ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλιματική αλλαγή: Άφαντο το χιόνι στις Άλπεις – Η ΔΟΕ σκέφτεται να καταργήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον καθώς το χιόνι μειώνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ η ΔΟΕ σκέφτεται να προχωρήσει σε κατάργηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μια ολόκληρη βιομηχανία 30 δισ. δολαρίων απειλείται…

 

Το σπάνιο χιόνι έχει οριστεί ως η φτωχότερη κάλυψη που παρατηρείται κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια μεταξύ 1961 και 1990. Εάν ο κόσμος έφτανε τους 4 βαθμούς Κελσίου, το 98% των θέρετρων θα διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο σπάνιας χιονοκάλυψης. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η χιονόπτωση στις Άλπεις παρουσίασε μια «άνευ προηγουμένου» μείωση τα τελευταία 600 χρόνια, με τη διάρκεια της κάλυψης να είναι πλέον μικρότερη κατά 36 ημέρες.

Ορισμένοι θεωρούν οτι το σκι θα επιβιώσει και μπορεί να επιβιώσει εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού και εάν η βιομηχανία προσαρμοστεί. Αλλά η δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης και τη διασφάλιση της επιβίωσης του αθλήματος από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) εμφανίστηκαν φέτος.

 
 

Η FIS βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το κλίμα το 2019 όταν ο Τζιαν Φράνκο Κάσπερ, ο τότε πρόεδρός της, αποκαλύφθηκε ως αρνητής του κλίματος σε μια συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι προτιμούσε να συναναστραφεί με δικτάτορες παρά να έχει να κάνει με περιβαλλοντολόγους. Στη συνέχεια αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Γιόχαν Ελίας αλλά και πάλι τα προβλήματα δεν έληξαν για την ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, η χρήση του χιονιού για την επίτευξη κάλυψης χιονιού 50% σε πλαγιές μειώνει τον αριθμό των ευρωπαϊκών θέρετρων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απώλειας χιονοκάλυψης σε 27% στους 2C και 71% στους 4C. Αν και η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι εκπομπές από την παραγωγή χιονιού είναι μικρές, μόλις στο 2% των συνολικών εκπομπών του θερέτρου, η χρήση τεχνητού χιονιού σε κλίμακα δημιουργεί προβλήματα στη χρήση ενέργειας και νερού.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας διαπίστωσε ότι τα θέρετρα που βρίσκονται κάτω από 1.800 έως 2.000 μέτρα θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χαμηλότερες πλαγιές τους και να βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές μόνο τις υψηλότερες πλαγιές τους.

Στις γαλλικές Άλπεις η κατανάλωση νερού θα μπορούσε να 9πλασιαστεί έως το 2100 λόγω αυτής της εξάρτησης από το τεχνητό χιόνι, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ομοσπονδία είπε ότι μόνο με τη χρήση αντιστάθμισης άνθρακα θα ήταν δυνατή η επίτευξη του στόχου 1,5 βαθμών Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού.

 

Τέλος οι Χειμερινοί;

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται σε σκέψεις για να καταργήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, λόγω της κλιματικής και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον αθλητισμό και όχι μόνο.

Σημαντικές εξελίξεις για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Όπως έκανε γνωστό ο ρεπόρτερ Στιβ Γουίλσον ειδικός σε θέματα ΔΟΕ δημοσιεύοντας το κείμενό του στο επίσημο online περιοδικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπάρχουν σκέψεις των διοικούντων για ακόμη και κατάργηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας του υψηλού κόστους, που δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη, με εξαίρεση τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ρόλο σε αυτή την απόφαση έχει παίξει η κλιματική κρίση και το πολύ περιορισμένο πεδίο φιλοξενίας του θεσμού καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν υπάρχουν πάνω από 20 περιοχές στον πλανήτη που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο όγκο αποστολών και επισκεπτών και παράλληλα να πληρούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αγωνιστικά event αυτού του επιπέδου. Μάλιστα αποκαλύπτουν, πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, ως το 2050, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που θα έχουν κατάλληλη χιονόπτωση για αγώνες, θα μειωθεί κι άλλο.

Ο Τόμας Μπαχ ανέφερε: «δεν είναι πάνω από 10-12 ολυμπιακές επιτροπές που μπορούν αυτή τη στιγμή να αναλάβουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

 

Το… rotation στις πόλεις φιλοξενίας

Πέρα από το σενάριο της κατάργησης υπάρχει και η πιθανότητα του rotation. Να υπάρχουν δηλαδή, συγκεκριμένες χώρες και πόλεις που μπορούν φιλοξενούν την διοργάνωση, κάτι που θα μειώσει και το κόστος αφού οι εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ήδη και το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η ανακαίνισή τους.

«Μέχρι το 2050 οι Χειμερινοί Αγώνες θα έχουν πάψει να υφίστανται με την μορφή που έχουν τώρα. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός είναι απαραίτητος» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

«Παγκόσμιες ομοσπονδίες σε συνεργασία με εθνικές που αναλαμβάνουν μεγάλα αθλητικά ραντεβού χειμερινών σπορ, θα αναλάβουν τις διοργανώσεις των αθλημάτων, ενώ οι προμήθειες θα πάνε στις εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές. Τα έσοδα θα κλειδώνουν από τοπικούς χορηγούς, ενώ δεν θα υπάρχει απαίτηση για Ολυμπιακό Χωριό» Αυτή είναι η σκέψη της ΔΟΕ.

Διαβάστε επίσης

Πώς αλλάζουν οι εποχές λόγω της κλιματικής αλλαγής - Σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω σε μήνες του φθινοπώρου και του χειμώναΠεριβάλλον

Η επέκταση της θερινής περιόδου και η συρρίκνωση των ενδιάμεσων εποχών, δηλαδή του Φθινοπώρου και της Άνοιξης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής α...

Ιταλία: Με ανάλυση DNA θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των σκύλων που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων τους στον δρόμοΠεριβάλλον

Μια ιταλική επαρχία αποφάσισε να στραφεί στα τεστ γενετικού υλικού για να αντιμετωπίσει τις... ακαθαρσίες των σκύλων στους δρόμους, που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα.   Αφού ολοκληρωθ...

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφώνΠεριβάλλον

Στην πρόληψη και στον μετριασμό των επιπτώσεων των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη , η οποία αποτελεί το κορυφαίο θέμα συ...

Guardian: Οι άνθρωποι ίσως επηρέασαν το χρώμα των ματιών των σκύλωνΠεριβάλλον

Η τάση των ανθρώπων να προτιμούν «φιλικά» πρόσωπα μπορεί να σχετίζεται με την εξέλιξη του χρώματος των ματιών των σκύλων σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από τότε που οι σκύλοι εξημερώ...

Το μυστήριο της χαμένης… διαστημικής ντομάτας λύθηκε – "Αθώος ο αστροναύτης, δεν την έφαγε"Περιβάλλον

Στη λίστα των μεγάλων συμπαντικών μυστηρίων προστέθηκε, αν και προσωρινά, κι άλλο ένα, αν και όχι ακριβώς επιστημονικό…    Ο λόγος για μία… ντομάτα που καλλιεργήθηκε σε συνθήκες μι...

Κλιματική αλλαγή – ΟΗΕ: Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίουΠεριβάλλον

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και οι επιπτώσεις της στο κλίμα θα επιδεινωθούν , αν δεν ληφθούν ...