ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν σήμερα, πριν από 87 χρόνια γεννήθηκε ο Λεονάρδος της Ύδρας

Σαν σήμερα, πριν από 87 χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934, ήρθε στη ζωή ο Καναδός καλλιτέχνης– λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής- Λέοναρντ Κοέν.

 

Ο καλλιτέχνης που έζησε, λάτρεψε και εμπνεύστηκε από την γραφική Ύδρα. 

Τα κύρια θέματα της δημιουργίας του ήταν η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι τοποθετήσεις σε κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως ο πόλεμος.

Θεωρείτο μουσικός της ποπ, αν και τα τραγούδια του, κυρίως μπαλάντες, είχαν πολλά στοιχεία από την αμερικανική μουσική κάντρι και τη μουσική των ευρωπαϊκών καμπαρέ.

 

Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του. Πέθανε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις 7 Νοεμβρίου του 2016.

Το 2005, το όνομα του βρέθηκε ξανά στις στήλες των εφημερίδων, επειδή ο επί χρόνια μάνατζέρ του τον εξαπάτησε, κλέβοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του καλλιτέχνη.

Αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ, ο Κόεν ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Άνταμ, γεννημένος το 1972, και της Λόρκα, γεννημένης το 1974, που απέκτησε με τη Σούζαν Έλροντ.



Πώς ξεκίνησε την καριέρα του;
Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος Εβραίος έμπορος υφασμάτων. Σε ηλικία έξι ετών, ο Κόεν έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή.

Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους.

 

Σε συναυλίες φολκ στις ΗΠΑ το 1967, η τραγουδίστρια Τζούντυ Κόλινς έκανε γνωστό το τραγούδι του Κόεν «Suzanne». Έτσι την ίδια χρονιά, ο Κόεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Songs of Leonard Cohen».

Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος «Songs of Love and Hate» που περιέχει το τραγούδι-ύμνο στην αγάπη και τη μοναξιά «Famous Blue Raincoat» με τη φωνή της Τζένιφερ Γουορνς.

Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future», και δύο χρόνια κατόπιν αποφάσισε να γίνει βουδιστής, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός. Αλλά το 1999 εγκατέλειψε τον μοναστικό βίο, για να εκδώσει δύο ακόμα δίσκους.


Αγόρασε σπίτι στην αγαπημένη του Ύδρα
Το 1960 αγόρασε ένα σπίτι στην Ύδρα, στην οποία έμεινε για αρκετά χρόνια. Με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» το 1966, γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην μουσική.

Διαβάστε επίσης

Στην μεγάλη επετειακή έκθεση "Ελλάδα 1821 -2021" συμμετέχει το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας Ύδρα

  Tο   Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας   συμμετέχει στη μεγάλη επετειακή Έκθεση «Ελλάδα 1821 - 2021» , στο   Ζάππειον Μέγαρον  στις  2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2021.   Σύμφωνα με την ενη...

 Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων της Ύδρας και του Τάρπον ΣπριγκςΎδρα

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων της Ύδρας και του Τάρπον Σπριγκς της πολιτείας της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών υπεγράφη εχθές Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στη...

Ο απολογισμός του 12ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Αδελφότητος Υδραίων ΑθηνώνΝαυτιλία

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα, το 12ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών.  Το θέμα του Συνεδρίου ήταν  «Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχή...

Η Ύδρα και πάλι στο διεθνές προσκήνιο - Η µεταπολεµική κοινότητα των ξένων καλλιτεχνών του νησιού σε βιβλίοΎδρα

  Όλη η πορεία της µεταπολεµικής κοινότητας των ξένων καλλιτεχνών του νησιού σε ένα βιβλίο Στο βιβλίο  «Half the Perfect World»  εξιστορείται περισσότερο ακαδηµαϊκά αλλά και µε καλ...

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της Έκθεσης έργων του Θεόφιλου στο Ι.Α.Μ.Υ.Ύδρα

  Στο πλαίσιο της  έκθεσης του Θεόφιλου «Η Ιστορία είναι άνεμος…» , που παρουσιάζεται στο  Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποι...

Ιστιοπλόοι τουρίστες για φίλημα: Καθάρισαν εθελοντικά παραλία του Δοκού και ανακύκλωσαν στον Πόρο (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Μια αξιέπαινη και αυθόρμητη εθελοντική δράση από τουρίστες, πραγματοποιήθηκε στον Αργοσαρωνικό την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021.  Συγκεκριμένα, 15 περίπου ιστιοπλόοι τουρίστες, που κ...

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας, θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούςΎδρα

  Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωρά στη χρηματοδότηση έργων βελτίωσης κ...