ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νίκος Σαντορινιός σε εκδήλωση στην Αίγινα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

[caption id="attachment_53131" align="alignnone" width="628"] bty[/caption]
Του Γ.Μπήτρου

Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην Αίγινα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ισόγεια αίθουσα  του Λεουσείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος  το απόγευμα  της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου και ώρα  07.00.

Παρόντες πολλοί εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες από όλους τους χώρους δραστηριότητας οι οποίοι με πολλές και καίριες ερωτήσεις ζήτησαν  να ενημερωθούν  σε βάθος για  το νέο μέτρο που έρχεται να βελτιώσει  τις υποδομές και τις μεταφορές  του νησιού.

Τη συνάντηση χαιρέτισε  ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος είπε  ότι θεωρεί  τον εαυτό του Αιγινήτη αν και δεν έχει καταγωγή από το νησί. Ο κ. Δρίτσας καλωσόρισε  τον υπουργό και αναφέρθηκε  στην καινούργια πραγματικότητα που δημιουργείται με  τον ενιαίο σχεδιασμό που στηρίζεται  στην κοινωνική συνοχή για την ανάπτυξη  των νησιών  και  του συνόλου  της  ηπειρωτικής Ελλάδος.

Κύριος ομιλητής της  βραδιάς ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος στην αρχή της παρουσίασής του  αναφέρθηκε  στην κρισιμότητα  που είχε  το 2018  για  τη χώρα μας, με την έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή πλέον ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα που θα αποκαταστήσει κοινωνικές αδικίες και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Τόνισε ότι πολλά θέματα θα αντιμετωπιστούν με την αλλαγή του Συντάγματος και του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών»

 Η Κυβέρνηση – συνέχισε- αποφάσισε  τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών από το πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από προγράμματά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάζουμε σε προτεραιότητα την υδατική αυτονομία  της Αίγινας με τη διευκόλυνση  των όποιων αδειοδοτήσεων απαιτούνται.

Η εφαρμογή  του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι μια θεσμική τομή και καθίσταται ανταγωνιστική  η μεταφορά καυσίμων και εμπορευμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το μέτρο αυτό  έχει τρεις άξονες προτεραιότητας, τους επιβάτες, τα καύσιμα και τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Αντιμετωπίζεται  για πρώτη φορά ο Σαρωνικός ως νησιωτικός χώρος και η Αίγινα μαζί  με τον Πόρο και την ΄Υδρα μπαίνουν στην ενιαία πολιτική για  τα νησιά.

Στη συνέχεια εξήγησε τη διαδικασία εγγραφής στο σύστημα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο  και τα οφέλη από τα 24 εισιτήρια – διαδρομές που αναλογούν σε κάθε  κάτοικο, ώστε να έχει επιστροφή χρημάτων. Η έκπτωση σε κάθε  εισιτήριο επιβάτη στα συμβατικά πλοία είναι 63% στη τιμή του εισιτηρίου ενώ στα ταχύπλοα είναι 76%. Η επιστροφή των χρημάτων γίνεται στο λογαριασμό  του δικαιούχου στην αρχή κάθε μήνα και για όσες μεταφορές- διαδρομές έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο δεύτερος πυλώνας  του μέτρου αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων με την εισαγωγή των επιχειρήσεων στο σύστημα, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά τη μεταφορά καυσίμων. Εδώ η μείωση ανέρχεται στα 10 λεπτά στην τιμή του καυσίμου, κάτι που εφαρμόζεται πυλωτικά σε  49 νησιά και θα εφαρμοστεί κατόπιν και στα υπόλοιπα.

Κάτι  που απέσπασε ομολογουμένως  το ενδιαφέρον  των παρισταμένων είναι ότι συζητείται  η κατάργηση  του κόστους στη διακομιδή ασθενών με τα πλοία. Ένα θέμα  που έχει απασχολήσει κατά καιρούς  την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Σαντορινιός δέχθηκε στη συνέχεια καταιγισμό  ερωτημάτων από επαγγελματίες όλων των κλάδων, όπως ξενοδόχων, εμπόρων, ανθρώπων της εστίασης. Κάτι που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά την απήχηση και την επιτυχία  του μέτρου  για  τις νησιωτικές κοινωνίες.

Στο πάνελ των ομιλητών ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης και ο εκπρόσωπος  της Τ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Πατσιακός. Παρόντες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Θεριανός, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι όπως οι κ. Κ. Γεννίτσαρης, Φ. Τζίτζης, Ν. Λεούσης, Αν. Ντελής, Κ. Τρίμης, Ν. Οικονόμου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γ. Σκαλτσιώτης

Διαβάστε επίσης

Η ανάρτηση της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα για τη γέννηση του ΚαποδίστριαΑίγινα

Τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου 1776 τίμησε με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι ο π...

Εκδήλωση του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, στον Γαλατά ΤροιζηνίαςΑΓΚΙΣΤΡΙ

Ενημερωτική εκδήλωση, που αφορά την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με...

Η ιστορία της άτυχης "Νεφέλης"Αίγινα

Του Γ. Μπήτρου Κάθε πλοίο έχει τη δική του ιστορία. Κάποια μεσουρανούν για δεκαετίες και γνωρίζουν μεγάλες δόξες. Κάποια άλλα είναι άτυχα και αλλάζουν συνεχώς πλοιοκτήτες, κάνουν τ...