων - με τη Δώρα Στράτου και συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ για την κρατική ραδιοτηλεόραση.
Ο ίδιος ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή παραδοσιακών κομματιών, όπως αυτά που περιέλαβε στο δίσκο ''Θαλασσινά Περάσματα'' με τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος ,η Μαρίζα Κωχ και άλλοι καλλιτέχνες.. Έχει καταγράψει την μουσική παράδοση των Κυθήρων στο διπλό CD με τίτλο: ''Πέρασμα στα Κύθηρα' σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο "Μυρτιά" Κυθήρων και ολοκλήρωσε την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού, με τον Σύλλογο πολιτισμού και τέχνης "Σημωνίδης" στο δίσκο "Πέρασμα στην Αμοργό". Με το δίσκο  "Ανατολικά του Αιγαίου" μας ταξιδεύει στην μουσική παράδοση του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ¨Πέρασμα στην Κίμωλο’ ένα δίσκο αναφορά στην παραδοσιακή μουσική της Κιμώλου.  Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε, τρεις προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια: "Αρχόντισσα του λιμανιού""Αντικέρι" και "Χορός στα κύματα", και δυο, "Αγάπη και θάλασσα" και "Όταν ακούω το βιολί", με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τραγούδια από αυτούς τους δίσκους, όπως το "Ωπα-ώπα" και το "Γιάντα να μη θέλεις γιάντα",  έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής "Sharg Taronalari" (Μελωδίες της Ανατολής) που διοργανώνεται στη Σαμαρκάνδη υπό την αιγίδα της UNESCO.
Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου, καθώς επίσης, με έντεχνους συνθέτες και τραγουδιστές.
Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική, στο University of Southern Μaine στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του Υπουργείου Αιγαίου και του USM.
Το 2001 ίδρυσε τη μουσική εταιρία Oikonomidis MUSIC με σκοπό τη συστηματική καταγραφή και προώθηση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η Κυριακή Σπανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παροικιά της Πάρου. Φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις Ακαδημαϊκές της σπουδές παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και κλασσικού τραγουδιού με την κα. Πόπη Πετριόλι - Φωτοπούλου, καθώς επίσης και μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού στο Μουσείο Λαϊκών Παραδοσιακών Οργάνων -Φοίβου Ανωγειανάκη με την κα Δόμνα Σαμίου. Ξεκίνησε από πολύ μικρή να τραγουδά στο μουσικοχορευτικό συγκρότημα του νησιού "Νάουσα Πάρου" και είχε γενικότερα ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και τραγουδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της έντεχνης ,λαϊκής και κυρίως της Παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον βιολιστή, συνθέτη, ερευνητή και εκφραστή της μουσικής του Αιγαίου πελάγους Νίκο Οικονομίδη έχοντας ως στόχο να υπηρετήσει με ήθος και σεβασμό την Νησιωτική Μουσική μας παράδοση.
   

Διαβάστε επίσης

Στην κορυφή της Ευρώπης η Hotel Brain! - Στον Ποριώτη Π. Παλαιολόγο το "Οσκαρ της Τουριστικής Βιομηχανίας"ΠΟΡΟΣ

Αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης. Η ιδέα του ποριώτη Πάνου Παλαιολόγου, να δημιουργήσει μια εταιρεία που να διαχειρίζεται ένα ξενοδοχείο με γνώμονα την ποιοτική του αναβά...

Περάτωση Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων για το έτος 2017ΠΟΡΟΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Νήσων ανακοινώνει ότι περατώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του Προγράμματος Δακοκτονίας που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Τροι...

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» ξανά στο Αιγαίο μετά από 70 χρόνια - Προορισμός ΘεσσαλονίκηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί εντός ολίγων ημερών και για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, το ιστορικότερο πλοίο του ελληνικού ΠΝ, το θωρηκτό «Αβέρωφ». Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕ...

Εναλλακτικός Τουρισμός: Ο Δήμος Πόρου στην έκθεση "NOSTOS 2017" 13-16 Οκτωβρίου στη ΝαύπακτοΠΟΡΟΣ

Στην μεγάλη έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού NOSTOS 2017 στην Ναύπακτο, θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο, από τις 13 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου ο Δήμος Πόρου. Η στρατηγική στροφή του Π...