ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνικό – Lamda: Πώς προχωρούν Shopping Malls και Retail Parks ύψους 600 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου/insider.gr

 

Τρεις διαφορετικές αναπτύξεις που όμως δίνουν τον δικό τους τόνο στο έργο. Όπως πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr σε σχετικό του θέμα, για το Vouliagmenis Mall Complex η αδειοδότηση έχει μεταφερθεί κατά ένα εξάμηνο (β’ 2023). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο β’ εξάμηνο 2026 και η έναρξη εργασιών εντός του 2023.

H έναρξη της κατασκευής του Riviera Galleria, σε σχέση πάντα με το χρονοδιάγραμμα του Αυγούστου, έχει μεταφερθεί κατά ένα εξάμηνο (2ο 2023), ενώ η ολοκλήρωσή του είναι για το τέλος 2025. Σημειωτέον ότι το εμπορικό πάρκο (Retail Park) έχει σχεδιαστεί να είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα παραδοθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης κατασκευής του μεγάλου έργου του Ελληνικού.

«Ωριμάζει» το Retail Park (Fourlis) των 70 εκατ. ευρώ

Όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, και ανέδειξε την Παρασκευή η στήλη BackStory, ωριμάζει πλέον, αν και χρειάζεται ακόμα χρόνο, η επένδυση 70 εκατ. ευρώ (υψηλότερη της αρχικής εκτίμησης των 55 εκατ. ευρώ) στο Ελληνικό που αφορά στη δημιουργία του Retail Park, εμβαδού 30.000 τ.μ., από τον όμιλο Φουρλή και ειδικότερα τη θυγατρική του ΑΕΕΑΠ, Trade Estates. Οι πληροφορίες λένε ότι προχωρούν οι διαδικασίες και η Lamda Development έχει ολοκληρώσει την έκδοση των σχετικών πολεοδομικών αδειών, γεγονός φέρνει πιο κοντά τη μεταβίβαση του οικοπέδου στον όμιλο. Ωστόσο, υπάρχει δρόμος μπροστά ακόμα. Υπενθυμίζεται ότι στο πάρκο θα αναπτυχθούν big boxes, δηλαδή καταστήματα μεγάλου εμβαδού, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση ενός μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και ενός καταστήματος Intersport. Αν προχωρήσει αυτό το πλάνο, μένει ελεύθερος χώρος περίπου 16.000 τ.μ. στον οποίο θα δημιουργηθούν 8-10 καταστήματα (εμβαδού 1.500-2.000 τ.μ.) τα οποία θα εκμισθωθούν από άλλους ομίλους της λιανικής.

Η ολοκλήρωση τώρα των πολεοδομικών εγκρίσεων είναι κι ένα βασικό πρόκριμα ώστε στη συνέχεια, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των εκτάσεων όπου θα κατασκευαστεί το εμπορικό πάρκο, σε συνέχεια και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί ήδη από το 2021 μεταξύ της Lamda Development και του ομίλου Φουρλή. Με βάση τη σχετική συμφωνία, προβλέπεται η απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το μεγάλο εμπορικό κέντρο του Ελληνικού. Η Trade Estates προετοιμάζεται έχοντας ήδη αναθέσει σε αρχιτεκτονική ομάδα τη σχετική προμελέτη του χώρου, ενώ έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία εμπορευματοποίησης.

Το mega project του «Vouliagmenis Mall»

Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, πρόσφατα δόθηκαν οι προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία για την αρχική φάση του Vouliagmenis Mall Complex (Early Contractor Involvement - ECI), μια επένδυση άνω των 350 – 400 εκατ. ευρώ, όπου συμμετοχή φέρονται να έδωσαν η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με την Ιταλική Rizzani (είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και για τον Πύργο Κατοικιών), ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ) με όμιλο από τον Λίβανο (σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για την MAN Enterprise, με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία, τις κατασκευές, τις υποδομές κ.α. που δραστηριοποιείται σε εννέα περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική) η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους γνωστούς Άραβες της ACC (με τους οποίους είχε κατέβει στον Πύργο Κατοικιών) αλλά και η Archirodon με ξένο εταίρο (από τον Αραβικό κόσμο, πληροφορείς για την i Build).

Το νέο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με πρόσβαση σε μετρό. Θα έχει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. σε συνολική έκταση 130.000 τ.μ. Όπως έχουμε από παλιά αποκαλύψει, δρομολογούνταν και η ανάπτυξη των νέων κεντρικών γραφείων της Τρ. Πειραιώς στο ίδιο συγκρότημα (σχεδόν 40.000 τ.μ., επένδυση 147 εκατ. ευρώ). Αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 25% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% του GLA.

Πρόκειται για το αρχικό στάδιο του διαγωνισμού, η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου. Ο ανάδοχος, θεωρητικά, όπως συμβαίνει και με τον Πύργο Κατοικιών, μπορεί να αναλάβει και την κατασκευή του project. Κατά πληροφορίες, οι νέοι γραφειακοί χώροι για τα headquarters της τράπεζας θα αναπτυχθούν σε ορόφους στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, ως διάσπαρτα κτήρια πάνω από το Mall, εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλαγή προσεχώς.

Η πολυτελής «Riviera Galleria» στο παραλιακό μέτωπο

Την ίδια ώρα σε… αναμονή είναι η δημοπράτηση ενός ακόμα μεγάλου project στο Ελληνικό στο «κομμάτι» των εμπορικών αναπτύξεων, με τη Lamda να μην έχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον δώσει «σήμα» αν και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου. Ο λόγος για την κατασκευή του πολυτελούς εμπορικού συγκροτήματος Riviera Galleria, μια επένδυση που εκτιμάται στα επίπεδα των 120 με 130 εκατ. ευρώ, με θέα τον Σαρωνικό και τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Πρόσφατα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά στην ανέγερση του Riviera Galleria, λαμβάνοντας υπόψη του και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του έργου (σημαντικό «πράσινο φως» στον δρόμο για την έκδοση, εντός χρονοδιαγράμματος, της οικοδομικής άδειας που τοποθετείται για τη νέα χρονιά και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023). Η ολοκλήρωσή του έχει τοποθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 αν και τα χρονοδιαγράμματα σε τέτοιου είδους projects είναι σχετικά και συνήθως παίρνουν κάποιες παρατάσεις. Στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα της Riviera Galleria προγραμματίζονταν να αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Σε αυτούς θα φιλοξενούνται πολυτελή σήματα μόδας, καταστήματα γνωστών σχεδιαστών, premium boutiques, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μοναδικές παραστάσεις. Εχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 71% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 3% του GLA

Πρόκειται για την ανέγερση συγκροτήματος τριών διωρόφων κτηρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων το καθένα και ενός ισογείου κτηρίου φορτοεκφόρτωσης με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, υπέργειες και υπόγειες ζεύξεις κ.α. Παράλληλα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός προορισμού ανοικτού προς τη θάλασσα με την ανάπτυξη διαδρόμων κυκλοφορίας και υπαίθριων χώρων, εντάσσοντάς τον στο ευρύτερο έργο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μητροπολιτικού Πόλου και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο σχεδιασμός του έργου ανήκει στον διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, που συνεργάζεται με το ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής μελέτης Betaplan. O Kengo Kuma έχει λάβει πληθώρα διεθνών διακρίσεων και βραβείων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Το... επιπλέον deal με την Orilina

Αν μάλιστα… διευρύνουμε τη «λίστα», μπορεί να προστεθεί, εν μέρει, σε αυτήν και το μνημόνιο συνεργασίας με την Orilina Properties για πιθανή επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Τα μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την πλευρά της Orilina Properties του δικαιώματος επιφανείας επί τμημάτων της Ζώνης Ανάπτυξης του Παράκτιου Μετώπου του Ελληνικού και ειδικότερα επί γηπέδων, στην ευρύτερη περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Τα εν λόγω γήπεδα, με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 5.790 τ.μ. βρίσκονται ανάμεσα στον οικιστικό πύργο Riviera Tower και τον εμπορικό προορισμό του Riviera Galleria. Εντός των γηπέδων αυτών, θα αναπτυχθούν από την Orilina Properties, αφενός κτίριο κατοικιών και λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης αυτών (με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 4.565 τ.μ.), και αφετέρου κτίριο που θα περιλαμβάνει χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων, καθώς και πώλησης συναφών προς την εστίαση προϊόντων (με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 1.225 τ.μ.).

Η εμπορική ανάπτυξη θα αποτελείται από ένα ιδιωτικό κλαμπ με εκτεταμένες παροχές και εστιατόρια υψηλής αισθητικής, καθώς και από κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών αλλά και μπαρ δίπλα στη μαρίνα, προσβάσιμο στο κοινό, με προσφορά κρασιών από σε όλο τον κόσμο. Η κύρια οικιστική ανάπτυξη θα αποτελείται από exclusive διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα που θα είναι επώνυμα και θα εξυπηρετούνται από το κλαμπ. Οι αγοραστές διαμερισμάτων θα αποκτήσουν αυτόματα μια ισόβια συνδρομή στο club όπου θα μπορούν να απολαύσουν τον χώρο και τις παροχές, να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιούνται.

Διαβάστε επίσης

Αποκριάτικοι μουσικοί περίπατοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Σε αποκριάτικους ρυθμούς θα πραγματοποιηθούν από αύριο Τρίτη και έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, οι μουσικοί περίπατοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, προσφέροντας ψυ...

Στ. Αντωνάκου για γηροκομείο: Από το 2019 επιβάλαμε πρόστιμα – Η υπόθεση στο Εφετείο διήρκεσε ένα χρόνοΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά,  Σταυρούλα Αντωνάκου,  που από το πρωί βρισκόταν έξω από το  «γηροκομείο – κολαστήριο» στον Κορυδαλλό  για να επιβλέψει τις διαδικασίες σφραγίσματος τ...

Βύθιση φορτηγίδας στη Δραπετσώνα- Καλά στην υγεία τους οι δύο επιβαίνοντες ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Καλά στην υγεία τους είναι οι δύο επιβαίνοντες φορτηγίδας- λάντζας που βυθίστηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή του Νέου Μόλου Δραπετσώνας. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, κατά τη διαδικασ...

Παραδοσιακό γλέντι για  την Τσικνοπέμπτη στην πλατεία Κοραή  από τον Δήμο ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με   μουσική, μεζέδες, κρασί και αποκριάτικα δρώμενα  γιόρτασαν παραδοσιακά σήμερα   την Τσικνοπέμπτη  Πειραιώτες και επισκέπτες της πόλης μας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην πλ...

Υπερσύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό δημιούργησε ο Δήμος Πειραιά ανακαινίζοντας πλήρως  τις υποδομές του (φωτογραφίες)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Γιάννης Μώραλης: Ο Δήμος Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή στην αποκομιδή και στη διαχείριση των απορριμμάτων   Υπερσύγχρονες υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που αναβαθμίζουν και ...

Ο Κώστας Κατσαφάδος στην αναχώρηση της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την ΤουρκίαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στην αναχώρηση της αποστολής της πρώτης φάσης ανθρωπιστικής βοήθειας από το ΥΠΕΞ, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος και ο Γενικός Γραμμα...

Ο Κώστας Κατσαφάδος στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας του ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

«Για μας το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, αποτελεί, από την ίδρυσή του, τοπόσημο κοινωνικής προσφοράς και στήριξης κοριτσιών,  ώστε να μπορέσουν να  εξελιχθούν σε αυτό...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε αποκριάτικες  εκδηλώσεις των Κέντρων Αγάπης και ΑλληλεγγύηςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με  τραγούδια, μουσικές και πολύ κέφι πραγματοποιούνται οι αποκριάτικες  εκδηλώσεις στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ.  Γιάννης Μώραλης   κα...