ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός των Εισοδίων (Παναγίτσα) στο λιμάνι της Αίγινας.

Στέκει στην άκρη του λιμανιού της Αίγινας, πέτρινος και επιβλητικός. Πολυφωτογραφημένος και θέμα ζωγραφικής πολλών εικαστικών της Αίγινας ο ναός  της Παναγίτσας που εορτάζει σήμερα ημέρα  της εορτής  των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ναό των Ιεροσολύμων. Ιωακείμ και Άννα οι γονείς  της, αφιέρωσαν τη μικρή Μαρία  στο ναό όπου προετοιμάστηκε  για  τον ερχομό του Μεσσία.

Η μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή μας οδηγεί πιο κοντά στα Χριστούγεννα και καθορίζει  την πορεία μας προς τη μεγάλη εορτή.

Χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας κ.κ. Εφραίμ. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

.Η "Παναγίτσα",  είναι επίσης ο ναός που εγκαινίασε ο Άγιος Νεκτάριος, εορτάζει σήμερα  Τρίτη 21  Νοεμβρίου ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πολλές φορές ξεχνάμε  την κανονική ονομασία του ναού που είναι "Εισόδια της Θεοτόκου" και διατηρούμε τη τρυφερή προσωνυμία "Παναγίτσα". 
  
   Ο  όμορφος ναός  που κτίστηκε στη θέση μιας παλαιάς μικρής  εκκλησούλας  την οποία οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούσαν "Παναγίτσα" κτίστηκε  στις αρχές  του αιώνα. Η παλαιότερη - η μικρή - μνημονεύεται ότι υπήρχε το 1673  και κατεδαφίστηκε  το 1906 για να κτισθεί η σημερινή.
  Στην μικρή εκκλησία, κατά τη διάρκεια  του αγώνα  εκκλησιάζονταν κυρίως Στερεοελλαδίτες, Αιβαλιώτες, Μοσχονήσιοι και Ψαριανοί πρόσφυγες. Το 1841  έγινε επίσημα  ενοριακός ναός.
   Η ανέγερση της σημερινής εκκλησίας ολοκληρώθηκε  το 1912 - 1913 οπότε και εγκαινιάστηκε από  τον Άγιο Νεκτάριο.

 

   Η  θέση  του  παλαιού και του νέου ναού γειτνίαζε με  τα εργαστήρια  των  σφουγγαράδων,  γι΄αυτό το 1899 αφιερώνεται από τους εργάτες της βιοτεχνίας σπόγγων, μεγάλη εικόνα  των Τριών Ιεραρχών.
 
   Το εσωτερικό  του ναού κοσμείται από αγιογραφίες  του  Αιγινήτη αγιογράφου Σταμάτη Σταματιάδη, του Κ. Λιώνη αλλά και του φημισμένου Αγιορείτη Αγιογράφου  γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη. Αξιοπρόσεκτη είναι επίσης η εικόνα  του Αγίου Σώζοντα στο τέμπλο  του ναού , έργο του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.
   Ο ναός αρχιτεκτονικά  παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  με το πυργοειδές κωδωνοστάσιο, τον οκταγωνικό τρούλο με τα οκτώ παράθυρα αλλά και τους δύο μικρούς  τρουλίσκους. Το 1924 στο κωδωνοστάσιο τοποθετήθηκε ρολόι.

Διαβάστε επίσης

Θέματα ασφαλείας του λιμανιού, στο δημοτικό συμβούλιο Αίγινας: Ζητείται χρηματοδότηση για τον ΚυματοθραύστηΑίγινα

Σε υποτονικό κλίμα και με πάρα πολλές απουσίες πραγματοποιήθηκε χθες  23/11/2023 και έπειτα από δύο συνεχείς αναβολές το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αίγινας. Στα προ ημερησίας διά...

Αίγινα:Ενημέρωση σχετικά με ψεκασμούς για τα κουνούπια από τo Γραφείο Δημόσιας Υγείας του Δήμου ΑίγιναςΑίγινα

Σας  γνωρίζουμε  ότι,  συνεχίζεται  η  εφαρμογή  ψεκασμών  στα  πλαίσια  του προγράμματος  καταπολέμησης  κουνουπιών  για  το  έτος  2023 ,  με   δέκατη έβδομη εφαρμογή  την  Πέμπτ...

Αίγινα: Ξεκινούν οι συναντήσεις γονεϊκής επιμόρφωσης από την τοπική Εκκλησία.Αίγινα

Με ομιλητή τον διακεκριμένο Θεολόγο, ψυχίατρο  και συγγραφέα π. Βασίλειο Θερμό ξεκινούν οι τακτικές συναντήσεις γονεϊκής επιμόρφωσης από την τοπική Εκκλησία την Κυριακή 26 Νοεμβρίο...

Αίγινα: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας για το θέμα του κυματοθραύστη.Αίγινα

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ ΕΚ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΙΘΩΝ ΤΩΝ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΓΙΝΑΣ Προς αποκατάσταση της αλήθ...

Αίγινα:Δελτίο τύπου : Συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε ν. Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο ΑίγιναςΑίγινα

      Πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 15.11.2023 συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο Αίγινας για προβλήματα των εκπαιδευτικών και των...

Αίγινα: "Η συμπεριληπτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" εκδήλωση από την Ομάδα Πολιτών Αίγινας.Αίγινα

Η  Ομάδα Πολιτών Αίγινας , σε συνεργασία με τό ελληνικό τμήμα της  Παγκόσμιας Συμμαχίας Ελευθερίας ,  σχεδίαζει να διοργανώσει στην Αίγινα την κυριακή 26η Νοεμβρίου, με προβολή ενό...