ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον Πύργο του Πειραιά ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara στον κόσμο

Μέσα στην εβδομάδα το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στον κόσμο θα ανοίξει τις πόρτες του στην καρδιά του Ρότερνταμ. Ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε το κατάστημα Plaza de Espana στη Μαδρίτη, συνολικής επιφάνειας σχεδόν 8.000 τ.μ., το νέο Zara στην οδό Coolsingel στο Ρότερνταμ θα καλύπτει περί τα 9.000 τ.μ. εκτεινόμενο σε 5 ορόφους, εκ των οποίων οι 4 θα είναι εμπορικοί χώροι, ενώ ο τελευταίος όροφος θα προορίζεται για χώρους προσωπικού και αποθήκες.

Το ενδιαφέρον για τους έλληνες fans της μάρκας, η οποία διαθέτει σχεδόν 1.900 καταστήματα σε 94 χώρες ανά τον πλανήτη, είναι πως τον Φεβρουάριο του 2024 και η χώρα μας θα μπει στη λίστα των ρεκόρ. Κι ο λόγος είναι η λειτουργία του νέου Zara, που θα περιλαμβάνει και κατάστημα Zara Home, στον Πύργο του Πειραιά.

Στον πρώτο ψηφιακό, «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας, ο όμιλος ITX Eλλάς, στην ομπρέλα του οποίου περιλαμβάνονται επίσης τα εμπορικά σήματα Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka, θα αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara του κόσμου, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε ότι το hypermarket του Σκλαβενίτη στον πρώην κόμβο Ρενώ διαθέτει «σάλα» γύρω στα 4.700 τ.μ.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea, η οποία έχει την εκμετάλλευση του Πύργου έπειτα από παραχώρηση για 99 χρόνια, οι εργασίες για τη διαμόρφωση του καταστήματος, που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο, πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, με στόχο να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια στις αρχές Φεβρουαρίου του χρόνου.

Το νέο κατάστημα θα αντικαταστήσει τα δύο υφιστάμενα καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον Πειραιά.

Το νέο μοντέλο καταστημάτων
Σε αντίθεση με άλλους παγκόσμιους κολοσσούς στον κλάδο της μόδας που υπό την πίεση του πληθωρισμού στρέφονται σε μικρότερα καταστήματα, ο ισπανικός όμιλος Inditex επιλέγει τη στρατηγική «go big» ανοίγοντας το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο στο Ρότερνταμ και διπλασιάζοντας το μέγεθος των εμβληματικών του σημείων πώλησης, όπως π.χ. στο Παρίσι και στο Μαϊάμι.

Η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερους χώρους εξυπηρετεί δύο νέους σκοπούς.

Πρώτον επιτρέπει στην εταιρεία να φιλοξενήσει μια πληθώρα νέων σειρών προϊόντων με την επωνυμία Zara, η οποία περιλαμβάνει πλέον καλλυντικά, υποδήματα και αθλητικά ρούχα, σε συνδυασμό με τον είδη οικιακού εξοπλισμού που προσφέρει η μάρκα Zara Home.

Και δεύτερον δίνει χώρο για τον αυξανόμενο ρόλο που έχουν τα φυσικά καταστήματα στις διαδικτυακές πωλήσεις. Πλέον τα καταστήματα λειτουργούν ως mini logistics απ’ όπου αποστέλλονται τα πακέτα των ηλεκτρονικών παραγγελιών, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα που αγοράζουν και να επιστρέψουν ανεπιθύμητα.

Το νέο μοντέλο των καταστημάτων του ομίλου Inditex, που περιλαμβάνει μεγάλους φυσικούς χώρους σε κτίρια τοπόσημα σε συνδυασμό με την παροχή εξελιγμένων ψηφιακών εργαλείων, εφαρμόζεται και στην ελληνική αγορά και ήδη κλείνουν καταστήματα που δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα στρατηγική ανάπτυξης.

Πόσα καταστήματα λειτουργούν
Στην απολογιστική έκθεση του ομίλου Inditex για την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2023 αναφέρεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονταν σε λειτουργία συνολικά 148 καταστήματα.

Συγκεκριμένα 40 καταστήματα Zara, 22 Pull & Bear, 11 Massimo Dutti, 27 Bershka, 22 Stradivarious, 17 Oysho και 9 Zara Home.

Το δίκτυο καταστημάτων του ισπανικού κολοσσού στη χώρα μας στις 31 Ιανουαρίου 2022 αριθμούσε 154 καταστήματα από 162 καταστήματα στις 31 Ιανουαρίου 2021 και 165 στις 31 Ιανουαρίου 2020. Το 2019, όταν η πανδημία της Covid 19 ήταν άγνωστη, ο ισπανικός γίγαντας της μόδας διέθετε 166 καταστήματα στη χώρα μας και 3.956 εργαζόμενους. Πέρσι στο τέλος Ιανουαρίου, ο μέσος αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί σε 3.150 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων του ομίλου Inditex παγκοσμίως ήταν 5.745 στα τέλη Ιουλίου, από 6.370 πριν από ένα χρόνο, με τον εξορθολογισμό στον αριθμό των σημείων πώλησης να εξαπλώνεται εκτός από τη μάρκα Zara και σε όλα τα άλλα εμπορικά σήματα: Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius και Oysho.

Τζίρος που ζαλίζει
Σε επίπεδο τζίρου ο όμιλος εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 580 εκατ. ευρώ πέρσι με τα προ φόρων κέρδη στα 27 εκατ. ευρώ από σχεδόν 30 εκατ. το 2021, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο report του ομίλου Inditex για το 2022.

Για τη χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2022 ο κύκλος εργασιών του ισπανικού πολυεθνικού ομίλου Inditex στην ελληνική αγορά ήταν της τάξης των 457,5 εκατ. ευρώ όταν κατά τη χρήση 01.02.2020 – 31.01.2021 αθροιστικά ο τζίρος των 8 εταιρειών είχε διαμορφωθεί στα 328,7 εκατ. ευρώ. Το 2019, τελευταία χρονιά «κανονικότητας», οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 550,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2018 ήταν 517 εκατ. ευρώ.

30 χρόνια παρουσίας
Φέτος η Zara συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στην Ερμού 9, στη συμβολή με την οδό Βουλής, όπου παραμένει έως και σήμερα.

Ας σημειωθεί ότι η χώρα μας λογίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες αγορές του ομίλου Inditex σε πωλήσεις και Νο2 μετά την Ισπανία.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης

"ΣΙΣΑ Grand Prix": Στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας την Κυριακή 26 ΝοεμβρίουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων διοργανώνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου το «ΣΙΣΑ Grand Prix» , που είναι παραδοσιακά η τελευταία εκδήλωση της χρονιάς και κρίνει τα αμφίρροπα Πρ...

Πτώση ανθρώπου στις ράγες του ΗΣΑΠ στο Φάληρο - Τροποποίηση δρομολογίωνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στο τμήμα Ταύρος – Κηφισιά διεξάγονταν προσωρινά τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό το απόγευμα της Πέμπτης (23/11), λίγο μετά τις 19:00, λόγω πτώσης ατόμου στις γραμμές. Σύμφωνα...

Υπεβλήθη ο Φάκελος του Μεγάλου Έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η Περιφέρεια Αττικής μετά από δύο χρόνια αγαστής και αδιάλειπτης συνεργασίας με την συμβουλευτική ομάδα του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), την ...

ΟΛΠ: Πέντε θέσεις ηλεκτροδότησης στο λιμάνι του Πειραιά το 2024ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές τους προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν στα πλοία κατά τον ελλιμενισμό τ...

Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των θυελλωδών ανέμωνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε πολλά λιμάνια της χώρας λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι ...

Λιμάνια: Απαγορευτικό απόπλου σε αρκετές περιοχές λόγω ισχυρών ανέμων στα πελάγηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Aπό το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά αλλά και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού   Προβλήματα στα δρομολόγια των  ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών  προκαλούν  οι ισχυρο...

Η Celestyal με νέο δεύτερο κρουαζιερόπλοιο ανανεώνει τον στόλο της: Το Celestyal Discovery με πρώτη κρουαζιέρα τον Μάρτιο 2024ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Celestyal , η βραβευμένη και αναγνωρισμένη ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο, είναι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσει την απόκτηση του δεύτερ...

ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα: Δυναμική συγκέντρωση των κατοίκων - Νέα υπόσχεση για κλείσιμο της δομής (ΕΙΚΟΝΕΣ)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ηχηρό ΟΧΙ στην παράνομη λειτουργία της δομής του ΟΚΑΝΑ, στα Μανιάτικα του Πειραιά είπαν για μια ακόμη φορά οι  κάτοικοι της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας που συμμετείχαν στη δυναμική κιν...

 Δυναμική κινητοποίηση για τη  λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα από τον Δήμο ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δυναμική κινητοποίηση για την παράνομη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 15:30, έξω από τη δομή,  επί της Αιτωλικού 62 από το...

Ο ΟΛΠ λάμπει με ισχυρή παρουσία στην 6η China International Import Expo 2023 (εικόνες)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοίνωσε την επιτυχημένη 6η κατά σειρά συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου (CIIE) στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε με...