ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα:10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στην Αίγινα.

Μια πολύ επιτυχημένη δράση, ένα πρόγραμμα που έχει ανακουφίσει πολλούς συνανθρώπους μας συμπληρώνει φέτος  10 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς  σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας και άτομα που χρήζουν βοήθειας.  Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα  που δυστυχώς πολλοί αγνοούμε  την αξία και την προσφορά του. Το πρόγραμμα όλα αυτά  τα χρόνια εντάσσεται στις δράσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ)  και απασχολεί  τρεις εργαζόμενους τη στιγμή που οι ωφελούμενοι φθάνουν κάποιες φορές  και τους 100.

Για την πορεία  του προγράμματος, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δέχθηκε να μας μιλήσει εκ μέρους των εργαζομένων, η κοινωνιολόγος κ. Ντίνα Χατζίνα

 

1.Συμπληρώνει  10 χρόνια  συνεχούς λειτουργίας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».  Πόσο έχει βοηθήσει  τους ανθρώπους της Αίγινας;

Στις 4 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε δέκα χρόνια απασχόλησης στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Αίγινας, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στην κυριολεξία από το μηδέν, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή, χωρίς αρχικά να έχουμε στέγη, τεχνογνωσία, καθοδήγηση, βαδίζοντας κυριολεκτικά στα τυφλά. Σύμμαχο μας είχαμε τότε την δημοτική αρχή του κου Παναγιώτη Κουκούλη, την τότε προϊσταμένη μας κα Σοφία Πετρίτη και ένα αυτοκίνητο που ήδη είχε συμπληρώσει κάποια χρόνια κυκλοφορίας (δωρεά της εταιρείας Κοντέλη) και με το οποίο μετακινούμαστε ακόμα και σήμερα. Είχαμε άριστη συνεργασία με το Σύλλογο Αίγινα Εθελοντής και αρχικά πηγαίναμε σε σπίτια όπου γνώριζαν τα μέλη του Συλλόγου ότι υπήρχε ανάγκη, ότι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας υπέφεραν και χρειάζονταν τη βοήθεια μας. Έτσι συμπληρώσαμε τον αριθμό ατόμων που είχε θέσει ως προϋπόθεση ο νομοθέτης για να μπορέσει να  "τρέξει" το πρόγραμμα εδώ στην Αίγινα και που με βάση τον πληθυσμό μας είναι 60 άτομα για τρεις εργαζόμενους. Tο τι έπρεπε να κάνουμε στη συνέχεια το μάθαμε ύστερα από επικοινωνία με συμφοιτήτρια μου στη Ρόδο όπου οι συνάδελφοι εκεί μας βοήθησαν, μας έστειλαν όλο το υλικό που χρησιμοποιούσαν, μας είπαν για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και γενικά μας έδωσαν ότι χρειαζόμασταν. Στη συνέχεια με ατελείωτα ταξίδια στην Περιφέρεια καταφέραμε και πήραμε τη χρηματοδότηση και μπορέσαμε και δημιουργήσαμε όπως σας είπα το πρόγραμμα από το μηδέν. Αυτά τα λέω για πρώτη φορά γιατί πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι μπήκαμε σε  μία θέση με κάποιο "μέσο", μας "έβαλε" κάποιος δήμαρχος, τα βρήκαμε όλα έτοιμα και γενικά δε κάνουμε και τίποτα. Όχι δεν είναι έτσι. Το πρόγραμμα φτιάχτηκε από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι δουλέψαμε πάρα πολύ πριν δέκα χρόνια για να μπορούμε να πούμε ότι σήμερα διαθέτει το νησί μας αυτή τη δομή. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποια χρόνια όπου πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος μας εξαιτίας της αδιαφορίας και της έλλειψης γνώσεων κάποιων ανθρώπων που βρέθηκαν να είναι υπεύθυνοι για εμάς. Όλα όμως άλλαξαν όταν ανέλαβε προϊστάμενος μας στην ΚΕΔΑ ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, στην κυριολεξία έσωσε το πρόγραμμα μας και βοήθησε τόσο εμάς ως εργαζόμενες όσο και τους ωφελούμενους μας να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από κακή διαχείριση. Αργότερα με την κυρία Καίτη Σαλπέα και τώρα με την κ. Μαίρη Κουκούλη μπορώ να χαρακτηρίσω τη συνεργασία μας ως άψογη. 

Το πρόγραμμα μας έχει βοηθήσει  εκατοντάδες ανθρώπους μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, Πολλοί από τους ωφελούμενους με τους οποίους είχαμε "δεθεί" δεν είναι πια μαζί μας, ανθρώπους που τους θεωρούσαμε δικούς μας παππούδες και γιαγιάδες, μέλη της οικογένειας μας αλλά και νεώτερα άτομα με σπάνιες και ανίατες ασθένειες που γίναμε φίλοι και στη συνέχεια χάθηκαν και αυτά. Μετά από δέκα χρόνια μπορώ να πω με σιγουριά πως έχουμε αποκτήσει εμπειρία στο να αξιολογούμε σωστά μια κατάσταση, να εντοπίζουμε ποιοι χρειάζονται πραγματικά βοήθεια και να δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες τους, βάζοντας σε "δεύτερη μοίρα" κάποιους που ίσως μπορούν να τα καταφέρουν λίγο καλύτερα και χωρίς τη δική μας βοήθεια, κάποιους που δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη ευγένεια και δημιουργούν προβλήματα στο πρόγραμμα, κάποιοι που ίσως είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε. Φυσικά για το πόσο έχει βοηθήσει το πρόγραμμα μας τους ανθρώπους της Αίγινας οι καταλληλότεροι για να το κρίνουν είναι οι ίδιοι οι εξυπηρετούμενοι, μπορείτε να τους ρωτήσετε αν γνωρίζετε κάποιους από αυτούς στον περίγυρο σας. Φυσικά δεχόμαστε κάθε καλοπροαίρετη κριτική για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτερες σε αυτό που κάνουμε καθημερινά.

  1. Πόσοι  άνθρωποι απασχολούνται  καθημερινά; 

Στο πρόγραμμα απασχολούμαστε τρία άτομα καθημερινά. Έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ με σύμβαση ορισμένου χρόνου που ανανεώνεται ταυτόχρονα με τις δομές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Εγώ ως κοινωνιολόγος έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με την επισκέπτρια υγείας κα Μυρσίνη Τσούκα και την οικογενειακή βοηθό κα Στέλλα Καρπουζά. Μετά από δέκα χρόνια συνεργασίας είμαστε πια σαν οικογένεια και βλέπω πως και οι τρεις προσπαθούμε να εξελιχθούμε σε αυτό που κάνουμε παρακολουθώντας προγράμματα σπουδών παράλληλα με την εργασία μας και αποκτώντας επιπλέον εφόδια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Δια βίου μάθηση λοιπόν και πολύ δουλειά είναι το μυστικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς σε αυτό το πρόγραμμα. 

Στα δέκα αυτά χρόνια είχαμε βοήθεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την επισκέπτρια υγείας κα Κατερίνα Καμπέρη (η οποία έκανε την πρακτική της) και τον βοηθό νοσηλευτή κ. Σωτήρη Μπακόμητρο (ο οποίος ερχόταν εθελοντικά και παρείχε τις υπηρεσίες του στους ωφελούμενους μας).

  1. Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι από αυτό  το πρόγραμμα;

Τυπικά οι ωφελούμενοι είναι 60. Στην πραγματικότητα όμως τα άτομα τα οποία εξυπηρετούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι πάνω από εκατό. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ήδη συμπληρώσει. Η αλήθεια είναι πως αδυνατούμε να κάνουμε εγγραφή νέων εξυπηρετούμενων και έχουμε φτιάξει μία λίστα αναμονής. Οι ανάγκες που υπάρχουν στο νησί μας είναι πολύ περισσότερες.

  1. Τι «βοήθεια» ακριβώς  τους προσφέρετε; Ο περισσότερος κόσμος  δυστυχώς αγνοεί  τα οφέλη και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος.

Τα καθήκοντά μας είναι περιληπτικά τα παρακάτω:
Η Κοινωνιολόγος  έχει την εποπτεία των ωφελούμενων, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη, λαμβάνει το κοινωνικό ιστορικό των ωφελουμένων , συντονίζει τις εργαζόμενες, ενεργεί ως διαμεσολαβήτρια με δημόσιες υπηρεσίες και διεκπεραιώνει υποθέσεις προς ασφαλιστικά ταμεία (εντός και εκτός Αιγίνης αν κριθεί απαραίτητο). Συνοδεύει τους ωφελούμενους στο γιατρό, είναι υπεύθυνη για την οργάνωση δραστηριοτήτων κοινωνικής ένταξης και πολιτισμού και εκτελεί χρέη οδηγού.

Η Επισκέπτρια Υγείας  προσφέρει  υπηρεσίες που  αφορούν σε κατ οίκον επισκέψεις για την συνταγογράφηση φαρμάκων, την συνοδεία των ωφελούμενων σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες Ιατρικές εξετάσεις, την μέτρηση ζωτικών σημείων ( μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, οξυγόνου και σφύξεων ). Επίσης είναι υπεύθυνη για τη σωστή λήψη των φαρμάκων και τη διδασκαλία των ωφελουμένων σε θέματα  ατομικής υγιεινής . Είναι αρμόδια για τη συμβουλευτική σε θέματα υγείας (όπως πχ σακχαρώδης διαβήτης, διατροφή κλπ).  Διενεργεί εμβολιασμούς και χορηγεί ενέσιμα φάρμακα όταν το απαιτεί η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο κάθε ηλικιωμένος.

Παράλληλα η Οικογενειακή Βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους, την προετοιμασία του γεύματος τους όταν κρίνεται απαραίτητο. Εκτελεί  χρέη οδηγού, επισκέπτεται τους γιατρούς για συνταγογράφηση και συνοδεύει τους ωφελούμενους στο νοσοκομείο επίσης όταν παραστεί ανάγκη.

  1. Τι δυσκολίες  υπάρχουν;

Θα ήταν καλό να υπάρχει και ένα δεύτερο αυτοκίνητο (αυτό που έχουμε παρουσιάζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα) έτσι ώστε να μπορούμε να μοιραζόμαστε και να εξυπηρετούμε τους ωφελούμενους σε διαφορετικές περιοχές ταυτόχρονα. Έτσι θα εξυπηρετούμε περισσότερους ανθρώπους καλύτερα. 

Τώρα αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε και οι τρεις εργαζόμενες μαζί στην ίδια περιοχή ενώ μπορεί να υπάρχει ανάγκη κάπου αλλού. Για παράδειγμα το αυτοκίνητο μας είναι από σήμερα στο συνεργείο έως την Τρίτη. Μέχρι τότε δε θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε τους ωφελούμενους μας.

Επίσης θα ήταν καλό να γίνουν προσλήψεις ακόμα δύο ατόμων τουλάχιστον για να μπορέσει το πρόγραμμα να έχει μία άριστη απόδοση ή γιατί όχι και περισσότερων. Έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο βάρδιες (πρωί απόγευμα), γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει πως οι ωφελούμενοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια εάν ξέρουν ότι θα υπάρχει κάποιος κοντά τους περισσότερες ώρες.

 Ευελπιστούμε πως όταν βγουν τα αποτελέσματα της 4Κ 2020 προκήρυξης του ΑΣΕΠ με την οποία το πρόγραμμα θα μεταφερθεί από την ΚΕΔΑ στο Δήμο εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης ατόμων έστω με σύμβαση οκταμήνου, παράλληλα δηλαδή με τις τρεις θέσεις που έχουν προβλεφθεί για μόνιμο προσωπικό. 

  1. Καλύπτει το πρόγραμμα όλη την Αίγινα;

Ναι το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Αίγινα. Πηγαίνουμε παντού και με όλες τις καιρικές συνθήκες.

  1. 7.       Απευθύνεται μόνο  στους μόνιμους κάτοικους ή και στους παραθεριστές ιδιαίτερα  το καλοκαίρι; 

Απευθύνεται βασικά στους μόνιμους κατοίκους διότι οι παραθεριστές πρέπει να εγγραφούν στο δικό τους δήμο. Παρόλα αυτά έχουμε εξυπηρετήσει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή κάποια έκτακτη ανάγκη.

  1. Με  ποιους  φορείς  συνεργάζεστε;

Συνεργαζόμαστε άψογα με το προσωπικό και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αίγινας, του Νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος και του Νεφρολογικού Κέντρου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια και τις συμβουλές που μας παρέχουν. 

Όλοι οι ιδιώτες γιατροί βρίσκονται επίσης στο πλευρό μας και συχνά επισκεπτόμαστε μαζί τους ωφελούμενους  μας όταν υπάρχει ανάγκη.  Η υπηρεσία μας συνεργάζεται επίσης και με το ΙΚΑ Αίγινας για τυχόν περιπτώσεις που χρειάζονται διεκπεραίωση καθώς και με όλα τα φαρμακεία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια  του νησιού.

Εξαιρετική είναι η συνεργασία μας με τις δύο υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας καθώς και με το προσωπικό του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Από την περίοδο της προηγούμενης καραντίνας συνεργαζόμαστε καθημερινά και με το Λεούσειο Ίδρυμα. Μοιράζουμε φαγητό στην περιοχή της Σουβάλας και σε άλλα σημεία εκεί που το αυτοκίνητο του Λ.Ι. δεν κάνει δρομολόγια. 

 

  1. Πως μπορεί να αναβαθμιστεί  και να έχει καλύτερες  υπηρεσίες η «Βοήθεια στο σπίτι;»

Θεωρώ πως η πρόσληψη επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων θα αναβαθμίσει το πρόγραμμα μας.

Αυτές τις μέρες επεξεργαζόμαστε με την κα Κουκούλη τη δημιουργία υπηρεσίας δωρεάν τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα άνω των 60 ετών και θα υπάρξει συνεργασία με ψυχολόγους από την Αθήνα. 

  1. Πως μπορεί  κάποιος να ωφεληθεί από αυτό  το πρόγραμμα; Πως δικαιούται να συμμετάσχει; Που μπορεί να απευθυνθεί

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.

Αυτή την περίοδο της δεύτερης καραντίνας που διανύουμε ήδη δεν κάνουμε εγγραφές νέων ατόμων όμως μπορούμε να εξυπηρετήσουμε έκτακτα περιστατικά και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με την προμήθεια φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Έχουμε αναστείλει τις επισκέψεις παραδοσιακού τύπου διότι υποστηρίζουμε ομάδες υψηλού επιδημιολογικού ρίσκου και προσπαθούμε με τον τρόπο αυτό να τις προφυλάξουμε από πιθανή διασπορά του ιού. Δεν μεταφέρουμε άτομα πλέον με το αυτοκίνητο της υπηρεσίας μας. Όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξαιτίας κάποιου ιατρικού προβλήματος ευτυχώς μας βοηθά το ιατρικό δυναμικό του νησιού μας.

Όταν θα τελειώσει η περίοδος της καραντίνας θα  μπορέσουμε να εξετάσουμε νέες αιτήσεις ατόμων άνω των 65 ετών (ή και νέων που πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια) που δεν έχουν παιδιά ή συγγενείς κοντά τους, ζουν μόνοι και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε κατ’ οίκον βοήθεια προσλαμβάνοντας κάποιον επαγγελματία νοσηλευτή.  Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να καλέσουν οι συμπολίτες μας είναι το 2297022067.

Κωνσταντίνα Χατζίνα
Κοινωνιολόγος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του δήμου Αίγινας, εκ μέρους των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί.

 

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση του Δημάρχου Γιάννη Ζορμπά για την πορεία της πανδημίας στην ΑίγιναΑίγινα

Με ανάρτηση του στο facebook, ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς ενημερώνει για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αίγινα, την υγεία των μέχρι τώρα κρουσμάτων στο νησί και υπενθυμίζει ...

Αίγινα: Η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου στην Επιτροπή 2021 του Δήμου Αίγινας.Αίγινα

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής 2021  του Δήμου Αίγινας Μετά την εισήγηση της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας, την οποία   έκανε αποδεκτή  και έφερε προς συζήτηση στο σώμα ο  Δήμαρχος ...

Αίγινα: Φωτίστηκε το Δημαρχείο Αίγινας για τη δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας.Αίγινα

Φωτίστηκε απόψε (Τετάρτη 25 /11)  το κτίριο του παλιού Δημαρχείου Αίγινας με σκοπό να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της  Βίας  κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε από το Δίκτ...

Με πορτοκαλί χρώμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας θα φωτιστεί απόψε το Παλαιό Δημαρχείο ΑίγιναςΑίγινα

Ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Γυναικών συμμετέχει στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας με δράση φωτισμού δημοτικού κτιρίου κατόπιν πρόσκλησης...

Αίγινα: "Η  Αίγινα μιλά  για τον καρκίνο του μαστού" Ευχαριστήριο από την ΚΕΔΑ.Αίγινα

  Η Κοινωφελής Επιχείρηση  του Δήμου Αίγινας με Δελτίο Τύπου εκφράζει τις ευχαριστίες  της  σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία  του διαδικτυακού προγράμματος "Η Αίγινα μιλά  για τον ...

ΚΚΕ Αίγινας για την Υγεία στην Αίγινα και την πανδημία: Ο αγώνας για τη ζωή δεν μπορεί να περιμένειΑίγινα

Με  μια δισέλιδη ανακοίνωση της η ΚΟ  Αίγινας  του ΚΚΕ  αποτυπώνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αίγινα και γενικότερα στην Ελλάδα από την πανδημία. Καταλήγει προτείνοντα...

Γυρίσματα σε Πόρο, Ύδρα και Αίγινα για τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Ιωάννη ΚαποδίστριαΠολιτισμός

Σε συνέντευξη του στο sputniknews.gr ο δημοφιλής σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποκάλυψε πως στη νέα του ταινία για τον Ιωάννη Καποδίστρια, θα πραγματοποιήσει γυρίσματα στον Πόρο, τ...