ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις κατοικιών – επιχειρήσεων με όχημα το REPower EU του Ταμείου Ανάκαμψης – και επιδότηση απασχόλησης

Δήμητρα Καδδά/insider.gr

Το δικαίωμα να διαμορφώσει φορολογικά κίνητρα για εταιρείες και καταναλωτές ώστε να στραφούν από τη θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), σε επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα δίνει, μεταξύ πολλών άλλων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ο νέος άξονας REPowerEU που θα ενταχθεί στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Τα κίνητρα θα αφορούν στην στροφή σε ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης, σε παρεμβάσεις για τηλεθέρμανση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στη χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως μέσο θέρμανσης και ψύξης. Προτείνεται επίσης η επιδότηση της απασχόλησης στο κλάδο των νέων πηγών ενέργειας.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι μέρος του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στο νέο άξονα. Στο πεδίο των επενδύσεων, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σχέδια και τεχνολογίες ανακαίνισης που αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αλλά και προγράμματα για την προώθηση των ελέγχων ενεργειακής απόδοσης και για συμβουλές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο νέος αυτός άξονας REPower EU, όπως έγραφε χθες στο insider.gr θα χρηματοδοτηθεί με 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και έως 7,5 δισ. ευρώ δανείων αλλά και με πιθανή μεταφορά κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ (αν το επιθυμεί αυτό η Ελληνική πλευρά). Πλέον, η κυβέρνηση έχει περιθώριο 40 ημερών ώστε να ολοκληρώσει την πρόταση αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Όλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου. Και τούτο ούτως ώστε να καταθέσει ακόμη και την 1η Ιουλίου (σ.σ. που αρχίζει το σχετικό δικαίωμα ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση), το αίτημα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με τη δημιουργία αυτού του νέου άξονα.

Ο πρώτος κατάλογος επενδύσεων

Αναλυτικά, στις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν μέσω των νέων κονδυλίων για το REPower EU, είναι στο επίκεντρο οι υποδομές φυσικού αερίου που πρέπει όπως αναφέρεται να σχεδιασθούν με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αναγκών πρόσθετων ενεργειακών υποδομών, όπως ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το REPowerEU. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στις επενδύσεις του νέου άξονα μπορούν να ενταχθούν οι εξής:

• Προγράμματα για την προώθηση ελέγχων ενεργειακής απόδοσης και παροχής συμβουλών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

• Ανανέωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων για τη διευκόλυνση της ανακατανομής προς νέες θέσεις εργασίας, ειδικά στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε άλλους τομείς της πράσινης οικονομίας.

• Αύξηση δυνατότητας παραγωγής βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών ή πράσινου υδρογόνου, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ορυκτών καυσίμων.

• Επιτάχυνση της απορρόφησης ανανεώσιμων πηγών ή πράσινου υδρογόνου στους τομείς που είναι δύσκολο να αποδεσμευθούν από τον άνθρακα, διευκολύνοντας τη μετάβαση της τεχνολογίας σε διαδικασίες και εφαρμογές που βασίζονται στο υδρογόνο.

• Υποδομές υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων αγωγών, αποθήκευσης και λιμενικών τερματικών.

• Εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.

• Δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάπτυξη του εθνικού συστήματος διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομές και εγκαταστάσεις που επιτρέπουν τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών LNG (όπως πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG), αγωγούς και αποθήκευση φυσικού αερίου και μέτρα για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

• Ανάπτυξη αλυσίδων αξίας σε πρώτες ύλες, τεχνολογία και εξοπλισμό που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση.

Οι μεταρρυθμίσεις

Όπως και στο «παραδοσιακό» Σχέδιο Ανάκαμψης, οι επενδύσεις θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνονται:

• Κίνητρα για την προώθηση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε άλλους τομείς της πράσινης οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων και καλά σχεδιασμένων κινήτρων προσλήψεων.

• Μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελαχιστοποίηση του χρόνου για την ανάπτυξή τους, καθώς και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με βελτιώσεις στις υποδομές δικτύου. Στήριξη της διοίκησης για την επιτάχυνση και την αύξηση του αριθμού των αιτημάτων αδειοδότησης.

• Σχέδια ασφάλισης και μετριασμού κινδύνου των επενδύσεων σε έργα ανάπτυξης/εκσυγχρονισμού ανανεώσιμων πηγών θέρμανσης και τηλεθέρμανσης.

• Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευελιξίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποθήκευσης.

• Κίνητρα για την ανάπτυξη εναλλακτικών υποδομών ανεφοδιασμού και επαναφόρτισης όσων προμηθεύουν οχήματα με ηλεκτρική ενέργεια ή υδρογόνο για μεταφορικούς σκοπούς.

• Προετοιμασία της αγοράς εργασίας και προσαρμογή των δεξιοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση στις ανάγκες της πράσινης μετάβασης.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επικαλούμενη πηγές της Gazprom αναφέρει ότι η Ελλάδα απέφυγε τη διακοπή ρωσικό φυσικού αερίου όλες οι ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ρωσ...

image descriptionΟικονομία

Συνθήκες ομαλής τροφοδοσίας και συγκράτησης των τιμών καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν συμφωνίες για την πλ...

image descriptionΟικονομία

Η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης.   «Εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουνε με τα μαγαζιά πο...

image descriptionΟικονομία

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, "ανάβει" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 14ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπ...

image descriptionΟικονομία

Γιάννης Αγγέλης/insider.gr     Δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται να καθορίζουν το επερχόμενο οικονομικό τοπίο, αλλά και τα όρια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης: ...

image descriptionΟικονομία

  Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 17 Μαΐου η παρουσίαση του Πρώτου Πολιτιστικού Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας Ινδίας που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί στις 4-5...

image descriptionΟικονομία

Σε πλήρη απόγνωση οι οδηγοί εξαιτίας του άλματος στην τιμή των καυσίμων, με τους παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις σε  βενζίνη  και το πετρέλαιο.   Ανεξ...