ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτέλους, δημοτική μέριμνα για την Προστασία των Αδέσποτων Ζώων

Μετά από πολλά περιστατικά και παράπονα δημοτών για αδέσποτα ζώα σε όλη την Αίγινα που είτε είναι επικίνδυνα, είτε υποφέρουν, επιτέλους το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας ασχολήθηκε και αποφάσισε, αρχικά,  να εγκρίνει την καταβολή χρηματικού ποσού ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου «Προστασία Ζώων Αίγινας – Αγκιστρίου (Animal Protection), ώστε να διαχειριστεί το θέμα.

Επίσης κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να επεξεργασθούν και να προετοιμάσουν σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του εν λόγω Συλλόγου, που θα περιέχει αναλυτικά το αντικείμενο και τους όρους της σύμβασης συνεργασίας.

Η ομόφωνη απόφαση πάρθηκε μετά από την εισήγηση της Επόπτριας Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αίγινας κ. Χατζίνα Σοφίας με θέμα: «Απαραίτητη εισφορά χρημάτων στο Καταφύγιο Προστασίας Ζώων Αίγινας- Υποχρέωση των Δήμων να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς», η οποία είχε ως ακολούθως:

"Σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του (α) σχετικού νόμου, όπως τροποποιήθηκε από τον (β) σχετικό νόμο, οι Δήμοι «υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει την συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων…….».

 Επίσης, με τροποποίηση που αναφέρεται στον (β) σχετικό νόμο «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα μέχρι την αποθεραπεία τους…..».
 Συμπερασματικά είμαστε υποχρεωμένοι ως υπεύθυνοι (Δήμοι) να στειρώνουμε, να καταγράφουμε, να εμβολιάζουμε, να υποβάλλουμε σε κτηνιατρική εξέταση και γενικά να διαχειριζόμαστε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
 Μέχρι σήμερα όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται από το Σωματείο Προστασίας Ζώων Αίγινας, το οποίο διαθέτει Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με την με αριθμό Κ888/13-2-2009 Απόφαση – άδεια λειτουργίας της Δ/νσης Κτηνιατρικής της τέως Νομαρχίας Πειραιά, το οποίο προσφέρει υψηλών προδιαγραφών φιλοξενία και περίθαλψη στα αδέσποτα ζώα της Αίγινας.
 Σύμφωνα με τα παραπάνω και έχοντας την άμεση υποχρέωση να συμμετέχουμε, παρακαλώ να αποδεχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας παράλληλα με την δωρεάν διάθεση του απαραίτητου νερού, που ήδη έχετε αποφασίσει και μεταφέρεται με το υδροφόρο όχημα του Δήμου μας για τις ανάγκες πόσης των ζώων, καθαρισμού του καταφυγίου και για κάθε άλλη αναγκαία χρήση και κατόπιν της με αριθμό 17910/6-12-2016 αίτησης του Σωματείου Προστασίας Ζώων Αίγινας την οποία σας επισυνάπτω σε φωτοαντίγραφο την καταβολή ενός ελάχιστου προτεινόμενου ποσού 5.000,00€, που καλύπτει ένα μικρό ποσοστό δαπανών για τις παραπάνω αναφερόμενες εργασίες, τις οποίες όπως προανέφερα έχει την υποχρέωση να κάνει ο Δήμος μας με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η συνεργασία μας με το Σωματείο.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση και την συνεργασία σας".
 
Σχετ.: α) Ο Ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» 
β) Ο Ν. 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» 

Διαβάστε επίσης

Τέλος οι γουρούνες από τους δρόμους των ελληνικών νησιών; Οι αλλαγές που σκέφτονται στο υπουργείοΑίγινα

Τις έχουμε όλοι συνδέσει (κακώς) με τα ελληνικά νησιά. Από το επόμενο καλοκαίρι, όμως, φαίνεται ότι θα αποτελούν παρελθόν.  Ο λόγος για τις γουρούνες, τα περίφημα οχήματα με τις τέ...

Αίγινα: Πρόσκληση για πεζοπορία σε διαδρομή στο Μονοπάτι 6 - Μυθικός ΑσωπόςΑίγινα

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας σε συνεργασία με τον σύλλογο " Ανάβαση " διοργανώνουν πεζοπορία στο Μονοπάτι 6 , από τα Μονοπάτια Πολιτισμού της Αίγινας . Τη Κυριακή 22 Οκτωβρίο...

Συνάντηση ΚΕΔΕ - Σταθάκη - Σκουρλέτη για τις δημόσιες συμβάσεις την ΠέμπτηΑΓΚΙΣΤΡΙ

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα έχει συνάντηση, αύριο, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών Χρήσ...

Τι μισθούς παίρνουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες στην ΕλλάδαΑΓΚΙΣΤΡΙ

Μισθούς βασισμένους στο μισθολόγιο του Δημοσίου παίρνουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.Οι μισθοί των δημοτικών εκπροσώπων είναι καθορισμένοι από σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργε...

«Κατανοώντας τις μεταβάσεις» - Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς στο ΜηλοκύδωνοΑίγινα

«Κατανοώντας τις μεταβάσεις»: Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00 πμ. έως 12.30μμ. στον πολυχώρο «μηλοκύδωνο» Κατανοώντας τις μεταβάσε...