ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομιλία και πρωτοβουλία ανάδειξης του Φάρου του Μπούζα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, την 19η Αυγούστου, ο Αντιναύαρχος Π.Ν. Ηρακλής Καλογεράκης και ο Συλλόγος Ενεργών Πολιτών Αίγινας, διοργάνωσαν ομιλία σχετικά με την επισκευή, συντήρηση και ανάδειξη του Φάρου του Μπούζα, του φάρου στην Άκρα Πλακάκια.
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την Κυριακή, μέσα από την ομιλία του κ. Καλογεράκη, με προβολές βίντεο και φωτογραφίες, έλαμψαν όλοι οι φάροι της Ελλάδας, φάροι της Μεσογείου μέχρι και ο ξακουστός Φάρος της Αλεξάνδρειας.
Μίλησε για την αρχιτεκτονική των φάρων, την ιστορική διαδρομή και εξέλιξή τους, τη ζωή του φαροφύλακα, την συντήρηση του οργανωμένου ελληνικού φαρικού δικτύου, για αποκαταστάσεις, καταγραφές και χαρακτηρισμούς σε παραδοσιακούς ή ιστορικά μνημεία. Και τέλος για τον μοναδικό παραδοσιακό φάρο της Αίγινας, στην Άκρα Πλακάκια, για την ιστορία του, την σημερινή κατάστασή του και την ανάγκη του για συντήρησή.
Όπως μας ενημέρωσε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών και σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, εστάλη από καιρού επιστολή στην Υπηρεσία Φάρων με αίτημα την αποκατάσταση του Φάρου του Μπούζα, όπου η Υ.Φ. ανταποκρίθηκε θετικά.
Πρόταση του συλλόγου και του κ. Καλογεράκη είναι, να φροντιστεί και να συντηρηθεί, να αποκαλυφθεί η πέτρα, να μπει στη λίστα των πετρόχτιστων φάρων και αφού αναδειχθεί στη συνέχεια να χαρακτηριστεί ως "Διατηρητέο Μνημείο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς" από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης όπου ανέγνωσε ένα ιστορικό του Φάρου του Μπούζα και δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση του συλλόγου.
Η κ. Βάσω Κανελλοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας, προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε με πλήρες βιογραφικό τον κ. Ηρακλή Καλογεράκη, επίσης μέλος του συλλόγου.
Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της 10ης Γιορτής Φιστικιού.

Διαβάστε επίσης

Απόβαση στις ΛαούσεςΑίγινα

Ειρηνική "απόβαση" στις Λαούσες επιχείρησαν πολλοί προσκυνητές με επικεφαλής τον εφημέριο της ενορίας της Αγίας Τριάδος Βαθέος αρχιμ. Δαμασκηνό Μούρτζη, την Πέμπτη 23 Αυγούστου προ...

Ανεκτέλεστο δρομολόγιο του «ΦΟΙΒΟΣ» από Πόρο για Πειραιά λόγω μηχανικής βλάβηςΑίγινα

Ανεκτέλεστο θα παραμείνει το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού «ΦΟΙΒΟΣ» από Πόρο για Μέθανα, Αίγινα, Πειραιά λόγω μηχανικής βλάβης. Οι 176 επιβάτες, τα 21 ΙΧ οχήματα και τα 21...

Μία βόλτα στους πέτρινους φάρουςΑίγινα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, το Saronic Magazine δημοσιεύει την πρόσφατη εμπεριστατωμένη ομιλία του Αντιναυάρχου Ε.Α Ηρακλή Καλ...