ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Ελεύθερη η πλαζ στο Ασκέλι - Τοποθετήθηκαν 65 ομπρέλες από το ΔΛΤ Πόρου

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η δημοφιλέστερη πλαζ του Πόρου, το Ασκέλι, θα είναι ελεύθερη για όλους, με δημοτικές ομπρέλες, κι όλα αυτά από... σπόντα.

Μετά την εμπλοκή που προέκυψε με τον διαγωνισμό της εκμίσθωσης της παραλίας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, τοποθέτησε 65 ομπρέλες και δυο ντουζιέρες, έτσι για πρώτη φορά η πλαζ θα είναι ελεύθερη για το κοινό, γεγονός που χαροποίησε ιδιαιτέρως την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Πόρου.

 

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει το ιστορικό που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Δημητριάδη: 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ 65 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΣΚΕΛΙΟΥ

Τοποθετήθηκαν κατόπιν Απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου στο κεντρικό τμήμα της πλαζ Ασκελίου 65 ομπρέλες και 2 ντουζιέρες τα οποία θα χρησιμοποιούνται δωρεάν από τους λουόμενους κατά την φετινή θερινή περίοδο, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν και 2 αποδυτήρια.
Το ΔΛΤ έλαβε την συγκεκριμένη Απόφαση καθώς ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 1.258 τμ της παραλίας που είχε προκηρυχθεί για τις 23.2.2023 δεν ολοκληρώθηκε τελικά λόγω των αιτήσεων αναστολής και ακύρωσης που κατέθεσε η εταιρία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ Α.Ε.» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής του διαγωνισμού έως ότου εξετάσει την υπόθεση. Η εν λόγω διαταγή και οι αιτήσεις ακύρωσης-αναστολής γνωστοποιήθηκαν στο ΔΛΤ κατά την έναρξη της δημοπρασίας στις 23.2.2023 και ενώ σε αυτήν συμμετείχε μόνο ο κ. Κυριάκος Μάνεσης (ιδιοκτήτης της προσφεύγουσας εταιρίας) για λογαριασμό άλλης εταιρίας του με την επωνυμία «ΑIR IN SERVICES ΙΚΕ». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κ. Μάνεσης υπέβαλε ένσταση (η οποία απορρίφθηκε) για λογαριασμό της «ΑIR IN SERVICES ΙΚΕ» ζητώντας την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Καθώς η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, το ΔΛΤ δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει την παραλία ούτε με διαγωνισμό ούτε με απευθείας ανάθεση και για τον λόγο αυτό η Διοίκησή του, σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή, αποφάσισε να τοποθετήσει κοινόχρηστες ομπρέλες στην παραλία, εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στους χρήστες της και στους υπόλοιπους επιχειρηματίες της περιοχής.
 
 
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το ΔΛΤ έχει διακριτική ευχέρεια να παραχωρεί την συγκεκριμένη παραλία είτε με διαγωνισμό είτε με απευθείας ανάθεση και ότι ο Γιάννης Δημητριάδης, ήδη πριν εκλεγεί Δήμαρχος το 2014, έχει δηλώσει δημόσια την θέση του ότι πρέπει να παραχωρείται με διαγωνισμό στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται όλο το πλάτος της ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν υποστηρικτικές υποδομές. Η ξεκάθαρη αυτή θέση βασίζεται στο αντικειμενικό γεγονός ότι η «πλαζ Ασκελίου» αποτελεί την πλέον κεντρική και πολυσύχναστη του νησιού, την οποία δεν μπορεί να οικειοποιείται μόνο μία επιχείρηση και, άλλωστε, ανέκαθεν έως το 2013 η παραχώρησή της γινόταν μόνο μέσω διαγωνισμού χωρίς ποτέ το γειτονικό ξενοδοχείο να στραφεί νομικά κατά των σχετικών Αποφάσεων. Ωστόσο, από το 2013 μέχρι το 2022 δεν ήταν δυνατή η δημοπράτηση ολόκληρου του πλάτους της, καθώς στο επάνω τμήμα της υπήρχαν οι γνωστές κατασκευές που το 2009 είχαν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέες (μπαρ, σκάλες, wc, πλακόστρωτα κτλ) και από το 2013 το Λιμεναρχείο Πόρου επισήμανε ότι απαγορεύεται να παραχωρούνται.
 
 
Έτσι, την περίοδο 2014-2022, το ΔΛΤ παραχωρούσε με απευθείας ανάθεση στο ξενοδοχείο την «κάτω ζώνη» της παραλίας και παράλληλα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη νομιμοποίηση των κατασκευών. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η νομιμοποίηση αυτή θα μπορούσε να είχε γίνει μόνο μέχρι το 2013 και ότι πλέον η μόνη λύση για την αξιοποίηση του χώρου ήταν η κατεδάφιση των κατασκευών, η οποία μετά από χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στις αρχές του 2022. Σημειώνεται ότι με νομοθεσία του 2017 επιτρέπεται σε όλη την χώρα η παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένα με αυθαίρετες πέργκολες (και μόνο) και γι’ αυτό το ΔΛΤ κατάφερε να συνεχίσει νομίμως τις παραχωρήσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε άλλα σημεία του νησιού χωρίς να αναγκαστεί να τις κατεδαφίσει.
Εκτός από τα περίπου 2 στρέμματα της συγκεκριμένης παραλίας, στην περιοχή του Ασκελίου υπάρχουν επίσης 5 οργανωμένα τμήματα παραλίας συνολικού εμβαδού 912τ.μ. που έχουν παραχωρηθεί από το ΔΛΤ και από την Κτηματική Υπηρεσία σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία της περιοχής, στα οποία είναι τοποθετημένες 105 ομπρέλες και 210 ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το κοινόχρηστο τμήμα της ζώνης παραλίας δυτικά του προβλήτα Αίγλης, το οποίο τους τελευταίους μήνες διαμορφώθηκε και καταλαμβάνεται παράνομα με «πρακτικές Μυκόνου», με συνέπεια να έχει κινηθεί κατ’ επανάληψη η αυτόφωρη διαδικασία και να έχουν σχηματιστεί αντίστοιχες δικογραφίες σε βάρος του υπαίτιου επιχειρηματία.

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Επιχείρηση διάσωσης επιβατών βοηθητικού σκάφους που έπεσαν στη θάλασσα ΠΟΡΟΣ

Ένα σοβαρό περιστατικό σήμανε συναγερμό στο λιμάνι του Πόρου το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουλίου.  Συγκεκριμένα τις βραδινές ώρες της Παρασκευή, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πόρου, γ...

Πόρος: Δύο ακόμη υποψήφιοι με τον συνδυασμό "Πόρος Ενότητα Ανάπτυξη" του Γ. Κουτουζή ΠΟΡΟΣ

Δύο ακόμη υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους με τον συνδυασμό του "Πόρος Ενότητα Αναπτυξη", ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής. Πρόκειται για τους ...