ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Ξεκίνησε η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και, παρά τον άστατο καιρό στην συμπρωτεύουσα, όλα δείχνουν πως θα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες του θεσμού. Τόσο γιατί φέτος θα φιλοξενηθούν σ’ αυτήν πεντακόσιες περίπου εκδηλώσεις και θα συμμετέχουν σ’ αυτήν περί τους τριακόσιους εκδότες, όσο και γιατί χθες, πρώτη μέρα της Έκθεσης, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από ό,τι σε κάθε άλλη έναρξη.

Την πολύχρωμη έκθεση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία εξήρε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον νέο κρατικό φορέα για το βιβλίο, του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και που σε σύντομο χρόνο θα οδηγηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Το νομοσχέδιο αυτό, πέρα από την ίδρυση του πολυαναμενόμενου φορέα, εστιάζει στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού στην περιφέρεια, και έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να συνδέσει το βιβλίο με τις (άλλες) Τέχνες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ξεκίνησαν με δρώμενο σπουδαστών του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (σε σκηνοθεσία Γ. Ρήγα), που έπαιξαν αποσπάσματα από έργα του Ερίκ Βυιγιάρ και του Αντρέα Φραγκιά, τα οποία αναφέρονται στο πλήθος και το ρόλο του (κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης). Συνδέοντας στην πράξη το βιβλίο με τις άλλες Τέχνες, (εν προκειμένω την τέχνη του Θεάτρου). Οι σπουδαστές που διακρίθηκαν στην ομαδική συνεκφώνηση του λόγου, συγκίνησαν το ακροατήριο, που τους χειροκρότησε θερμά. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης (ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα μετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Περαστικά» της Μαρίας Μαυρικάκη), υπουργοί από γειτονικές χώρες, πρόξενοι ξένων κρατών, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, και πλήθος κόσμου.

Βιωματικό σενάριο

Η παιδική γωνιά και φέτος έσφυζε από ζωή. Οι φωνές, τα γέλια και τα τραγούδια των παιδιών ακούγονταν αρκετά μέτρα πιο πέρα. Επτά έφηβοι πρόσφυγες από διάφορες χώρες, που ζουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη παρουσίασαν τα κείμενα που δημιούργησαν στη διάρκεια βιωματικού σεμιναρίου για την εμπειρία τους και τα συζήτησαν με το κοινό. Οι παρουσιάσεις βιβλίων ήταν γεμάτες κόσμο, όπως αυτή του Βασίλη Τζανακάρη, που επιστρέφει στη Σμύρνη, την τραγική περίοδο 1919-22.

Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας- Ρωσίας

Νωρίτερα στον χώρο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας- Ρωσίας, και υπογράφηκε επί τόπου και η σχετική συμφωνία. Όλα δείχνουν πως ο καιρός θα φτιάξει και πως η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη θα είναι η καλύτερη μέχρι την επόμενη.

Διαβάστε επίσης

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Όλες οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται στην ΑθήναΠολιτισμός

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θεσπίστηκε το 1977 για να τιμάται κάθε χρόνο ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και έκτοτε χιλιάδες πολιτιστικοί φορείς απ' όλο τον κόσμο συμμετέχο...

Τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου «ταξίδεψαν» στην ΟυάσινγκτονΠολιτισμός

Μια βραδιά γεμάτη με τραγούδια του Νίκου Γκάτσου διοργανώθηκε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Η εκδήλωση με τίτλο...

Ενθουσιώδης υποδοχή για τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ σε σκηνοθεσία Φανί ΑρντάνΠολιτισμός

Μια ιστορική στιγμή για την Εθνική Λυρική Σκηνή και ένας μεγάλος προσωπικός θρίαμβος για τη Φανί Αρντάν. Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ , το συγκλονιστικό αριστούργημα του Σοστακόβιτς,...

Σήμερα Δευτέρα αρχίζει η προπώληση της Εναλλακτικής Σκηνής για τη Μικρή ΕπίδαυροΠολιτισμός

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, στις 12.00 το μεσημέρι, ξεκινά η προπώληση για την παράσταση  Μουσικό θέατρο της πρωτοπορίας και αρχαίοι μύθοι  με έργα Ξενάκη, Χρήστου, Κουμεντάκη, η οπο...