ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Το περιβόλι του Αγίου", ένα βιβλίο για τους μαθητές του Αγίου Νεκταρίου

"Το περιβόλι του Αγίου" είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε  το 2006 από  τις εκδόσεις "Πηλός" και αναφέρεται στους μαθητές  του Αγίου Νεκταρίου.

Συγγραφείς οι αρχιμανδρίτες π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, π. Αρσένιος Μελισσιανός και ο Θεολόγος εκπαιδευτικός Γεώργιος Μπήτρος. Μετά την πρώτη και δεύτερη έκδοσή του το βιβλίο γνώρισε τρίτη έκδοση το 2009 από τις εκδόσεις Ν. Σανιδά.

Σήμερα διατίθεται στην Αίγινας στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι" και  στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Στεριανού της πόλης της Αίγινας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ.

Χαρακτηριστικό της ζωής κάποιου Αγίου, αλλά και δείγμα και κριτήριο αγιότητας του, είναι η ύπαρξη ανθρώπων γύρω του, που εμπνεύστηκαν και διδάχθηκαν από το παράδειγμα τους, ανέπνευσαν και δροσίστηκαν από την αύρα τους, ανακουφίστηκαν από την σκιά του αναστήματος τους.

Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να είναι  ο σύγχρονος Άγιος του τόπου μας,     ο  άγιος Νεκτάριος.

Η παρουσία του, η μορφή του, το έργο του, η διδασκαλία του, η ταπείνωση, η ασκητικότητα, η εργατικότητα του στάθηκαν η αιτία και η πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους, που ο Θεός θέλησε να τον συναντήσουν είτε στο Λιθί της Χίου, είτε στην Αίγυπτο, είτε στην Εύβοια και στην Φθιώτιδα, είτε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, είτε στο Άγιο Όρος και τέλος στο μοναστήρι του στην Αίγινα..

Ανάμεσα στους πολλούς μαθητές του, διακρίνουμε κάποιους σύγχρονους γεροντάδες οι οποίοι συναναστράφηκαν με τον Άγιο, ο ίδιος ανέπτυξε φ1λικούς δεσμούς μαζί τους, εμπνεύστηκαν και καθοδηγήθηκαν από αυτόν, στο έργο τους.

Ιδιαίτερα αναφέρουμε την γερόντισσα Ξένη, μαθήτρια του Αγίου και πρώτη ηγουμένη του μοναστηριού του, η οποία και τον παρακινήσει να έρθει στην Αίγινα και να ιδρύσει το μοναστήρι του. 

Τον  άγιο Σάββα της Καλύμνου, ο οποίος ήταν εφημέριος στο μοναστήρι του Αγίου, εκείνος που αγιογράφησε την πρώτη εικόνα του.

Τον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο μαθητή του Αγίου στην Ριζάρειο Σχολή.

Τον π. Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη που τόσο τιμούσε και αγαπούσε ο Άγιος.

Τον π. Αθανάσιο τον Γρηγοριάτη που συνάντησε ο Άγιος κατά την προσκυνηματική επίσκεψη του στο Άγιο όρος.

Τον π. Aμφtλόχιo Μακρή που εμπνεύστηκε στο ιεραποστολικό και μοναστικό του έργο από τον Άγιο.

Τον π. Φιλόθεο Ζερβάκο, το  αφοσιωμένο πνευματικό τέκνο  του  Άγιου.

      Τον γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη που τίμησε ο Άγιος με την φtλία του.

Στα παραπάνω πρόσωπα θαυμάζει κανείς και ένα άλλο στοιχείο. Μελετώντας την ζωή τους, αναγνωρίζουμε πολλά κοινά σημεία που έχει η ζωή τους με την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, και πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην ζωή των ίδιων των μαθητών του.                                                                              

Οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από την Ανατολή, όπως και ο Άγιος. Είναι παιδία πτωχών και πολυμελών οικογενειών. Αγάπησαν την παιδεία και την μόρφωση. Αφιερώθηκαν στον μοναχισμό, δημιούργησαν μοναστήρια, υποστήριξαν τον μοναχισμό και στάθηκαν αναγεννητές του. Δέχθηκαν διώξεις και ταλαιπωρίες, ανυπόστατες κατηγορίες και συκοφαντίες, αλλά στο τέλος δικαιώθηκαν. Έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη για την Πατρίδα. Λάτρεψαν το πρόσωπο της Παναγίας. Αφιερώθηκαν στον συνάνθρωπο τους. Έδρασαν ιεραποστολικά.

 

Διαβάστε επίσης

Δήμος Αίγινας : 9ο Διεθνές Συνέδριο ICSIMAT - Στρατηγικό Καινοτόμο Μάρκετινγκ και Τουρισμός σε περίοδο COVID-19Αίγινα

  Διαδικτυακά οργανώνεται το 9 ο  Διεθνές  Συνέδριο  ICSIMAT    με τη συμμετοχή του Δήμου Αίγινας, τη στήριξη της ΚΕΔΑ, της  Τουριστικής Επιτροπής και  της Επαγγελματικής Ένωσης Αί...

Ο Μανώλης Κοττάκης για την Επιτροπή 2021 και τους "προπονητές της κερκίδας"Αίγινα

Έμμεση απάντηση στα κακόβουλα σχόλια ολίγων Αιγινητών δίνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας «Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα» Μανώλης Κοττάκης, στον απόηχο της επίσκεψης στ...

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στην Αίγινα: «εδώ μπήκαν τα θεμέλια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους…» - ΦΩΤΟΑίγινα

  Τον ρόλο της Αίγινας στη σύσταση και την Ιστορία του νέου ελληνικού κράτους εξήρε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα το νησί. ...

Σχόλιο της  της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αίγινας για την Επιτροπή Χρηματοδοτούμενων ΈργωνΑίγινα

Τους προβληματισμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για  τη δημιουργία και τη χρησιμότητα  της Επιτροπής που ορίστηκε από το Δήμο Αίγινας για τα μεγάλα Χρηματοδοτούμενα έργα εκφράζει με ...

«Ελλάδα 2021»: Στην Αίγινα σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου - Online η ιστοσελίδα «Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα»  Αίγινα

Επίσκεψη στην Αίγινα πραγματοποιεί σήμερα, 24/09/2020, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.   Το πρόγραμμα της επίσκεψης, κατά την οποία η κυρία Αγγελοπούλου...