ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοχρέη: Χάνουν τις ρυθμίσεις οι οφειλέτες παρά τις αναστολές

  • Κωστής Πλάντζος

 

«Χρέη υπό προθεσμία» 22 δισ. ευρώ για μετά την πανδημία - Για κάθε 3 ευρώ που εισπράττει η εφορία διαγράφει 1 από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 109 δισ.

 

Επειγόντως νέα ρύθμιση χρεών για τα «κορωνοχρέη» αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Το 95% των οφειλών στην εφορία έχει αφεθεί στην τύχη του από τους πολίτες. Και το ποσό αυξάνεται, ενώ αντιθέτως το ποσό που εξυπηρετείται σε δόσεις με ρυθμίσεις από τους φορολογούμενους μειώνεται μήνα με το μήνα. Ελέω πανδημίας και λόγω των αναστολών που δόθηκαν, τις δόσεις ρυθμίσεων πληρώνει πλέον «όποιος προαιρείται». Και για κάθε 3 ευρώ που εισπράττει από εκείνα τα «παλαιά» χρέη προ του 2021 η εφορία, διαγράφει και 1 ευρώ, σαν ανεπίδεκτο είσπραξης.

Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι τον Μάιο τα χρέη σε αναστολή αγγίζουν ή ξεπερνούν πλέον τα 22 δισ. ευρώ. Αποτελούν το 20% από το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων των 109,1 δισ. ευρώ. Στα τέλη του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, τα χρέη σε αναστολή ήταν 1-1,1 δισ. ευρώ το πολύ, ή μόλις το 1% των συνολικών οφειλών τότε.

Η πραγματική εικόνα της εγκατάλειψης (ή μη) των χρεών από τους οφειλέτες, θα αποκαλυφθεί όταν κληθούν να τα πληρώσουν, τη στιγμή δηλαδή που θα λήξουν οι αναστολές και μεταθέσεις πληρωμής δόσεων που κάθε τόσο δίνονταν επί ενάμισι χρόνο τώρα, λόγω πανδημίας. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα πληρωμών με λήξη … το 2027.

 
 

Η εικόνα των χρεών σήμερα πάντως δείχνει ότι, αν και οι περισσότεροι οφειλέτες δεν έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι από τις ρυθμίσεις τους (αντιθέτως έχουν μειωθεί εκείνοι που απειλούνται με κατασχέσεις παρότι παλαιές και νέες οφειλές αυξάνονται συνεχώς) στην πράξη ένα πολύ υψηλό ποσοστό (1 στα 5 ή 18,5%) από τα χρέη που είχαν μπει σε ρύθμιση προ καραντίνας, έχει εγκαταλειφθεί.

Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2019 πριν την πανδημία, εκτός ρύθμισης χωρίς να εξυπηρετούνται με δόσεις βρίσκονταν χρέη 99 δισ. ευρώ. Τον Μάιο φέτος είχαν πλέον αυξηθεί κατά 5% ή στα 103,8 δισ. συνολικά. Και από 6,5 δισ. που ήταν πριν 1,5 χρόνια σε ρύθμιση, παραμένουν μόνον τα 5,3 δισ. ευρώ.

 

 

Από τα 109,1 δισ. συνολικά που έφτασαν τον Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, μόνον τα 5,29 δισ. βρίσκονται σε κάποιας μορφής ρύθμιση. Δηλαδή ούτε το 5%, ενώ το 95% έχει αφεθεί στην τύχη του εκτός ρύθμισης από τους οφειλέτες.

Μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο, σε ρύθμιση βρίσκονταν 5,37 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μειώθηκαν (χάθηκαν) οφειλές σε ρύθμιση 1,5% σε ένα μήνα -και η κατρακύλα αυτή συνεχίζεται.

Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019, όταν μόλις είχαν ξεκινήσει οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις πριν ξεσπάσει η πανδημία Μάρτιο του 2020, σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί συνολικά 6,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό ήταν η «κορυφή» και αποτελούσε το 6,2% από τα 105,6 δισ. που χρωστούσαν τότε συνολικά πολίτες και επιχειρήσεις στην εφορία.

 

Τα υπόλοιπα 99 δισ. των χρεών του 2020 δεν εντάχθηκαν έκτοτε ποτέ σε καμία ρύθμιση. Έναντι των «παλαιών» αυτών χρεών που συσσωρεύονται από το 2020 και πριν, η εφορία σε 5 μήνες εφέτος κατάφερε να εισπράξει 1,001 δισ. ευρώ.

Παράλληλα όμως, στο α΄πεντάμηνο του 2021 χαρακτήρισε “ανεπίδεκτα είσπραξης” μισό δισ. χρέη, καθώς διαπιστώνει πως είναι πρακτικά αδύνατον να τα διεκδικήσει και πρέπει να σταματήσει να επιδιώκει την είσπραξή τους. Και από αυτά, τελικώς διαγράφει οριστικά τα 314 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τον Μάιο χαρακτήρισε ανεπίδεκτα είσπραξης 480 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 24,753 δισ., έναντι 24,282 τον Απρίλιο. Με τα δεδομένα αυτά, από συνολικά χρέη 109,1 δισ. ευρώ που χρωστούν 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες, πραγματικά εισπράξιμα η ΑΑΔΕ δεν θεωρεί παραπάνω από 84,3 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Ηλιούπολη: Στον ανακριτή ο 3ος κατηγορούμενος – Ήταν πρώην της 19χρονης που την εξέδιδεΟικονομία

Ενώπιον του ανακριτή αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων σε διακίνηση ναρκωτικών και εμπορία ανθρώπων, οδηγήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο τρίτος κατηγ...

Τα «μυστικά» των νέων 72 δόσεων: Πώς αυξήθηκαν οι δικαιούχοι - Όλες οι προϋποθέσειςΟικονομία

  «Πάγος» έως τον Ιανουάριο του 2022 και κατόπιν εξόφληση του χρέους σε διάστημα έως και 6 ετών για τα λεγόμενα  «κορονοχρέη» : Προ των πυλών η αποπληρωμή οφειλών σε  36 ή 72 δόσει...

Σταϊκούρας: Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 έως 72 δόσεις - Οι δικαιούχοιΟικονομία

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις για ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ και την παροχ...

Τα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από το Ταμείο Ανάκαμψης που ξεκινούν Οικονομία

  Εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.   Η έγκριση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομ...

Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»Οικονομία

«Σάρκα και οστά» θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», μετά το «πράσινο φως» που έλαβε χθες από το Ecofin στις Βρυξέλλες, και έως τα τέλη του τρέχοντος μ...

«Τρέχει» η ρύθμιση για εξόφληση χρεών στους Δήμους σε έως 100 δόσεις - Πότε λήγουν οι προθεσμίεςΟικονομία

  «Τρέχει» η  ρύθμιση των 100 δόσεων  για  χρέη προς τους Δήμους  και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με… εναλλακτικούς τρόπους: Δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχό...

«Βροχή» αιτήσεων για τις 240 δόσεις - Ποιοι απέκτησαν δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλώνΟικονομία

  «Βροχή» οι  αιτήσεις  για τις  240 δόσεις  τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας: Με δύο τροποποιήσεις που έκαναν τη διαφορά, διευρύνθηκε το εύρος των δικαιούχων. Ο αριθμός ε...