ΟΗΕ: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 42% έως το 2030
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) δείχνει ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις θέτουν τα κράτη του κόσμου σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου.
Η διευθύντρια του UNEP Inger Andersen προειδοποίησε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει: «Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να δεσμεύονται για τη μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού και στη συνέχεια να δίνουν το πράσινο φως σε τεράστια έργα ορυκτών καυσίμων. Αυτή η συμπεριφορά θέτει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και το μέλλον της ανθρωπότητας», υπογράμμισε η Andersen.
Την Παρασκευή, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που κοινοποίησε στο X η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus.
Το όριο έχει ξεπεραστεί μόνο προσωρινά και δεν σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση θέρμανσης πάνω από 2 βαθμούς, αλλά είναι σύμπτωμα ενός πλανήτη που γίνεται όλο και πιο ζεστός και οδεύει προς μια μακροπρόθεσμη κατάσταση στην οποία ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα είναι δύσκολο – σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο – να αναστραφεί.
Η υπέρβαση των 2 βαθμών την Παρασκευή σημειώθηκε δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι, όπου οι χώρες θα κάνουν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη δέσμευση στη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς πάνω από προβιομηχανικά επίπεδα, με φιλοδοξία να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό.
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Νότιο ημισφαίριο από τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν όλες τις χώρες. Σε κάποιες περιοχές τις Βραζιλίας η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 58,5 βαθμών Κελσίου και οι πυρκαγιές μαίνονται εδώ και μέρες σε Κολομβία αποτέλεσμα της υπερθέρμανση ς του πλανήτη και της καταστροφής των δασών.
Πηγή: Rador.ro ,Digi24.ro