ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπάνιες οι επαναλοιμώξεις Covid-19, αλλά οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να κολλήσουν ξανά τον κορονοϊό

Η πιθανότητα νέας λοίμωξης Covid-19 στο ίδιο άτομο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή, όμως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, είναι πιθανότερο να τον κολλήσουν ξανά μετά από μερικούς μήνες, απ΄ ό,τι οι νεότεροι, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», δείχνει ότι οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Όμως, το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 47% για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνεπώς έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκτιμάται ότι τον κολλάνε ξανά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που πάντως μπορεί σταδιακά να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν για μια ακόμη φορά αφενός τη σημασία των μέτρων προστασίας ειδικά για την τρίτη ηλικία στη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ηλικιωμένων, ακόμη κι αν έχουν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Επίσης δείχνουν ότι η φυσική ανοσία μετά από μια πρώτη λοίμωξη δεν διασφαλίζει στη συνέχεια μια αξιόπιστη προστασία, γι' αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum. «Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως, ενώ άλλες 2.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση ως ύποπτες επαναλοιμώξεις, αν και μερικές από αυτές πιθανώς αφορούν ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19, οι οποίοι ποτέ δεν ανάρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη. Έως τώρα οι περισσότερες επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις είναι πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικές ή ηπιότερες σε συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη.

Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και μια προστασία 80% από επαναλοίμωξη μπορεί να μην φαίνεται σπουδαία, η προστασία από νόσο με συμπτώματα πιθανώς είναι μεγαλύτερη, καθώς η δανική ανάλυση υπολόγισε την πιθανότητα προστασίας από μια επαναληπτική λοίμωξη είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική.

«Πολλές από τις επαναλοιμώξεις θα είναι ασυμπτωματικές. Μια μείωση 80% του κινδύνου για ασυμπτωματική επαναλοίμωξη είναι σπουδαία», δήλωσε ο ανοσολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη περάσει Covid-19, χρειάζονται τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης

 «Βόμβα» από τον επικεφαλής εμβολίων EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις Υγεία

Νέα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca αποκαλύπτει ο ΕΜΑ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τρί...

Κορονοϊός: Πώς ξεκίνησε η πανδημία - Τι αναφέρει το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση του ιούΥγεία

Τα συμπεράσματα από το πόρισμα για την προέλευση του κορονοϊού, που προέκυψε από την κοινή έρευνα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Κινέζων συναδέλφων τους, ...

Ρινικό σπρέι κατά του κορονοϊού αντί για εμβόλιο: Η μελέτη του πανεπιστημίου της ΟξφόρδηςΥγεία

  Έτοιμες να ξεκινήσουν είναι οι δοκιμές μιας παραλλαγής του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό σε μορφή ρινικού σπρέι, σύμφωνα με αποκάλυψη των Financial Times. Τα εμβόλια ...